Predsednik Knovsa se je v povezavi z Mahničevimi izjavami obrnil na Sovo

Slovenija 12. Apr 202217:43 2 komentarja
Žan Mahnič
Borut Živulović/BOBO

Državni sekretar Žan Mahnič je ob pojasnjevanju tvita, v katerem je humanitarko Failo Pašić označil za radikalno islamistko, navedel, da jo je v tej povezavi v prejšnjem mandatu obravnavala tudi Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Naši sogovorniki iz te komisije se tega ne spomnijo, aktualni predsednik Knovsa Matjaž Nemec pa se je z vprašanji obrnil na Sovo.

Poslanec SD in aktualni predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaž Nemec se je obrnil na Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sovo). Zaprosil jo je za podatke, ki bi bili lahko povezani s tvitom državnega sekretarja za nacionalno varnost Žana Mahniča o Faili Pašić in z njegovimi kasnejšimi navedbami za nekatere televizije. Odgovor naj bi tudi razkril, ali je Mahnič morda zlorabil podatke, s katerimi razpolaga Sova.

Matjaž Nemec
Uroš Kokol/N1

Kot smo poročali, je Janšev državni sekretar na Twitterju humanitarko Failo Pašić, ki trenutno sodeluje z Gibanjem Svoboda Roberta Goloba, označil za radikalno islamistko. Na njegov zapis se je Pašić odzvala z besedami, da jo je Mahnič s tvitom “ponižal, razvrednotil in razčlovečil”. Odvetnica Nataša Pirc Musar pa je pojasnila, da gre v tvitu za dve vrsti kaznivih dejanj. Prva je razžalitev, ki se preganja z zasebno tožbo, v drugem delu pa gre za spodbujanje sovraštva. Mahnič je namreč še navedel, da Gibanje Svoboda prinaša “islamizacijo in šeriatizacijo Slovenije ter masovni uvoz Arabcev”. Pirc Musar je napovedala ustrezne pravne postopke, če se bosta stranki, torej Faila Pašić in Gibanje Svoboda, za to odločili.

Z vprašanji o zapisu smo se že včeraj obrnili na Žana Mahniča. Vprašali smo ga, ali tvit obžaluje, ali se namerava opravičiti oziroma tvit izbrisati ter ali se strinja s prevladujočo oceno javnosti, da gre za ksenofoben in do pripadnikov muslimanske skupnosti sovražen zapis. Odgovorov nismo prejeli, tvit je pa danes še vedno objavljen. Prav tako smo zaman čakali odgovor kabineta predsednika vlade na vprašanje, kako premier Janša ocenjuje zapis svojega državnega sekretarja, ali se bo z Mahničem o njem pogovoril oziroma ali bo kakorkoli ukrepal.

Se je pa državni sekretar Mahnič odzval za javno televizijo in za POP TV. V obeh izjavah je Failo Pašić omenil v povezavi z radikalnim islamizmom. Na TV Slovenija je celo zatrdil, da jo je v prejšnjem mandatu obravnavala Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, katere član je bil. Do obravnave Pašić je po njegovih navedbah prišlo “v povezavi z radikalnim islamom in povezavami s tujino, tudi Islamsko republiko Iran”. Ali te Mahničeve navedbe držijo, smo povprašali več članov pretekle sestave omenjene komisije, a se tega, da bi na seji kadar koli omenili Failo Pašić, ne spomnijo. Ob tem so se vprašali, kako lahko državni sekretar za nacionalno varnost govori o tem, kar naj bi se po njegovih besedah dogajalo na sejah Knovsa, ki potekajo tesno za zaprtimi vrati.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje