Pozor: v naših gorah velika nevarnost plazov

Slovenija 15. Apr 202311:09 2 komentarja
Gore
Žiga Živulović jr./BOBO

Uprava za zaščito in reševanje še naprej opozarja na veliko nevarnost proženja plazov v visokogorju. "V visokogorju glavno nevarnost predstavljajo sveži snežni nanosi, kjer lahko že ob majhni obremenitvi sprožite kložast snežni plaz," opozarja in še vsaj dan ali dva odsvetuje obisk visokogorja.

Obilne padavine, ki so v zadnjih dneh prevladovale v večjem delu Slovenije, še naprej skrbijo za nevarne razmere v gorah.

Uprava za zaščito in reševanje opozarja predvsem na velike količine novozapadlega snega, zato je v visokogorju Julijskih Alp in zahodnih Karavankah velika nevarnost proženja plazov. Po Evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja plazov to predstavlja trenutno 4. stopnjo od petih.

V preostalih delih visokogorja je razglašena 3. stopnja (znatna), pod okoli 1.600 metri nadmorske višine, kjer je še stari sneg, pa 2. stopnja (zmerna).

“Nevarna so predvsem strma pobočja v visokogorju, kjer pričakujemo spontane snežne plazove nesprijetega snega. Obenem ob severnem vetru predvsem v visokogorju nastajajo nove klože,” je opozorila uprava v dnevnem biltenu.

Ob tem opozarja, da je območja z nestabilno snežno odejo težko prepoznati.

“Čim bo posijalo sonce, se bo nevarnost na prisojnih pobočjih povečevala tudi z dnevnim ciklom. Trenutno kaže, da se bo povečana plazovna aktivnost zlasti v ponedeljek, ko bo nekaj več sonca in toplejše vreme,” opozarja.

Nov sneg je slabo sprijet s podlago

Za zahtevne razmere je poskrbelo predvsem obilno sneženje v četrtek in v noči na petek. V sredogorju je skupno zapadlo med 30 in 60 centimetrov snega, v visokogorju pa od pol metra do 80 centimetrov.

Sneženje je v gorah že marsikje ponehalo, veter pa prenaša suh sneg in gradi klože, zamete in opasti na južnih straneh grebenov in sedel. Nov sneg se je zlasti v visokogorju slabo sprijel s podlago, opozarjajo na upravi za zaščito in reševanje.

Zahtevno reševanje pretekli konec tedna

Razmere so v gorah zahtevne že celoten teden. Spomnimo, pretekli teden se je v slovenskih gorah odvijala velika reševalna akcija, kjer so reševali skupino planincev med odpravo na Malo Mojstrovko, ki jih je odnesel snežni plaz. V zahtevnih snežnih razmerah je v reševalni akciji sodelovalo več kot 50 gorskih reševalcev. Nesrečo so vsi preživeli, pet planincev pa je bilo poškodovanih, od tega trije huje.

“V takih razmerah, kot so bile včerajšnje, izkušen gorski vodnik ne bi vodil skupine na tako pot, v nobenem primeru pa ne tako velike skupine,” je takratno dogajanje za N1 ocenil član združenja gorskih vodnikov in reševalec Klemen Gričar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje