Potrjen zakon o javnem naročanju zdravil: do teh najpozneje naslednji dan

Slovenija 17. Jul 202320:34 0 komentarjev
Farmacevtka v lekarni
PROFIMEDIA

Poslanci so sprejeli interventni zakon glede javnega naročanja zdravil. S tem bi po oceni ministrstva zagotovili nemoteno, varno in kakovostno preskrbo z zdravili, ukrepi pa bi bili začasni in bi veljali do 31. decembra 2024. Kot je izpostavila poslanka Andreja Živic, predlog zakona v tem trenutku predstavlja "najbolj optimalno rešitev, s katero želimo zagotoviti nemoteno, trajno, varno in kakovostno preskrbo prebivalstva z zdravili na zdravniški recept ter zagotoviti nemoteno in stalno razpoložljivost teh zdravil v roku 24 ur oziroma najpozneje naslednji dan".

Poslanci DZ so z 58 glasovi za in dvema glasovoma proti sprejeli zakon o nujnih ukrepih za zagotavljanje nemotene preskrbe z zdravili.

Podporo zakonu so napovedali tako v opoziciji kot v koaliciji, ob čemer pa je bilo slišati tudi pozive, da je treba področje preskrbe z zdravil urediti sistemsko in dolgoročno. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Azre Herceg je temeljni cilj predloga zakona začasno urediti problematiko nabave zdravil v javnih lekarniških zavodih. S tem bi po oceni ministrstva zagotovili nemoteno, varno in kakovostno preskrbo z zdravili, ukrepi pa bi bili začasni in bi veljali do 31. decembra 2024.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so poslanci povečini izražali pomisleke glede rešitve, po kateri bi z zakonom za javne lekarniške zavode začasno odpravili problematiko hkratnega spoštovanja področnih predpisov in predpisov s področja javnega naročanja.

V poslanski skupini SD po besedah poslanke Bojane Muršič delijo pomislek, ali je odstop od zakona o javnih naročilih pravilen postopek ali ne. Želijo si, da bodo predlagane rešitve rešile trenutne težave pomanjkanja zdravil, obenem pa si ne želijo, da bi odstop od zakona o javnih naročilih postal pravilo za reševanje težav na vseh preostalih področjih. Napovedala je, da bodo zakon podprli, ob čemer pa so na bodočega ministra za zdravje naslovili apel, da se čim prej poišče sistemska rešitev za omenjeno vprašanje.

Podporo vladnemu zakonu so napovedali tudi v poslanski skupini Svoboda. Kot je izpostavila poslanka Andreja Živic, predlog zakona v tem trenutku predstavlja “najbolj optimalno rešitev, s katero želimo zagotoviti nemoteno, trajno, varno in kakovostno preskrbo prebivalstva z zdravili na zdravniški recept ter zagotoviti nemoteno in stalno razpoložljivost teh zdravil v roku 24 ur oziroma najpozneje naslednji dan”.

LEKARNA farmacevtka farmacija zdravila
Srdjan Zivulovic/BOBO

Ob tem se v Svobodi zavezujejo, da bodo po imenovanju novega zdravstvenega ministra odprli širšo razpravo in do konca trajanja tega interventnega zakona našli ustrezno rešitev za zagotavljanje varne, stalne, enakomerne in kakovostne preskrbe zdravil v javnih lekarniških zavodih, je napovedala Živic.

Pomisleke, da zakon uvaja izjemo od javnega naročanja, imajo tudi v stranki SDS. “V razpravi na odboru za zdravstvo je bilo poudarjeno, da bi bilo treba pripraviti sistemsko rešitev, toda vlada in ministrstvo za zdravje to rešujeta rokohitrsko,” je poudarila poslanka SDS Alenka Jeraj.

Kot je dejala, v poslanski skupini SDS zakonu ne bodo nasprotovali, “bo pa zakon neučinkovit, tako kot je bilo vaše skrajševanje čakalnih vrst”, je Jeraj oponesla koaliciji. Izpostavila je tudi, da so imele vse javne lekarne v lanskem letu 19 milijonov evrov presežkov oziroma dobičkov, ob tem pa jih niso namenile v zdravstveni sistem.

Podporo zakonu so napovedali tudi v Novi Sloveniji. “Vendar pa gre zgolj za začasno rešitev, zato obenem pozivamo ministrstvo za zdravje, da čim prej najde tudi trajno sistemsko rešitev, ki bo javnim lekarniškim zavodom omogočala tako pravočasno kot pregledno dobavo zdravil,” je v imenu poslanske skupine NSi poudaril njen poslanec Janez Žakelj.

DZ je danes sprejel tudi tri koalicijska dopolnila. Z njimi med drugim urejajo vprašanje dokončanja postopkov v teku, sledijo pa tudi mnenju zakonodajnopravne službe DZ in natančneje določajo, katerega izmed veletrgovcev izbere javni lekarniški zavod, in sicer tistega, ki v času naročanja razpolaga z zadostno zalogo ustreznih zdravil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!