Pred nami precej lepše vreme s prijetnimi temperaturami. Do kdaj bo vztrajalo?

Slovenija 09. Maj 202418:59 0 komentarjev
Pohod ob žici
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

V naslednjih dneh nas bo razvajalo sonce, kar bo še posebej razveselilo pohodnike, ki bodo v soboto krenili na Pot ob žici v Ljubljani, napovedujejo na agenciji za okolje. Vreme bo ugodno tudi za košnjo.

Nad naše kraje se širi vpliv območja visokega zračnega pritiska, kar pomeni, da nas bodo v prihodnjih dneh razvajali sončni žarki.

Zapihal je severovzhodnik, na Primorskem šibka do zmerna burja, veter pa prinaša suho in stabilnejše vreme, je agencija za okolje zapisala na družbenem omrežju Facebook.

V soboto bo tako vremenska napoved idealna za pohodnike, ki bodo krenili na Pot ob žici. “Prevladovalo bo sončno vreme. Temperatura zraka bo zelo blizu dolgoletnega povprečja za ta čas,” je agencija za okolje zapisala v objavi na Facebooku.

Jutranja temperatura bo okoli 10, popoldanska okoli 22 stopinj Celzija. Čez dan bo sicer na modrem nebu nastalo nekaj kopastih oblakov, pihal bo šibek veter. “Verjetnost za kakšno ploho se bo predvsem v severni Sloveniji povečala v nedeljo popoldne,” še napovedujejo vremenoslovci, dodali so, da bo vreme ugodno tudi za košnjo. Od ponedeljka naprej bo spet bolj spremenljivo, po napovedih Arsa pa prihodnji teden največ dežja pričakujemo v četrtek in petek, zlasti v zahodni Sloveniji.

Danes se je začela 66. prireditev Pot ob žici, s katero se v prestolnici spomnijo osvoboditve leta 1945 po okupaciji, Evropa pa obeležuje konec druge svetovne vojne.

Ena največjih športno-rekreativnih prireditev v Sloveniji bo po pričakovanjih organizatorjev tudi letos privabila okoli 30.000 udeležencev. Prvi se bodo danes po odsekih zgodovinske poti podali najmlajši iz ljubljanskih vrtcev.

V petek sledi pohod za osnovne in srednje šole, osrednje dogajanje pa bo na sporedu v soboto, ko je pričakovati glavnino pohodnikov, na sporedu pa bodo tudi tekaški dogodki. Ti vključujejo tek trojk na razdaljah 12,5 in 29 km ter šolski tek trojk.

Tek trojk nima neposrednega tekmovalnega pomena ter tudi ne primerjave v evropskem ali svetovnem merilu. Ključno je namreč sodelovanje in tovarištvo, saj je najpomembnejši tretji, najšibkejši člen ekipe, katerega čas se upošteva kot končni dosežek trojice.

Pot ob žici
Foto: Borut Živulović/BOBO

Največ udeležencev se sicer zbere na pohodu okoli Ljubljane, s tem se obudi spomin na čas, ko je slovensko prestolnico med drugo svetovno vojno obdajala bodeča žica okupatorjev. Pohod poteka vsako leto od četrtka do sobote okrog 9. maja, ko Ljubljana praznuje svojo osvoboditev leta 1945, Evropa pa obeležuje konec druge svetovne vojne.

Pot poteka po skoraj 35 kilometrov dolgi trasi, kjer so italijanski okupatorji skupaj z več kot sto bunkerji postavili ograjo iz bodeče žice. Ministrstvo za kulturo je leta 2016 Poti ob žici vpisalo v register žive kulturne dediščine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!