Premier Golob o prvih korakih zdravstvene reforme: “Prijetno boste presenečeni”

Slovenija 24. Feb 202311:53 17 komentarjev
Robert Golob o zdravstveni reformi
Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednik vlade Robert Golob je napovedal, da bodo naslednji teden storjeni prvi koraki zdravstvene reforme. Najprej bo vzpostavljena brezplačna telefonska številka, kjer bodo na voljo takojšnje informacije o družinskih zdravnikih in podpora pri napotnicah, je obljubil. Začela se bosta tudi projekta digitalizacije zdravstva in spremembe zavoda za zdravstveno zavarovanje, nato pa bo v tednih od zdaj naprej storjen kakšen korak, pravi premier.

Predsednik vlade Robert Golob je včeraj napovedal, da bo od zdaj naprej vsak teden storjen kakšen korak v smeri zdravstvene reforme. Prvi konkretni rezultati bodo naslednji teden, je dejal v oddaji 24ur zvečer.

Tako bo vlada naslednji teden sprožila tri projekte: digitalizacijo zdravstva, prenovo zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) in vzpostavitev brezplačne telefonske številke za svetovanje pacientom oziroma zavarovancem.

Digitalizacija in ZZZS sta prva na vrsti tudi po časovnici, ki jo je koalicija sprejela januarja. Predlog zakona o digitalizaciji zdravstva je pred dvema tednoma skupščini ZZZS predstavila Alenka Kolar, vršilka dolžnosti direktorice direktorata za digitalizacijo na ministrstvu za zdravje. Pri tem je naštela veliko izzivov, za katere bo treba najti rešitve.

Prenova ZZZS naj bi prinesla aktivnejšo vlogo zavoda pri nakupu zdravstvenih storitev in nadzoru nad izvajanjem storitev. Skupaj z digitalizacijo naj bi ta prenova pomenila tudi javno objavo podatkov o poslovanju in delovanju bolnišnic. Od tega si minister za zdravje Danijel Bešič Loredan veliko obeta, saj je prepričan, da bo transparentnost vodila v tekmovalnost med bolnišnicami in spodbudila širjenje dobrih praks. Mnogi pa se sprašujejo, ali je ministrov dejanski namen, da s prenovo ZZZS  vlada prevzame upravljanje zdravstvene blagajne in njenih 4,3 milijarde evrov letnih prihodkov.

Preberite še: Minister Bešič Loredan: “Razkriti želimo drobovje sistemske korupcije”

“Izzivi zaradi napak prejšnji vlad”

Tudi o informacijski točki za zavarovance je Bešič Loredan že govoril. V intervjuju za N1 je omenil, da Estonija ni dober zgled samo pri prenovi zdravstvene blagajne, ampak tudi zaradi “SOS telefona”. “Če pacient ostane brez zdravnika, pokliče zdravstveno blagajno in ta mu ga poišče. Mi tega nimamo,” je dejal.

Taka brezplačna telefonska številka bo v Sloveniji vzpostavljena že prihodnjo sredo, je včeraj dejal Golob. Na njej bo lahko vsakdo dobil pojasnila o tem, kako priti do osebnega zdravnika, če ne bo želel osebnega zdravnika, pa mu bodo povedali, kje je ambulanta za neopredeljene, je povedal premier. Naštel je še, da bodo lahko ljudje na tej telefonski številki dobili podporo pri uporabi digitalne aplikacije zVem ter pri napotnicah.

“Nekatere bolj razvite države to poznajo, v Sloveniji pa tega doslej še ni bilo,” je poudaril, “na enem mestu bomo združili digitalne tehnologije in podporo ljudem. Ne glede na starost in digitalne veščine bo lahko vsakdo na dostopen način, preko telefona in brezplačno, prišel do neposredne in takojšnje informacije glede osebnega zdravnika.”

Napovedal je, da bodo ljudje, predvsem pa starejši, prijetno presenečeni. Starejši se namreč zaradi napak prejšnjih vlad soočajo z izzivi, je pojasnil. “Ta vlada bo to uredila,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje