Minister Hojs o izgredih: “Policija je bila pripravljena”

Slovenija 16. Sep 202113:04 > 14:24 1 komentar
Aleš Hojs
Žiga Živulović jr./Bobo

Kar se je dogajalo na sredinem protestu v Ljubljani, je nov škandal za demokratično družbo in vsi bi morali pozivati k temu, da se kaj takega ne ponovi, je ocenil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Včerajšnji protesti so spet pokazali, da je meja med tem, ko se neka normalna ali miroljubna demonstracija sprevrže v nasilje in vandalizem, zelo tanka,” je ob robu srečanja upravnega odbora Evropskega azilnega podpornega urada v Portorožu poudaril Hojs. Kot je dodal, se je v sredo ponovno dokazalo, “kaj pomeni uresničitev t. i. levega fašizma v praksi”.

Na vprašanje, na podlagi kakšnih dokazov govori o levem fašizmu med nasilnimi protestniki, je notranji minister spomnil, da so na proteste 5. novembra lani neposredno vabili nekateri poslanci SD in Levice. “Tokrat so bile te leve stranke bolj previdne, to so prepustile njihovim izpostavam. Seveda je težko neposredno dokazati, da je en ali drug kogarkoli klical, ampak to je vzorec, ki se je ponovil iz lanskega leta,” je dodal.

Kot je napovedal minister, bo neposredne dokaze poiskala policija, ki je po protestih priprla več ljudi. Ob tem je še poudaril, da je policija svoje delo opravila odlično.

Hojs: Policija se je odzvala v primernem času

“Policija je bila pripravljena, odzvala se je v primernem času,” je ocenil Hojs glede kritik o neprimerni oceni tveganja. Ko so na policiji ocenili, da bi se lahko kaj zgodilo, so vpoklicali dodatne policiste, kar pa je po ministrovih besedah povsem normalna procedura. V nasprotnem primeru “bi me najbrž danes spraševali, zakaj je tam stalo 30, 50 ‘robocopov’, če pa je bil napovedan miroljuben protest”.

Trditev policijskega sindikata, da naj bi v pomoč pri obvladovanju protestov vpoklicali tudi policiste, ki niso izpolnjevali pogojev PCT, je Hojs označil za popolnoma deplasirano in kaže na to, da ne gre več za sindikat, ampak za “krilo ali pa forum stranke SD”, zaradi česar je po njegovem težko komentirati “take nebuloze”.

izgredi
Borut Živulović/BOBO

V prihodnjih dneh bodo po njegovih besedah sicer videli, kako bodo v policiji lahko delali vsi, ki pogojev PCT ne bodo izpolnjevali.

Minister tudi o petkovih protestih

Hojs se je obregnil tudi ob navedbe, da je večina protestnikov bila miroljubna in da je bila problematična le peščica med njimi. Sam sicer verjame, da je bila večina protestnikov miroljubna, vendar so tovrstna zbiranja lahko vedno problematična, še posebej če organizatorji dopustijo, da se takšnim protestom priključijo skupine, ki želijo incidente.

Denis Sadiković/N1

Minister prav tako ne vidi velike razlike med zadnjim nasilnim protestom in petkovimi protivladnimi protesti. “Če pogledate sestavo ljudi, ki so včeraj bili tam, vsaj nekateri izmed njih so bili tudi redni obiskovalci petkovih protestov,” je dodal Hojs.

Več o dogajanju na izgredih:

>> NA IZGREDIH POŠKODOVANIH SEDEM POLICISTOV
>> KDO SO IZGREDNIKI, KI SO SE POMEŠALI MED PROTESTNIKE
>> NASILNI IZGREDI: KOGA OBRAVNAVA POLICIJA
>> JUTRO PO IZGREDIH: KAKO JE VIDETI PARLAMENT
>> NOVI POSNETKI VČERAJŠNJIH IZGREDOV
>> IZGREDI V LJUBLJANI: SOLZIVEC IN VODNI TOP, VEČ POŠKODOVANIH POLICISTOV
>> IZGREDNIKI METALI SMETNJAKE, PO ZRAKU LETELE BAKLE
>> TRENUTEK, KO SO V PARLAMENT PRILETELE PRVE BAKLE
>> POLICIJA PO LETU DNI ZNOVA UPORABILA VODNI TOP
>> POLICIJA ZARADI NEMIROV KLICALA REZERVE
>> JANŠA: VLADA NE BO POPUŠČALA NOBENIM PRITISKOM

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje