Protest v Kamniku: Ne bomo pristali na razkrajanje dobro delujočega sistema

Slovenija 19. Feb 202418:00 > 18:30 5 komentarjev

Napovedana reorganizacija nujne medicinske pomoči je na noge spravila prebivalce občin Kamnik in Komenda. Ti namreč reorganizacijo razumejo kot ukinjanje kamniške urgence. Protesta se je udeležilo tudi nekaj vidnejših oseb. Poleg kamniškega župana Mateja Slaparja sta na nujnost kamniške urgence opozorila tudi nekdanja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek Travnik in nekdanji notranji minister Aleš Hojs.

Vlada je prejšnji četrtek na predlog ministrstva za zdravje sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto. Uredba posega tudi na področje nujne medicinske pomoči, kjer prinaša podlago za vzpostavitev 15 satelitskih urgentnih centrov (SUC). Ti bodo tako kadrovsko kot tehnično opremljeni za takojšnjo obravnavo akutno bolnih.

Med urgentnimi centri pa ni Zdravstvenega doma (ZD) Kamnik. Prav zaradi tega je v Kamniku že pretekle dni završalo. Na ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel so naslovili dopis, v katerem so protestirali zaradi napovedane reorganizacije. Danes pa so se naposled odločili za protest pred kamniško urgenco.

Župan Občine Kamnik Matej Slapar je dejal, da država želi reorganizirati urgenco brez njihove vednosti. “Jaz mislim, da je to neumno dejanje. Začeli so reorganizirati dobro delujoč sistem na območju Občine Kamnik in Občine Komenda, ki skupaj štejeta 37 tisoč prebivalcev, in kjer sistem zelo dobro deluje. Z nujno pomočjo smo prebivalci izredno zadovoljni. Nujna medicinska pomoč rešuje življenja, zato ne bomo dovolili, da se dobro delujoč sistem razkraja. Od države in vlade zahtevamo, da v prejšnjem tednu sprejeto uredbo razveljavi,” je pozval župan.

Kot poudarja, gre za dlje časa trajajočo težavo, ki so jo v preteklosti reševali že pod mnogimi ministri.

Kamniška urgenca je v letu 2023 po županovih navedbah obravnavala 800 hišnih obiskov, prek 3.000 interventnih oskrb in 12.000 bolnikov. “Gre za enormne številke, ki si je ne moremo predstavljati, da bi jo opravili od drugod. Gre za hribovito območje,” je povedal. Poudarja, da občini v reorganizacijo nista bili udeleženi, prav tako pa da občina Kamnik ni dala soglasja. “Ne znamo si predstavljati, če bi moral zdravnik iz Domžal ali Ljubljane prihajati, ko štejejo sekunde,” je dejal in dodal, da je odsotnost zdravnika na tem območju “nedopustna”.

Župan Kamnika Matej Slapar (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)
Župan Kamnika Matej Slapar (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Med protestniki tudi nekaj znanih obrazov

Protesta pred kamniško urgenco se je udeležilo tudi nekaj vidnejših oseb, med drugim nekdanja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek Travnik, ki meni, da so s protestom izkazali, da jim je mar za zdravje, pa tudi nekdanji notranji minister iz vrst SDS Aleš Hojs. Na družbenem omrežju X je zapisal, da je protest nujen ter da se ukinitev urgence v času vladanja predsednika SDS Janeza Janše “nikoli ne bo zgodila”.

Podžupan Občine Komenda Aleš Marinko je izpostavil, kako pomembne so minute pri nujni medicinski pomoči. “Pogovarjamo se o človeških življenjih, zato se bomo borili z vsemi sredstvi,” je dejal.

Da je zdravje človekova največja vrednota, je izpostavila pomočnica direktorja ZD Kamnik Milena Osojnik, zato pri zahtevi ne bodo popuščali. “Zavzemali se bomo za vaše pravice in vam zagotavljali zdravstveno oskrbo 24 ur na dan, vsak dan v tednu. Za to se bomo borili do konca – z vsemi pravnimi sredstvi,” je dejala.

Z ministrstva za zdravje so danes sporočili, da vladna uredba ZD Kamnik ne jemlje nujne medicinske pomoči, temveč jo še krepi, saj bodo tamkajšnji zdravniki še vedno delovali v nujni medicinski pomoči kamniškega zdravstvenega doma. Državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu Denis Kordež je dejal, da bo ZD Kamnik za delovanje službe nujne medicinske pomoči letos prejel še dodatnih 300.000 evrov.

V ZD Kamnik sta za zagotavljanje nujne medicinske pomoči doslej čez dan skrbeli dve reševalni vozili, ponoči pa eno. Ta sistem ostaja, le zdravniki bodo po novem ločeni in bodo na intervencije odhajali v vozilih urgentnih zdravnikov. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje