Prizori aprilske zimske “pravljice” (FOTO & VIDEO)

Slovenija 16. Apr 202421:58 0 komentarjev
sneg ljubljana
Foto: N1

Popoldne je sneženje zajelo večji del države, tudi nižje ležeče predele. Temperatura se je marsikje spustila do ledišča. Na Vršiču je v nekaj urah zapadlo več kot 40 centimetrov snega. Oglejte si, kako je videti zasnežena pomladna Slovenija.

Napovedi vremenoslovcev o velikem padcu temperatur so se uresničile, meja sneženja pa se je ob prehodu izrazite hladne fronte spustila celo nižje od prvotnih napovedi.

Ponekod se je v nekaj urah ohladilo za več kot 10 stopinj Celzija, padel je tudi slovenski rekord v padcu temperature, merjene v zaporednih dneh ob 15. uri.

Precej snega je zapadlo v višjih legah, sneg pa se oprijemlje cestišč tudi v nižinah. Po državi so na cestah posipne in plužne skupine.

Od popoldneva sneži tudi v prestolnici in večjem delu ljubljanske kotline, kjer je, kot je videti na spodnji fotografiji, sneg nekatere ujel v poletnih oblačilih.

sneg Ljubljana
Sneg v Ljubljani, 16. april 2024 (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Za južno polovico države je agencija za okolje izdala oranžno opozorilo zaradi snežnih razmer, za jugozahod države in za osrednjo Slovenijo pa je Arso izdal oranžno opozorilo zaradi močnega vetra. Sunki burje so presegali 100 kilometrov na uro.

Zvečer je bilo po podatkih Arsa na brniškem letališču nič stopinj, na Krvavcu –4 stopinje Celzija, v Idriji nič stopinj, v Kranju in Ljubljani pa ena stopinja nad ničlo. Le nekoliko topleje je bilo na vzhodu države. V Mariboru so namerili tri stopinje, v Metliki in na Ptuju pa dve. Nekoliko manj zimsko je na Primorskem, v Novi Gorici so zvečer namerili 7 stopinj Celzija.

Takole je popoldne snežilo v bližini Jesenic.

Tole pa so prizori iz Kranja, kjer je sneg prekril cvetoče drevje in glicinije.

Takole je bilo v Kranjski Gori danes popoldne.

Tudi na Krvavcu so dobili novo pošiljko snega.

Kot je na omrežju X zapisal vremenoslovec Blaž Šter, je največ snega zapadlo v v višjih legah severne in zahodne Slovenije, največ na Vršiču, 43 centimetrov.

Težave zaradi vremena

Padavine in veter so povzročale tudi težave. V upravi za zaščito in reševanje so v zvezi s tem zabeležili 23 dogodkov. Gasilci so s cestišč odstranjevali podrta drevesa in veje, v šestih primerih posredovali zaradi zalitja in poplav meteornih voda in odstranili viseče pločevine s treh streh objektov.

Na prometnoinformacijskem centru voznike opozarjajo, da je v primeru snega na vozišču obvezna zimska oprema. Trenutno je cesta čez prelaz Vršič zaprta, na prelazih Korensko sedlo, Ljubelj in Jezerski vrh pa so obvezne verige. Zaradi burje je na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom v obe smeri prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, enako velja za regionalno cesto Razdrto-Podnanos-Vipava.

Ponoči bodo padavine ponehale, do jutra se bo razjasnilo. Burja na Primorskem bo oslabela. V sredo čez dan bo spremenljivo oblačno, sredi dneva in popoldne bodo še krajevne plohe in posamezne nevihte, napovedujejo vremenoslovci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!