Poslanca SD od Hojsa pričakujeta opravičilo, sicer ga bosta tožila

N1 video 17. Sep 202115:16 > 15:59 7 komentarjev
Marko Koprivc
Žiga Živulović jr./Bobo

SD od notranjega ministra Aleša Hojsa pričakuje opravičilo za izjavo, da je bila stranka vpletena v sredine nemire. Poslanec Marko Koprivc v primeru, da se Hojs ne bo opravičil za navedbe, da sta na protest lanskega 5. novembra vabila on in Matjaž Nemec, napoveduje tožbo.

SD od notranjega ministra Aleša Hojsa pričakuje javno opravičilo za včerajšnje izjave. Trditev, da naj bi bila stranka vpletena v organizacijo sredinega protesta, ki je izbruhnil v nasilje, je namreč po besedah poslanca SD Marka Koprivca laž.

Prav tako je za laž označil ministrove navedbe o tem, da naj bi on in njegov strankarski kolega Matjaž Nemec vabila na shod 5. novembra 2020, kjer je prav tako izbruhnilo nasilje. Koprivc je poudaril, da od Hojsa pričakuje, da se bo opravičil v roku 48 ur. Če tega ne bo storil, pa je Koprivc napovedal tožbo zoper ministra.

Na Trgu republike v Ljubljani so se v sredo zbrali nasprotniki ukrepov za zajezitev covida-19, po dveh urah mirnega javnega shoda pa so se začeli izgredi. Izgredniki so zažgali več smetnjakov, prav tako so jih metali okoli. V policijska vozila so metali kamenje in steklenice. Policija je prvič po nasilnih protestih 5. novembra uporabila vodni top.

V delu desnice so s prstom pokazali na leve stranke, zlasti na SD in Levico. Tako je Hojs še v času nemirov tvitnil, da se ponavlja zgodba lanskoletnih novembrskih nasilnih protestov. “Takrat so na nasilne proteste vabili poslanci Levice in SD, tokrat njihove izpostave,” je zapisal. Vodja poslancev SMC Gregor Perič pa je dejal, da so nekateri poslanci sredino sejo zapustili predčasno. “Ne vem, ali so pravočasno dobili sporočilo, naj se umaknejo na varno, ali je šlo za kaj tretjega,” je dejal Perič.

Koprivc: SD ni organizirala nobenih protestov

“Socialni demokrati nismo organizirali nobenih protestov do zdaj, sploh pa ne podpiramo nasilja,” je poudaril Koprivc. Ponovil je, da v stranki menijo, da je pravilno, da se ljudem omogoči, da na ulici izrazijo svoje mnenje.

Izpostavil je nekatere izjave, ki jih je Hojs izrekel za Televizijo Slovenija. Iz njih je mogoče razbrati, da krivdo za sredine nemire pripisuje petkovim protestnikom. “Vse to je posledica tega, kar se spodbuja, kar že 70 petkov poteka na naših, ljubljanskih ulicah,” je dejal.

Na repliko, da petkovi protestniki še nikoli niso bili nasilni, pa je minister odvrnil, da to ne drži. “Petkovi protesti, to je treba jasno povedati, 5. novembra so bili izrazito nasilni, na tiste proteste so vabili še posebej poslanci stranke SD. Če se boste spomnili, so na teh protestih v predhodnih tednih sodelovali Koprivec, podpredsednik stranke SD je na prav tiste petkove proteste vabil prek Twitterja,” je rekel minister.

Koprivc odgovarja: “Gre za dve različni zadevi. 5. novembra ni bil petek, kot je rekel Hojs, ampak četrtek. Takrat protesta niso organizirali tako imenovani kolesarji, ampak so ga organizirale neke druge skupine, med katerim smo lahko videli tudi rumene jopiče. Med njimi je paradiral tudi Hojs.” Dodal je, da se je protestna ljudska skupščina od lanskega shoda distancirala.

Kolesarskih protestov, ki potekajo ob petkih, se je Koprivc udeleževal. “To ni imelo nobene zveze z nasilnimi protesti 5. novembra in v sredo. Hojs to dobro ve. Namenoma zavaja in laže,” je povedal.

Mesec: Za te izjave bi pričakovali opravičilo, ampak vem, da ga ne bo

Hojsove in Peričeve izjave o strankah SD ter Levica je koordinator slednje Luka Mesec označil za absurdne. “Za te izjave bi pričakovali najmanj opravičilo, ampak, ker smo vajeni, vem, da ga ne bo,” je dejal. Po njegovih besedah so tovrstne izjave tudi vzrok za nezadovoljstvo in paniko med prebivalci. Pozval je k čimprejšnjim volitvam.

Minister za notranje zadeve Hojs se, kot kaže, ne namerava opravičiti. “Opravičim naj se, ker sem povedal ta dejstva, da je vabil na petkove proteste in tam kolesaril?” je na vprašanje STA, ali poslanca SD lahko pričakujeta opravičilo, dejal Hojs. Dodal je še, da kdor vabi na proteste, je “najverjetneje malo vpleten v organizacijo”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje