Poslanci vzpostavljajo podlago za objavo naborov podatkov velike vrednosti

Slovenija 27. Okt 202216:23 0 komentarjev
Facebook, podatkovni center, računalnik, računalniški center
PROFIMEDIA

Državni zbor je z 61 glasovi za in enim proti sprejel predlog novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja v okviru skrajšanega postopka, s katerim se vzpostavlja zakonska podlaga za objavo oziroma ponovno uporabo naborov podatkov velike vrednosti. V predhodni razpravi so podporo predlogu novele sicer napovedali v vseh poslanskih skupinah.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič je povedal, da želijo predlog novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja uskladiti z evropsko direktivo in vzpostaviti zakonsko podlago za objavo oziroma ponovno uporabo naborov podatkov velike vrednosti. S podatki je moč izboljšati marsikaj, tako področje zdravstvenega varstva, zagotoviti varnejše in bolj učinkovite prometne sisteme, zmanjšati stroške različnih javnih storitev, izboljšati energetsko učinkovitost stavb in prometa, njihova ponovna uporaba prispeva seveda tudi k pomembnim družbenim ciljem, kot sta odgovornost in transparentnost, je med drugim izpostavil Trbič. Tako po njegovih besedah pospešujemo proces digitalne preobrazbe celotne družbe.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin je Jonas Žnidaršič (SD) poudaril, da lahko digitalizacija pod pravimi pogoji prinese velike gospodarske in družbene koristi in vpliva na dolgoročno blaginjo vseh državljanov, podatki so tudi ena izmed ključnih sestavin za gospodarsko rast, spreminjanje obstoječih in oblikovanje novih modelov, rast konkurenčnosti, inovacij, ustvarjanja novih delovnih mest ter velik družbeni napredek, je naštel.

“Inovacije na področjih, kot so e-zdravje, e-oskrba, e-uprava, pametna mesta in skupnosti, prispevajo k izboljšanju zdravja, blaginje in kakovosti življenja vseh prebivalcev,” je izpostavil. Socialni demokrati bodo predlog novele podprli, ker digitalizacija spreminja načine, kako delamo, kako se učimo in kako živimo in osnovni pogoj so podatki, ki morajo biti najlažje in najhitreje dostopni za vse, je poudaril.

Prost dostop do informacij javnega značaja predstavlja enega izmed temeljnih postulatov pravne države, kar je v času digitalizacije družbe in pospešenega razvoja tehnologije še posebej pomembno, je izpostavil Teodor Uranič (Gibanje Svoboda). V največji vladni stranki se zavedajo, da ima ponovna uporaba podatkov javnega sektorja pomemben vpliv na razvoj družbe, bistvenega pomena pa so tudi za gospodarsko rast ter za zagotavljanje konkurenčnosti in inovacij, je še dejal Uranič. Predlogu novele je napovedal je soglasno podporo poslancev Svobode.

V SDS ne nasprotujejo predlogu novele, ki ureja enostavno ponovno uporabo podatkov na raziskovalnem področju, kadar gre za financiranje iz javnih sredstev, se pa jim zastavlja vprašanje smotrnosti ureditve, da primere, v katerih morajo organi omogočiti masovni prenos podatkov velike vrednosti določi vlada, je poudaril poslanec SDS Anton Šturbej. Takšno nalaganje pristojnosti vladi je sporno z vidika načela zakonitosti v 120. členu ustave, na kar je v svojem mnenju opozorila zakonodajno-pravna služba pred obravnavo na pristojnem odboru, je poudaril Šturbej. Napovedal je, da v SDS predlogu novele ne bodo nasprotovali.

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je v razpravi spomnila, da je rok za prenos direktive že potekel ter da je Evropska komisija Slovenijo že lani septembra pozvala, naj evropsko direktivo v najkrajšem možnem času prenese v svoj pravni red. Z uporabo velikih zbirk podatkov je mogoče izboljšati delovanje številnih področij življenja, kot na primer zdravstveno varstvo, varnost prometnih sistemov, zmanjšanje stroškov javnih storitev ali izboljšanje energetske učinkovitosti, ponovna uporaba velikih zbirk podatkov prispeva tudi k pomembnim družbenim cilje, je izpostavila.

Po mnenju Čadonič Špelič bo EU na področju digitalnih strategij lahko konkurirala ZDA in Kitajski le, če bo zagotovila delovanje enotnega trga podatkov ter spodbudila razvoj podatkovnega gospodarstva, ki mora stremeti k povečanju razvoja izdelkov na podlagi podatkov in povpraševanju po njih na enotnem trgu. Ti podatki morajo biti na voljo vsem, javnemu in zasebnemu sektorju, predvsem tudi v okviru predvidenih skupnih podatkov, je poudarila Čadonič Špelič. Napovedala je, da bodo v NSi predlog zakona podprli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!