Premier Golob: Slovenija želi biti največja zaveznica BiH na njeni evropski poti

Slovenija 13. Mar 202307:29 > 15:56 11 komentarjev
Robert Golob
Armin Durgut/PIXSELL/BOBO

Premier Robert Golob je prispel v Bosno in Hercegovino, kjer ga je sprejela predsednica sveta ministrov BiH Borjana Krišto. Kot je premier povedal na novinarski konferenci, je v Sarajevo med drugim prinesel sporočilo, da Slovenija želi biti ne le prijateljska država BiH na njeni evropski poti, ampak njena "največja zaveznica".

Premier Robert Golob je danes na uradnem obisku v Bosni in Hercegovini. Sprejela ga je predsednica sveta ministrov BiH Borjano Krišto.

Obisk je prvi uradni dvostranski obisk Goloba v tujini, odkar je junija lani prevzel dolžnosti predsednika vlade.

V ospredju pogovorov je vprašanje, kako BiH čim bolj pomagati na njeni evropski poti, potem ko je dobila status kandidatke za članstvo v EU. Na dnevnem redu bodo tudi razmere na Zahodnem Balkanu in vpliv vojne v Ukrajini na regijo.

“Na začetku želim izraziti zadovoljstvo, da je premier Golob za svoj prvi dvostranski obisk v tujini izbral BiH,” je uvodoma na novinarski konferenci poudarila Krišto. Povedala je, da imata BiH in Slovenija “tradicionalno dobre odnose na vseh področjih”, pri tem pa je izpostavila vlaganja slovenskih deležnikov.

Robert Golob
Armin Durgut/PIXSELL/BOBO

Krišto se je Golobu zahvalila za angažma na področju evro-atlantskih integracij, za prispevek, da je BiH dobila status kandidatke za vstop v EU. “To je nekaj, kar v BiH cenimo. /…/ Status pošilja sporočilo, da je mesto BiH v EU,” je poudarila. Po njenih besedah v BiH prav tako cenijo strokovno in tehnično pomoč, ki jo ponuja Slovenija in o kateri bo tudi podpisan dogovor.

Po besedah predsedujoče svetu ministrov mora BiH v prihodnje med drugim delati na notranjepolitičnem dialogu, saj je BiH država treh konstitutivnih narodov. Omenila je dolgo pričakovano reformo volilnega sistema ter da je v fokusu bosanskih oblasti krepitev sodelovanja v regiji.

Borjana Krišto
Armin Durgut/PIXSELL/BOBO

Golob v Sarajevo prinesel dve sporočili

Golob je povedal, da je v Sarajevu, saj se je v Sloveniji zgodila pomembna sprememba v zunanji politiki – v ospredju je po novem striktna uporaba načela solidarnosti med narodi, da se doseže politična stabilnost. Po njegovih besedah je stabilnost v BiH pomembna za Slovenijo, pri čemer je omenil slovenske naložbe v tej državi (slovensko gospodarsko, tako premier, najbolj vlaga v razvoj gospodarstva v BiH).

“Kje, če ne ravno v BiH, se lahko ta načela najbolj uresničijo? BiH najbolj potrebuje solidarnost zaradi svoje preteklosti,” je poudaril Golob. Dodal je: “Naši napori v Bruslju so povsem logični, ni skritega tiska, vodi nas želja po napredku cele regije, saj s tem prosperira tudi Slovenija.”

Premier je povedal, da je v Sarajevo prinesel dve sporočili. “Na eni strani želim vsem sogovornikom razložiti, kako se je atmosfera v Bruslju spremenila glede BiH. Sprememba v zadnjih šestih mesecih je zgodovinska. 20 let se je proces širitve v resnici zaustavljal s tako imenovanimi tehničnimi vprašanji, danes je širitev EU postala politični proces, ki ga želimo pospešiti.” BiH je po njegovih besedah v zgodovinskem trenutku, da izkoristi spremenjene okoliščine, “da na evropski poti dejansko pospeši korak”.

Drugo Golobovo sporočilo pa je, da Slovenija želi biti ne le prijateljska država BiH na njeni evropski poti, ampak želi biti njena “največja zaveznica”. “Ponudili bomo vso možno pomoči, od strokovnjakov, do tehnične pomoči in finančnih sredstev,” je bil jasen premier.

Po njegovih besedah je slovenska vlada za tehnično pomoč BiH v proračunu rezervirala milijon evrov. “Z njimi bodo podprli prve aktivnosti, na področju državne statistike in pregona mednarodnega kriminala. Slovenska policija ima odlične odnose s policijo BiH. To sodelovanje bi radi dvignili tudi na raven pri usklajevanju zakonodaje,” je izjavil.

V nadaljevanju obiska se je slovenski premier srečal s predsedujočima ter kolegijema predstavniškega doma in doma narodov parlamentarne skupščine BiH Nikolo Špirićem in Denisom Zvizdićem ter namestnikoma Kemalom Ademovićem ter Draganom Čovićem ter s predsedujočo in članoma predsedstva BiH Željko Cvijanović, Željkom Komšićem in Denisom Bećirovićem. Na delovnem kosilu s predsednico Krišto sta se pridružila zunanji minister BiH Elmedin Konaković in Staša Košarac, minister za zunanjo trgovino in ekonomske odnose.

BiH je največja posamična prejemnica slovenske razvojne pomoči in pomembna gospodarska partnerica Slovenije. Zadnji slovenski premier, ki je bil na uradnem obisku v BiH, je bil leta 2017 Miro Cerar, pred njim pa je bil na uradnem obisku v Sarajevu leta 2010 tedanji premier Borut Pahor.

BiH
Armin Durgut/PIXSELL/BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje