Prihaja vremenska motnja: občutno se bo ohladilo

Slovenija 03. Okt 202318:16 3 komentarji
MRZLA JESEN
Foto: PROFIMEDIA

Po vročem torku bo Slovenijo zajela vremenska motnja, ki s seboj prinaša izrazitejši temperaturni preobrat. Ta bo trajal samo do četrtka, ko se bodo temperature znova približale poletnim.

Po današnjem dnevu, ko so se temperature ponekod po državi povzpele tudi do 28 stopinj Celzija, nas čaka temperaturni preobrat. Nad Slovenijo namreč prihaja vremenska motnja, ki jo je nakazal že torkov zahodni veter na jugovzhodu države.

Vremenska motnja nas bo prešla v sredo. Popoldne in sredi dneva bo tudi največja verjetnost za občasne krajevne padavine, predvsem v severni polovici države. Težišče padavin bo bolj v pasu od Gorenjske proti Koroški. Drugod je verjetnost za kakšno kapljo dežja zelo majhna, pravi dežurni meteorolog na Agenciji za okolje (Arso) Luka Ravnik.

Zaradi oblačnega vremena bodo tudi temperature temu primerno nižje. Pihal bo tudi vzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Temperature bodo čez dan segle nekje do 20 stopinj Celzija. Razlika v temperaturi bo tako dokaj občutna, se bo pa potem že popoldne ali najkasneje proti večeru začelo jasniti.

“Prehod vremenske motnje ne bo dolgotrajen in izrazit, saj se ta fronta nad našimi kraji ne bo zadržala dlje časa, prav tako ne bo nastalo kakšno ciklonsko območje,” pravi dežurni meteorolog. Izjema teh temperaturnih nihanj bo do neke mere Primorje, kjer bodo ob burji in nekoliko več sončnega vremena temperaturna nihanja manjša in bo razlika le za kakšno stopinjo ali dve.

Nižje temperature le do četrtka

Od četrtka naprej lahko nato spet pričakujemo suhe in sončne dneve z jutranjo meglo po nekaterih nižinah. Nekaj prehodne oblačnosti lahko Slovenijo doseže še v petek, manj te bo na Primorskem.

Jutra bodo bolj sveža kot do sedaj in bodo opominjala, da ni več poletja. Jutranje temperature bodo namreč le okoli 10 stopinj Celzija oziroma tudi kakšno stopinjo nižje. Čez dan bodo temperature postopno zopet presegle 20 stopinj Celzija. Do nedelje bi lahko te spet šle proti 25 stopinjam Celzija.

V znamenju toplejšega vremena pa bo tudi začetek naslednjega tedna, čeprav je malo verjetno, da se bodo temperature približale torkovim 28 stopinjam Celzija.

Sredi prihodnjega tedna, nekje od torka naprej, pa bo znova nekoliko večja verjetnost, da bi nas dosegla kakšna vremenska motnja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje