Faila Pašić proti Žanu Mahniču na sodišču: krivde ni priznal

Slovenija 03. Okt 202309:05 8 komentarjev
Žan Mahnič
Borut Živulović/BOBO

Na predobravnavnem naroku poslanec SDS Žan Mahnič ni priznal krivde za razžalitev Faile Pašić. Ta ga toži zaradi zapisa na Twitterju, v katerem jo je označil za radikalno islamistko, s čimer naj bi škodil njeni časti in dobremu imenu.

Poslanec SDS Žan Mahnič na ponedeljkovem predobravnavnem naroku v zasebni tožbi, v kateri mu humanitarka Faila Pašić očita kaznivo dejanje razžalitve, ni priznal krivde, poročajo mediji. Pašić je tožbo vložila zaradi Mahničevega zapisa, v katerem jo je označil za “radikalno islamistko”, s čimer da je škodil njeni časti in dobremu imenu.

Pašić se je za tožbo odločila, ker jo je tedanji državni sekretar za nacionalno varnost v nekdanji vladi Janeza Janše aprila lani, tik pred parlamentarnimi volitvami, na družbenem omrežju X označil za radikalno islamistko, stranko Gibanje Svoboda, s katero je Pašić takrat sodelovala, pa obtožil, da prinaša islamizacijo in šeriatizacijo Slovenije ter masovni uvoz Arabcev.

V odzivu je Pašić poudarila, da jo je Mahničev tvit ponižal, razvrednotil in razčlovečil, poudarila pa je tudi, da se ji zdi pomembno, da se na tovrstna dejanja odreagira in da tudi vsi drugi, ki so žrtve sovražnega govora, poznajo sredstva, s katerimi lahko razpolagajo in obranijo svojo čast in svoje dobro ime.

V tožbi Mahniču očita, da je bila zaradi njegovega zapisa “razžaljena, osramočena, prizadeta, ponižana in razvrednotena” ter da je škodil njeni časti in dobremu imenu. Poslanec SDS pa po poročanju medijev na predobravnavnem naroku na Okrožnem sodišču v Ljubljani krivde ni priznal.

Njegov zagovornik Franci Matoz je ob tem vložil več dokaznih predlogov in zaslišanje prič, med njimi iranskega filozofa Seyyeada Hosseina Nasra, nekdanjega direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janeza Stuška in evropskega poslanca Milana Zvera. Pooblaščenka humanitarke Manca Trček pa je med dokaznimi predlogi poleg zaslišanja Pašić predlagala številne obsodbe Mahničevih besed z družbenih omrežij.

Sojenje se bo nadaljevalo z glavno obravnavo, Mahnič pa je izrazil željo, da mu sodi senat sodnikov.