Predor med DZ in garažo: Bobnar v načrtu vidi nepravilnosti. Kaj pravi Hojs?

Slovenija 01. Sep 202214:50 18 komentarjev
Bobnar in Hojs
BOBO/N1

Sedanje vodstvo ministrstva za notranje zadeve je zaznalo sume kaznivih dejanj pri projektu gradnje podzemnega predora med stavbo parlamenta in garažno hišo pod Trgom republike, je poročal spletni portal Necenzurirano. Prejšnji notranji minister Aleš Hojs je za N1 dejal, da so očitki neutemeljeni.

Prejšnja vlada, ki jo je vodil Janez Janša, je načrtovala gradnjo predora med stavbo parlamenta in garažno hišo pod Trgom republike, je potrdila notranja ministrica Tatjana Bobnar. Načrtovanje predora, ki bi torej potekal pod Šubičevo ulico v Ljubljani, je prejšnja vlada zaupala takratnemu ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu. Ta je nato policiji naložil, da naroči projektno dokumentacijo za idejno zasnovo predora, pridobitev gradbenega dovoljenja, izvedbo gradnje, projektantski nadzor in izvedbena dela. Doslej je dokumentacija stala 21.000 evrov, je povedala Tatjana Bobnar.

Zdaj je ministrstvo za notranje zadeve od projekta odstopilo. Policiji in specializiranemu državnemu tožilstvu pa je naznanilo več sumov kaznivih dejanj. O načrtih za predor in o potezah sedanjega vodstva ministrstva je sicer danes prvi poročal spletni portal Necenzurirano.

Sedanje vodstvo ministrstva naj bi ugotovilo, da je dokumentacija, ki jo je naročil Hojs, neuporabna, je dejala Tatjana Bobnar. Kot je pojasnila, ne ministrstvo ne policija nimata v upravljanju zemljišč, pod katerimi bi potekal predor, zato naj bi jima veljavna zakonodaja preprečevala, da vložita zahtevo za gradbeno dovoljenje. Zanj bi lahko po njeni razlagi lahko zaprosil le državni zbor, a tam projekta predora nikoli niso naročili. Zato stroški priprave dokumentacije predstavljajo veliko materialno škodo, je dodala.

Tatjana Bobnar
Žiga Živulović jr./BOBO

Hojs: Potrebovali bi samo stavbno pravico Mola

Aleš Hojs je za N1 zatrdil, da so očitki neutemeljeni. Za pridobitev gradbenega dovoljenja bi po njegovem potrebovali samo stavbno pravico od ljubljanske občine (Mol), ki je lastnica Šubičeve ulice. To bi tisti, ki mu zdaj očitajo nepravilnosti, morali vedeti, je pripomnil nekdanji minister, ki je po izobrazbi gradbeni inženir.

Ministrstvo se je v njegovem času dogovarjalo z vodstvom občine o predoru, je povedal Hojs. Prav tako se je o predoru pogovarjal tudi z generalno sekretarko državnega zbora Uršulo Zore Tavčar in zasebnim lastnikom garaže pod Trgom republike, je dodal.

Aleš Hojs: interpelacija
Armin Durgut/PIXSELL/BOBO

Podzemna povezava od vlade do državnega zbora

Po njegovih besedah bi bil predor med parlamentom in garažo stalno odprt. Namenjen naj bi bil poslankam in poslancem ter drugim zaposlenim v državnem zboru, ki bi tako hitreje prišli od parkirišč v garažni hiši do parlamenta in nazaj.

Predor bi bil tudi del večjega projekta. Garažna hiša je pod zemljo že povezana s trgovskim centrom Maxi, ta pa s Cankarjevim domom. Del vladnega projekta bi bila tudi nova predora od Cankarjevega doma do predsedniške palače, kjer je tudi generalni sekretariat vlade, in od predsedniške palače do vladnih prostorov na Gregorčičevi ulici. Za predor pod Gregorčičevo je ljubljanska občina že dala stavbno pravico, je zatrdil Hojs.

Predori zaradi varnosti?

Dnevnik je že lani avgusta poročal o načrtih za predora med vladnimi prostori in predsedniško palačo ter predsedniško plačo in Cankarjevim domom. Takrat se predora med državnim zborom in garažno hišo, o katerem danes piše Necenzurirano, ni omenjalo.

Sta pa oba medija poročala, da vladni dokumenti predore utemeljujejo na potrebi za varen umik iz vladnih oziroma parlamentarnih stavb v primeru “zaostrenih varnostnih razmer”. V mandatu prejšnje vlade so bili protesti pred parlamentom pogosti, v enem primeru pa so posamezniki pljuvali in verbalno napadli nekatere poslance.

Hojs nam je danes zatrdil, da to ni vplivalo na vladno načrtovanje predorov. Po njegovem je šlo za uresničenje načrtov, ki so prvič nastali v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Je pa grožnjo napada na poslance povezal z motivi sedanje vlade, da se projektu predora odpove. “Očitno jim je precej do tega, da huligani pred državnim zborom pljuvajo in žalijo poslance desne provenience,” je dejal.

Včeraj je poslanec Dejan Kaloh iz SDS, katere član je Hojs, na spletnem omrežju Twitter zapisal, da sta dve osebi nasproti stavbe parlamenta kričali na poslance SDS in jih žalili. Poslanec NSi Jože Horvat je dodal, da sta mu osebi grozili z likvidacijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje