Predsednica DZ na očitke zaradi Nike Kovač: Naredimo nekaj dobrega

Slovenija 20. Avg 202217:10 > 22:33 17 komentarjev
Nika Kovač, Inštitut 8. Marec, Ušrka Klakočar Zupančič, državni zbor
Matija Sušnik/DZ

Po včerajšnji napovedi predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, da bo Inštitut 8. marec med nevladnimi organizacijami, s katerimi želi sodelovati, so nekateri simpatizerji stranke SDS trdili, da to ni zakonito oziroma legitimno. Urška Klakočar Zupančič je danes pojasnila, da želi v oblikovanje zakonskih predlogov vključiti vse nevladne organizacije, ki poznajo področja, kjer so potrebne spremembe. Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač pa je opozorila na ustavno pravico vseh, da neposredno sodelujejo pri upravljanju javnih zadev.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je po včerajšnjem srečanju z direktorico inštituta 8. marec Niko Kovač napovedala skupne aktivnosti, predvsem na področju diskriminacije in vzpostavljanju enakosti spolov v družbi. Ob tem se je Klakočar Zupančič zahvalila Inštitutu in njegovim prostovoljcem za aktivnosti na področju enakosti, nediskriminacije in politične in družbene participacije. Po mnenju predsednice državnega zbora gre za zelo pomemben prispevek za pravičnejšo in enakopravnejšo družbo.

Nika Kovač pa se je zahvalila za prijazen sprejem in se je strinjala s sogovornico, da naj bi bil državni zbor institucija, ki je odprta za vse, še posebej za ljudi, ki delajo na terenu z namenom usmerjanja družbe v smeri socialne in strpne skupnosti, so sporočili iz državnega zbora.

Očitki o pomanjkanju legitimnosti

Na novico o srečanju se je del javnosti na spletnem omrežju twitter odzval zelo kritično. Nekateri od komentarjev so bili vsebinski in so Urški Klakočar Zupančič očitali, da nevladni organizaciji podeljuje preveč vpliva. Nekdanji minister Žiga Turk je na primer zapisal, da bi bilo takšno sodelovanje med državnim zborom in nevladno organizacijo neustavno. Nekdanji poslanec SDS Jožef Jerovšek je dodal, da gre za “flagranten napad na ustavni sistem”.

Podobno stališče so izražali nekateri drugi, saj so ponavljali očitek, ki se je pojavil že večkrat, namreč, da je Inštitut 8. marec politična organizacija, ki ne kandidira na volitvah. Zato Inštitut nima legitimnosti za sodelovanje pri političnih odločitvah, menijo ti komentatorji. Med njimi je tudi nekdanja poslanka SDS Mojca Škrinjar.

Urška Klakočar Zupančič in Nika Kovač sta se danes odzvali na te očitke. Tako je predsednica državnega zbora danes v telefonskem pogovoru za N1 dejala, da se je pred parlamentarnimi počitnicami srečala s predstavniki številnih drugih humanitarnih oziroma nevladnih organizacij. “Po vseh srečanjih so bile dane enake izjave, a je pozornost medijev pritegnilo šele srečanje z Niko Kovač,” je dejala, “Prav žalostna sem bila, da mediji niste poročali o srečanjih z zvezo društev gluhih in naglušnih, z zvezo prijateljev mladine, društvom Viljem Julijan, Unicefom …”. O teh dogodkih je prispevke pripravila samo slovenska tiskovna agencija, res pa je, da jih je povzelo več medijev.

Zaostren odnos s SDS

Inštitut 8. marec, ki je bil eden od organizatorjev kampanje proti zakonu o vodah v času prejšnje vlade, in Nika Kovač sta pogosto tarča kritik in žalitev predstavnikov stranke SDS in simpatizerjev te stranke. Ko je revija Jana Niki Kovač podelila naziv Slovenke leta, jo je Žan Mahnič, takrat sekretar v kabinetu takratnega premierja Janeza Janše, opisal kot “zdraharico leta”. Novinarja Nove24TV Vinka Vasleta pa Nika Kovač toži zaradi njegovega zapisa, da je “fuknjena”.

Zaostren odnos dela politike in javnosti in Inštituta 8. marec se je nadaljeval pred zadnjimi državnozborskimi volitvami. V inštitutu so pripravili zakon za odpravo škodljivih posledic Janševe vlade in pozivali na volitve, inšpektorat za notranje zadeve pa je zahteval pojasnila zaradi domnevnih kršitev pravil volilne kampanje. Inšpektor, ki mu je inštitut zagrozil z ovadbo, potem postopka ni sprožil.

Nika Kovač: SDS se boji ljudi

Predsednica državnega zbora je poudarila, da Niki Kovač ne zagotavlja političnega vpliva. “Ona je samo ženska, ki želi narediti nekaj dobrega in je bila večkrat deležna neprimernih opazk, laži, diskreditacije in žalitev,” je povedala. V državni zbor je bila povabljena kot predstavnica ene od organizacij, ki pozna razmere na nekaterih izmed področij, kjer so potrebne izboljšave, je pojasnila Urška Klakočar Zupančič. Kot predsednica državnega zbora se skupaj z nevladnimi organizacijami in predstavniki oblasti zavzemala za spremembe pri varstvu človekovih pravic in pravic otrok, posebej tistih s posebnimi potrebami ter revnih, preprečevanju sovražnega govora, boju proti diskriminaciji in zaščiti živali. “Želim, da skupaj naredimo nekaj dobrega,” je dejala.

“Stranka SDS vedno znova načrtno pozablja, da demokracija ni samo to, da gremo vsaka štiri leta na volitve,” nam je danes dejala Nika Kovač, “del naše politične ureditve je tudi neposredna demokracija, ki smo jo izvajali že v času vlade Marjana Šarca in jo bomo tudi med mandatom aktualne vlade.” Opozorila je na 44. člen ustave, po kateri ima vsak državljan pravico sodelovati pri upravljanju javnih zadev. Po njenem SDS s svojimi komentarji delovanja Inštituta “samo kaže, da se boji organiziranega izražanja volje ljudi”.

Konference nevladnih organizacij in ministrov

Funkcija predsednice državnega zbora nima neposrednih izvršilnih političnih pristojnosti, a Urška Klakočar Zupančič vseeno želi doseči, da bi nevladne organizacije pomagale pri oblikovanju zakonskih rešitev. Zato bo organizirala konference, na katerih bodo poleg nevladnih organizacij prisotni ministri, povabila pa bo tudi predsednika vlade in države, pojasnjuje. “Jaz sem samo moderator, vpliv pa imam samo z moralnega vidika, a menim, da bodo tako lahko odločevalci slišali, kaj je treba storiti, in bodo potem lahko pripravili ustrezne rešitve,” pravi. Prva konferenca, o pomoči otrokom s posebnimi potrebami in revnim otrokom, bo oktobra, je napovedala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje