Previdno pri nabiranju čemaža: prebavne težave in dve hospitalizaciji

Slovenija 26. Apr 202405:15 2 komentarja
čemaž
Foto: PROFIMEDIA

Juhe, namazi, solate, omlete, štruklji ... Možnosti za uporabo čemaža v kulinariki je neskončno, a bodite pozorni: med nabiranjem ga lahko hitro zamenjate s kakšno drugo in zelo strupeno rastlino. V UKC Ljubljana so v letošnji sezoni zabeležili več klicev zaradi prebavnih težav po zaužitju "čemaža". Dve osebi sta bili hospitalizirani, ena od njiju pa je doživela prehodno okvaro jeter.

Sezona pri nas izjemno priljubljenega čemaža je v polnem teku, posledično pa kot vsako leto slovenske bolnišnice že obravnavajo bolnike, ki so čemaž po nesreči zamenjali z kakšno drugo in zelo strupeno rastlino.

Letos so po besedah Tanje Varl iz Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo na ljubljanskem UKC prejeli med 10 in 15 klicev, ki so zdravniško pomoč poiskali zaradi prebavnih težav po zaužitju domnevnega čemaža. “Dve osebi sta bili UKC Ljubljana zaradi zamenjave čemaža s strupenim jesenskim podleskom tudi hospitalizirani, ob ustreznem zdravljenju sta obe okrevali, pri eni je prišlo do prehodne jetrne okvare.”

Prav zamenjava z jesenskim podleskom je med najbolj nevarnimi. Po besedah NIJZ se namreč zaužitje zgolj enega ali dveh listov te rastline lahko konča s smrtjo.

Zastrupitev sicer poteka v dveh fazah. Po besedah Tanje Varl v obdobju od dveh do 12 ur po zaužitju bolniku postane slabo, bruha, ima bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava.

“Od 24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvničk in trombocitov, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih bolnikom izpadejo še lasje,” pojasnjuje.

Med najbolj nevarnimi rastlinami, ki jih lahko zamenjamo za čemaž, sta še čmerika in šmarnica.

Kako čemaž ločiti od strupenih rastlin?

Čemaž ima dobro vidno stebelce pri vsakem listu.

Pri mladih listih je stebelce krajše, pri starejši rastlini pa do deset centimetrov dolgo, vendar dobro razvito. Podlesek stebelca nima, saj listi izhajajo iz čebulice. List čemaža je srčasto oziroma eliptično-suličast, medtem ko je podleskov podolgovato-suličast in debelejši ter bolj robusten na otip. Tudi listne žile ima podlesek bolj izražene.

V primerjavi z listi šmarnice so listi čemaža mehki in voljni na otip in rastejo vsak posebej. Listi šmarnice so veliko trši in rastejo v parih.

primerjava čemaž, jesenski podlesek, bela čmerika, šmarnica
Foto: Zajem zaslona/NIJZ.SI

Ob nabiranju čemaža je še pomembno, da rastlin ne žanjete vsepovprek. “Odtrgajmo vsak list posebej, da se nam med nabrane rastline ne prikrade kakšna strupena, ki uspeva na istem rastišču in je čemažu podobna,” svetuje NIJZ.

Kdaj moramo k zdravniku? Takoj

Tanja Varl poudarja, da moramo v primeru prebavnih težav po obroku, ki je vseboval čemaž, vedno pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom.

“Ob vsakem sumu na zastrupitev s strupeno rastlino priporočamo čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti,” pravi. Ob tem svetuje, da rastlino ali pa jed, ki jo je vsebovala, vzamete s seboj, saj jo bodo v bolnišnici veliko lažje prepoznali in tudi ustrezno ukrepali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje