Predsednica Pirc Musar: Prednostna naloga je zagotoviti varnost in pomoč

Slovenija 04. Avg 202313:35 > 14:07 1 komentar

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ocenila, da se država "sooča s preizkušnjo, ki zahteva enotnost, medsebojno pomoč in hitro ukrepanje". Zahvalila se je vsem, ki so posredovali na terenu, in napovedala, da bodo zagotovili pogoje za sanacijo in obnovo prizadetih območij. Oglasila se je tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. "Pretresena sem, ko vidim, kakšna je neizmerna moč narave in kaj vse je uničeno," je komentirala.

“V teh težkih trenutkih, ko nas je prizadela naravna katastrofa v obliki poplav, želim izraziti svoje globoko sočutje in podporo vsem vam, ki ste utrpeli škodo. Žal je prišlo tudi do izgub človeških življenj, zato vsem svojcem izrekam globoko sožalje,” je danes sporočila predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Predsednica je ocenila, da se Slovenija “sooča s preizkušnjo, ki zahteva enotnost, medsebojno pomoč in hitro ukrepanje”. Ob tem se je zahvalila gasilcem, vojakom, policistom, reševalcem, civilni zaščiti, prostovoljcem in vsem, ki pomagajo na terenu.

Kot je povedala, je s pristojnimi službami in vlado v stalnem stiku, razmere spremljajo. “Zagotovim lahko, da se sprejemajo vsi potrebni ukrepi za zaščito ljudi, ki so v tem trenutku možni in izvedljivi. Naša prednostna naloga je zagotoviti varnost in pomoč vsem, ki jo potrebujejo.”

Pirc Musar je pozvala tudi k skrbi za “starejše in druge ranljive posameznike, ki potrebujejo našo pomoč in podporo”. Vsem, ki so jih posledice vremenskih razmer prizadele, je sporočila, da niso sami. “Z vami smo in storili bomo vse, kar je v naši moči, da vam pomagamo. Ob tem vas prosim, da sledite navodilom pristojnih služb, zaupate reševalnim ekipam in ostanete na varnem do njihovega prihoda. Verjamem, da se bomo, kot smo že mnogokrat v preteklosti tudi tokrat združili kot narod in situacijo premagali skupaj.”

Dodala je še: “Skupaj bomo premagali izzive, ki so pred nami, in zagotovili pogoje za sanacijo in obnovo prizadetih območij.”

Predsednica državnega zbora: Pretresena sem, ko vidim, kakšna je neizmerna moč narave

Oglasila pa se je tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. “Naravne ujme so že zahtevale svoje žrtve: tako življenja posameznikov kot tudi gmotne. Pretresena sem, ko vidim, kakšna je neizmerna moč narave in kaj vse je uničeno. Z grozo gledam posnetke poplav, uničenih hiš, cest in ostale infrastrukture. Vsaka smrtna žrtev je preveč,” je dejala. Svojcem smrtnih žrtev je v svojem imenu in imenu poslank in poslancev državnega zbora izrekla iskreno sožalje, vsem, ki so jih poplave prizadele in oškodovale, pa je izrazila sočutje.

“Zdaj je čas, da stopimo skupaj in si pomagamo. Zdaj ni čas za politične delitve, zdaj je čas združevanja in tovarištva. Ne pozabimo na šibkejše v naši družbi, otroke, starejše in živali,” je sporočila.

Podobno kot predsednica republike je izrekla podporo gasilcem, civilni pomoči, posameznikom, slovenski vojski ter ministroma za okolje in prostor ter obrambo in njunima ekipama.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje