“Parlamentarne preiskave se ne sme zlorabiti za politično obračunavanje”

Slovenija 21. Mar 202414:19 > 15:50 11 komentarjev

Včeraj so svetniki državnega sveta sprejeli pobudo za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter domnevnim nezakonitim financiranjem Gibanja Svoboda. Na ustanovitev komisije se je z izjavo za javnost odzvala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Kot je med drugim dejala, mora biti vsaka preiskava zakonita in v skladu z ustavo. "Parlamentarna preiskava ni institut, s katerim bi se skušalo diskreditirati politične nasprotnike, to je institut, na podlagi katerega se lahko ugotavlja politična odgovornost nosilcev javnih funkcij oziroma funkcionarji," je poudarila in napovedala tudi ureditev instituta pravnega varstva zoper zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave.

Včeraj so svetniki državnega sveta (DS) sprejeli pobudo za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter domnevnim nezakonitim financiranjem Gibanja Svoboda. Odreditev preiskave je na tajnem glasovanju podprlo 19 državnih svetnikov, 15 pa jih je bilo proti.

Številni svetniki so bili po glasovanju kritični, Branimir Štrukelj pa je pobudo označil za skrajno problematično, saj da državni svet s tem postaja “pomožna četa politike v državnem zboru”. Odzvali so se tudi v Gen-I in zahtevo za parlamentarno preiskavo označili za nezakonito in neustavno.,

Predsednica državnega zbora (DZ) Urška Klakočar Zupančič je spregovorila o zahtevi za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter domnevnem nezakonitem financiranju Gibanja Svoboda.

Kot je dejala, se je glede konkretne preiskave sprožilo kar nekaj vprašanj. “Rada bi pojasnila, da ima državni svet pravico zahtevati preiskavo, državni zbor pa nato takšno preiskavo odredi. Mora pa biti vsaka preiskava zakonita in v skladu z ustavo,” je poudarila.

Povedala je, da je zahtevo že posredovala zakonodajnopravni službi državnega zbora, je pa nekatere pomisleke že podala pravno kadrovska služba. “Če bo zakonodajno pravna služba DZ ugotovila pomanjkljivosti ali imela pomisleke in pripombe, bom od DS zahtevala, da zahtevo za ustanovitev parlamentarne preiskave popravijo skladno z mnenjem zakonodajno pravne službe,” je napovedala.

Ob tem je poudarila, da tovrstno postopanje ni nobeno nova praksa, saj so tako pred njo ravnali že številni predsedniki DZ. “Tudi France Cukjati leta 2005,” je dejala.

Preiskava ne sme biti zlorabljena za politično obračunavanje

Dodala je, da bo zato, dokler bo predsednica DZ, storila vse, kar je v njeni pristojnosti, da bodo parlamentarne preiskave potekale zakonito in skladno z ustavo.

“Parlamentarna preiskava ni institut, s katerim bi se skušalo diskreditirati politične nasprotnike, to je institut, na podlagi katerega se lahko ugotavlja politična odgovornost nosilcev javnih funkcij oziroma funkcionarji. To pomeni, da mora biti pri preiskavi izrazito viden javni interes, ki mora biti tudi pravilno razdelan. Gre torej za nadzorno funkcijo, zato nikakor ne sme biti zlorabljena za namene političnega obračunavanja,” je povedal in izpostavila načela, ki jih je treba upoštevati pri vsaki parlamentarni preiskavi.

To je načelo delitve oblasti – to pomeni, da preiskovalna komisija ne more in ne sme opravljati del in nalog, ki jih opravljajo drugi organi, načelo ustavnosti in zakonitosti, jasno mora biti določen predmet, časovni vidik in namen preiskave ter izkazan javni interes, pa tudi spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

urška klakočar zupančič
Foto: Egon Parteli/N1

Treba bo novelirati zakone, ki urejajo institut parlamentarne preiskave

Kot je še poudarila, pri nas umanjka institut pravnega varstva zoper zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave, s čimer smo se v preteklosti že srečali. Spomnila je, da nas je Evropska komisija že opozorila, da moramo ta institut ustrezno urediti, da imajo tudi tisti, ki se čutijo prizadete, poseben institut.

“To pomeni novelacija zakona o parlamentarni preiskavi in novelacijo zakona o ustavnem sodišču, da bo možen poseben institut, preko katerega se bo presojala ustavnost in zakonitost akta o odreditvi parlamentarne preiskave,” je pojasnila.

Urška Klakočar Zupančič zato pričakuje, da bo ministrstvo za pravosodje nemudoma pristopilo k potrebnim spremembam zakona o ustavnem sodišču. Sama pa je že, kot je dejala, tudi prevzela iniciativo in pred časom ustanovila delovno skupino, ki se ukvarja z zakonom o parlamentarni preiskavi, da se zagotovi vse, na kar je že večkrat opozarjalo ustavno sodišče in Evropska komisija. Vse zato, “da parlamentarna preiskava ne bi mogla biti zlorabljena za politično obračunavanje”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje