Prekinjanje in odvzem besede – so nekateri poslanci pri Tanku v nemilosti?

N1 video 26. Nov 202111:12 4 komentarji
Žiga Živulovič jr./BOBO

Iz poslanskih klopi je že nekaj časa slišati nezadovoljstvo z načinom vodenja sej. Zapleta se pri vodenju nekaterih odborov, največ kritik pa je deležen podpredsednik državnega zbora Jože Tanko iz vrst SDS. Po oceni opozicijskih poslancev ima Tanko dvojna merila, z nenehnim prekinjanjem pa onemogoča parlamentarno delo.

Skakanje v besedo, izrekanje opominov, ostre besede zaradi razhajanja stališč postajajo stalnica dogajanja v državnem zboru. Mnenja pa se ne krešejo zgolj o vsebini zakonov, ampak tudi o ustreznosti vodenja razprave, dajanje in odvzemanja besede ter moderiranja vsebine.

To je bilo mogoče videti tudi ob nedavnih razpravah o interpelacijah. Ko so poslanci obravnavali interpelacijo na delo pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča, je podpredsednik DZ Jože Tanko (SDS) med repliko na razpravo poslanca SDS Dejana Kaloha prekinjal poslanca SD Marka Koprivca, na prekinjanje pa se je odzvala Nataša Sukič iz Levice. Tanko je Koprivcu izrekel opomin.

Med sejo, na kateri so poslanci obravnavali predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, je Tanko prekinil več opozicijskih poslancev, med njimi Miha Kordiša (Levica), Janija Möderndorferja (LMŠ), Marka Bandellija (SAB), Vojka Starovića (SAB), Bojano Muršič (SD), Boštjana Koražijo (Levica) in celo Branka Simonoviča (Desus), ki sicer običajno podpira predloge vladajočih. Opozarjal jih je, da so v razpravi preveč široki, da naj se držijo teme ter naj razpravljajo zgolj o členih in amandmajih. Poslancem SDS takšnih omejitev ni postavljal. Opozicijski poslanci so Tanku odgovarjali, da drugi predsedujoči državnemu zboru poslank iz poslanske skupine SDS in predstavnikov vlade med njihovo razpravo, ki je bila mestoma zelo široka, niso prekinjali.

Koprivc: Ko predseduje Tanko, resno razmišljam, ali naj se sploh javim k besedi

“Ko ste vi predsedujoči, resno razmišljam, ali naj se sploh javim k besedi ali ne,” je v razpravi o zakonu o dolgotrajni oskrbi Tanku oporekel Koprivc. Prav ta razprava je po njegovem mnenju pokazala, da ima podpredsednik DZ iz vrst SDS dvojna merila.

“Očitno je, da je nekaj poslancev opozicije v nemilosti. Poleg mene ima Tanko na piki še Violeto Tomić, Kordiša, Matjaža Nemca, Möderndorferja. Da mu gremo nekateri močno na živce, je očitno,” je za N1 povedal Koprivc, ki se je v nemilosti podpredsednika državnega zbora znašel večkrat. Koprivca ne moti samo to, da ga Tanko z odvzemanjem besede in skakanjem v razpravo dekoncentrira, temveč tudi to, da se s tem krajša njegov čas za razpravo. “Vse to je obremenjujoče in onemogoča parlamentarno delo,” je dejal.

Po mnenju Koprivca bi moral red narediti predsednik državnega zbora Igor Zorčič. “Ena izmed možnosti je tudi odstavitev podpredsednika, a to v trenutnem razmerju moči v državnem zboru ni preveč verjetno. Druga opcija je obstrukcija, o tem smo že govorili. A obstrukcija pomeni tudi to, da še manj izražamo svoja mnenja,” je dodal.

Poslancem, ki so pri Tanku v nemilosti, kot ena izmed taktik preostaja to, da se izogibajo razpravi v času njegovega vodenja seje. Vendar to ni dolgoročna rešitev, ocenjuje Koprivc.

Odvzem besede pripeljal do odvzema izplačila

Tokrat pa se ne dogaja prvič, da se poslanci ne strinjajo glede samega vodenja sej. Pri razpravi o razmerah v državi in predčasnih volitvah na oktobrski izredni seji, je Tanko Koprivcu zaradi ostrih besed na račun premierja Janše najprej izrekel dva opomina, nato pa mu je vzel besedo. Poslanec je odvzemu besede nasprotoval: “Nedemokratično ste mi vzeli besedo. Jaz bi prosil, da državni zbor o tem glasuje.” Tanko je odgovoril: “Sedaj opozarjam, dal vas bom na glasovanje. Če bo nesklepčno, potem bodo poslanci, ki niso prisotni – in če ne bo kvoruma – ob dnevni zaslužek. Vztrajate pri postopkovnem predlogu? V redu. Prisotnih je 22 poslancev, torej seja ni sklepčna, glasovanje ni bilo sklepčno, zato prekinjam sejo.” Posledično kar 61 poslancem zaradi ‘špricanja’ seje grozi odvzem enodnevnega zaslužka.

Konec maja je zaradi prekinjanja med postopkovnim predlogom zavrelo med Matjažem Nemcem (SD) in Tankom. Med predstavitvijo postopkovnega predloga, za kar ima poslanec na voljo največ tri minute, je Tanko Nemca večkrat prekinil, mu izrekel opomin in odvzel besedo. Nemec je nato vstal s svojega mesta in pristopil do Tanka, na posnetku pa je moč slišati Nemca: “Kako si lahko drzneš narediti to? Pa kaj si misliš, da si?”

Kaj na očitke odgovarja Tanko?

“Na plenarnih sejah se dosledno držim določil poslovnika. Kadar se obravnava zakon, je možno razpravljati samo o tistem členu, na katerega je vložen amandma. Splošna, širša razprava ni mogoča,” je odgovoril Tanko. Pojasnil je, da v razpravo poseže, če poslanec ne razpravlja o zadevi, ki je na dnevnem redu ali je razprava neskladna s poslovnikom ali etičnim kodeksom.

Glede sredine seje, na kateri so razpravljali o zakonu o dolgotrajni oskrbi, Tanko pravi, da poslovnik določa, da je dopustna samo razprava o členu in amandmaju, “splošna razprava pa je izrecno prepovedana”. Na vprašanja, ali torej ostali predsedujoči ne delujejo optimalno s tem, ko dopuščajo širšo razpravo, je odgovoril, da se v delo drugih predsedujočih ne bo vtikal. “Ko se predsedujoči odloči, da bo dal nekomu širšo razpravo, negira določbe poslovnika državnega zbora,” je dodal.

Na očitek, da je večkrat poseže v razpravo opozicijskih poslancev, je podpredsednik državnega zbora odgovoril, da je delo vseh mogoče preveriti. “Menim, da delam korektno. Opozarjam tako opozicijske kot koalicijske poslance,” je povedal.

“Vsi, ki menijo, da so zaradi mojega načina dela prizadeti, se lahko pritožijo na komisijo za poslovnik,” je rekel Tanko. Poslance je pozval, naj upoštevajo določila poslovnika. “Tisti, ki so pri svojih razpravah najbolj arogantni in žaljivi, se na koncu naredijo najbolj užaljene. To je problem,” je povedal.

Zorčič: Predsedujoči nima pravice moderirati razprave

Med razpravo o interpelaciji ministrice za izobraževanje Simone Kustec minuli petek pa je (ne)ustreznost vodenja sej komentiral tudi predsednik DZ Igor Zorčič.

Podpredsednica DZ Tine Heferle (LMŠ) je namreč pozvala, naj vsi predsedujoči državnemu zboru med sejo poslancem dopustijo možnost nekoliko širše razprave. Izpostavila je, da so v preteklih dneh, ko so sejo vodili Zorčič, Branko Simonovič ali ona, imeli poslanci možnost širše razprave, v skladu s parlamentarno prakso in pri točkah, ki to dopuščajo. “Ko pa je vodenje prevzel Tanko, so bili poslanci, ki so po nesrečnem naključju takrat prišli na vrsto za razpravo, deležni opominov in odvzema besede,” je dejala Heferle in pozvala Zorčiča k ukrepanju. “Imate več mehanizmov, lahko prevzamete sami vodenje, lahko odredite, da sejo vodi kdo od drugih podpredsednikov,” je povedala.

“Do teh problemov prihaja že kar nekaj časa, ne samo na plenarnih sejah, tudi na sejah delovnih teles,” je odgovoril Zorčič. “Predsedujoči nima pravice moderirati razprave poslanca, razen če je ta žaljiva in očitno v nasprotju s tistim, kar je namen posamezne seje,” je poudaril. Dodal je, da ostre razprave in očitkov, da nekdo zavzema določeno stran, še ni treba prepovedati. “Mislim, da je treba omejiti, če se poslanec spušča na osebni in žaljiv nivo, če nekoga diskreditira kot osebo, ne pa, če ga mogoče diskreditira zaradi njegovih političnih stališč ali njegovega političnega delovanja,” je pojasnil predsednik državnega zbora.

Zapletlo pa se je tudi pri vodenju seje odbora za finance. Predsedujoči odboru Robert Polnar (poslanska skupina Desus) je namreč med predstavitvijo stališča prekinil predsednika državnega sveta Alojza Kovšco in mu naročil, naj ne bere pripravljenega stališča, ampak ga povzame. Po dogodku je Kovšca Zorčiču poslal pismo.

Zorčič bo o očitkih razpravljal z vodjami poslanskih skupin

Predsednik državnega zbora Zorčič je prejel nekaj dopisov, s katerimi je bilo izraženo nestrinjanje glede načina vodenja delovnih teles, pripombe so tudi na vodnje plenarnih sej, so za N1 pojasnili v Zorčičevem kabinetu. Očitki se po njihovih navedbah nanašajo na vodenje oborov za:

  • finance (predseduje Robert Polnar iz poslanske skupine Desus),
  • kulturo (Violeta Tomić, Levica),
  • notranje zadeve (Branko Grims, SDS),
  • zdravstvo (Anja Bah Žibert, SDS),
  • gospodarstvo (Mateja Udovč, SMC),
  • pravosodje (Blaž Pavlin, NSi) in
  • zunanjo politiko (Monika Gregorčič, SMC,

ter tudi na vodenje komisij

  • za nadzor javnih financ (Igor Peček, LMŠ) in
  • za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Matjaž Nemec, SD).

“Očitki predsedujočim so različni, predsednik državnega zbora pa obravnavo dopisov uvršča na delovne posvete, na katerih se z vodji poslanskih skupin dogovarjajo o reševanju zadev,” so še zapisali. Funkcija predsednika državnega zbora namreč nima pristojnosti zbiranja in obdelave pripomb na vodenje sej. Prav tako predsednik državnega zbora ne more sankcionirati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje