Protest minil večinoma mirno, pridržanih nekaj udeležencev

N1 video 20. Okt 202114:55 > 20:40 4 komentarji
protest, Ljubljana
N1

Šesti teden zapored so se v središču prestolnice zbirali nasprotniki vladnih ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa. Ker je Trg republike tokrat zaradi ljubljanskega maratona povsem ograjen, so se zbirali na Kongresnem trgu. Dobri dve uri od začetka shoda so protestniki, kljub temu da je Zoran Stevanović naznanil, da se formalni del shoda zaključuje, krenili po ljubljanskih ulicah. Ob 18. uri so z ljubljanske policijske uprave sporočili, da je shod razpuščen. Ljubljanski policisti so sicer že sinoči svetovali, naj vozniki med shodom ne opravljajo nenujnih voženj proti centru in raje uporabljajo obvoze prek avtocestnega obroča.

Sredin protest tistih, ki nasprotujejo ukrepom za preprečevanje širjenja koronavirusa in zahtevajo odstop vlade, je minil mirneje kot prejšnji teden. Po prvih ocenah policije se jih je na Kongresnem trgu zbralo okoli 4.000.

Ker je bil Trg republike zaradi ljubljanskega maratona ograjen, so se protestniki zbirali na Kongresnem trgu. Iz parka Zvezda so po dobrih dveh urah in pol krenili po ljubljanskih ulicah, a jih je policija z vzpostavljenimi kordoni uspešno blokirala.

Ob šesti uri so s Policijske uprave Ljubljana sporočili, da je shod tudi uradno razpuščen, protestno množico pa so s preusmerjanjem, blokiranjem ter s posredovanjem uspeli občutno zmanjšati. Protestna množica se je večkrat razpršila in nato združila, nakar se je shod okoli osme ure povsem razpustil. Policija je prijela nekaj udeležencev protesta, točno število pridržanih oseb pa še ni znano.

Protest smo spremljali in prenašali v živo. Kako je potekal, si lahko preberete spodaj.

20.20: S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da se je na današnjem shodu zbralo okoli 4.000 ljudi. “Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem odloka o začasnih
ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s koronavirusom,” so sporočili z ljubljanske policijske postaje in dodali, da so pri varovanju sodelovale različne policijske enote, tako z območja Ljubljane kot tudi z drugih policijskih uprav, posebna enota policije, konjenica, policisti vodniki službenih psov in letalska policijska enota.

Kot so navedli na PU Ljubljana, so udeležence shoda večkrat pozvali, naj ne ogrožajo varnosti prometa, ker ukazov niso upoštevali in je bil javni red in mir huje kršen ter je bil oviran tudi promet, pa so shod razpustili. Nekaj oseb je bilo pridržanih, predvsem zaradi kršenja javnega reda in miru ter zaradi neupoštevanja ukazov policistov. Ker zbiranje obvestil še poteka, bodo podrobnejše informacije sporočili naknadno.

19.55: Policijska vozila počasi zapuščajo prizorišče, dogajanje v središču Ljubljane se tako počasi zaključuje, v ozadju je le še policijsko oklepno vozilo, ki ga ljubljanski policisti danes niso uporabili. Današnji, že šesti protest je tako minil brez uporabe prisilnih sredstev, kljub temu, da je bil na Šubičevi ulici ves čas parkiran tudi vodni top. Točno število protestnikov, ki so se zbrali v središču prestolnice, sicer še ni znano, a posnetki kažejo, da se je danes zbralo najmanj protestnikov doslej.

19.45: Na ljubljanski policijski upravi so za N1 povedali, da je policija trenutno pridržala nekaj oseb, točno število pridržanih pa še ni znano. Kot so pojasnili, je bil shod razpuščen, proti tistim, ki shoda niso zapustili, pa policisti izvajajo postopke.

19.30: Območje okoli državnega zbora ostaja povsem zagrajeno, tam ostaja parkiran tudi vodni top, ki ga policija danes ni vozila po ljubljanskih ulicah. Spomnimo, vodni top so uporabili zadnjič pred dvema tednoma. Takrat je policija vodni top začela uporabljati razmeroma hitro, z njim so hoteli razpršiti protestno množico s Slovenske ceste, protestnike pa so razganjali tudi s solzivcem.

19.25: Policiji je z vzpostavitvijo več kordonov uspelo občutno zmanjšati število prisotnih protestnikov ter jih obkoliti, protestnike, ki so ostali na ulici Mirje, pa so začeli legitimirati. Manjše število protestnikov, ki je zatavalo sem, se tako ne more umakniti, policisti s ščiti pa jih popisujejo, saj kršijo zakon o javnih zbiranjih. Po Ljubljani sicer ostaja še nekaj razpršenih skupin protestnikov, ki jih prav tako obravnava policija.

19.15: Protestniki so se zopet razšli, slišati pa je bilo več pirotehničnih pokov. Posamezni protestniki tako provocirajo s pirotehničnimi sredstvi, ki jih mečejo na prisotne policiste. V zraku je še vedno policijski helikopter, slišati je tudi sirene, protestno množico pa so policisti s posredovanjem, blokiranjem in preusmerjanjem proti Kongresnem trgu uspeli občutno zmanjšati.

19.05: S Policijske uprave Ljubljana so nam sporočili, da trenutno podatka o pridržanih osebah še nimajo. Ponovno so poudarili, da je protestni shod razpuščen ter dodali, da policija trenutno izvaja identifikacijske postopke.

19.00: Protestniki so zaobšli policijski kordon ter pot nadaljujejo po Slovenski cesti. Tudi ob robu Kongresnega trga jih je pričakal kordon. Policija tako usmerja vse napore v to, da bi množico obdržala na enem mestu, in sicer v bližini Kongresnega trga. V ozadju je pripravljeno tudi veliko oklepno vozilo z ograjo, ki je minuli teden blokiralo posamezne protestnike in jih usmerjalo po ljubljanskih ulicah. Skupini protestnikov se je uspelo izogniti policijskemu kordonu. S Kongresnega trga so po Vegovi ulici krenili proti Narodni univerzitetni knjižnici.

18.55: Protestniki se preusmerjajo. Ker jih je policija zaustavila na križišču Šubičeve in Slovenske ceste, so krenili po Slovenski cesti proti križišču s Zoisovo. Policija se tako trudi, da bi protestnike na vsak način zadržala v bližini Kongresnega trga.

18.50: Množica protestnikov, ki postaja vse bolj nemirna, poskuša na vsak način policijski kordon, prisotnost policije na prizorišču pa se krepi. Promet na Slovenski cesti je povsem obstal, tako kot že večkrat ob minulih sredinih protestih. Protestniki vzklikajo “Čuvate lopove”, nekateri protestniki na Slovenski cesti tudi sedijo na tleh.

18.45: Oba dela razdeljene množice protestnikov sta se ponovno združila na Kongresnem trgu. Med protestniki je moč slišati posamezne pozive, naj se ponovno odpravijo na sprehod po Ljubljani. Množica je tako ponovno krenila proti Prešernovem trgu, vendar so jih policijske enote zaustavile. Na Kongresnem trgu je moč občutiti vse več napetosti, a policija množico za zdaj uspešno blokira.

18.40: Medtem ko je glavina protestnikov na Kongresnem trgu, kjer jih še vedno zadržuje policija, ki je medtem vzpostavila kordone na večini večjih križišč, so se drugi razpršili po ljubljanskih ulicah. Nekaj protestnikov se po Trubarjevi ulici vrača proti Prešernovem trg. Večjih napetosti sicer med protestno množico ni bilo zaznati.

18. 30: Okrepljene policijske enote so tudi na Zaloški cesti postavile kordon ter manjši skupini protestnikov, ki se je odcepila od večje množice, onemogočile prehod. Protestniki so krenili mimo garažne hiše Šempeter proti Ilirski ulici ter nato krenili zopet proti centru Ljubljane. Nekaj protestnikov shod nadaljuje po obrobnih ulicah, spremljajo jih tudi policisti s psi, na večjih križiščih pa so postavljene policijske blokade, policijske okrepitve so proti Kongresnem trgu krenile tudi po Vegovi ulici.

18.20: Po poročanju novinarja N1 na terenu Marka Rabuze so policisti pri osnovni šoli Majde Vrhovnik zaprli ulico in protestnike umerili nazaj proti z vseh strani ograjenega Trgu republike. Ker so protestnike povsod pričakale policijske enote, so se vrnili na Kongresni trg, ki je služil tudi za izhodiščno točko današnjega shoda.

18.15: Policija je zaprla dostop do Erjavčeve ceste proti predsedniški palači, zato se je množica obrnila in krenila v drugo smer, kjer jih prav tako čakajo okrepljene policijske enote.

18.10: Del protestnikov se je premikal po Slovenski cesti, nakar so prispeli do Trga republike. Kljub temu, da je trg zaradi ljubljanskega maratona ograjen in so na njem že postavljeni šotori, se protestniki zbirajo ob robu prizorišča, ki je minule srede veljal za izhodiščno točko shoda nasprotnikov vladnih ukrepov. Drugi del protestnikov se premika po Poljanski cesti v smeri Štepanjskega naselja.

18.00: S Policijske uprave (PU) Ljubljana so sporočili, da je neprijavljen shod v Ljubljani razpuščen. “Vse osebe, ki so udeležene v današnjem shodu, obveščamo, da je shod razpuščen zaradi zagotovitve varnosti vsem,” so sporočili s PU Ljubljana in vse udeležence shoda opozorili, naj ne ovirajo prometa. “Vse pozivamo naj mirno zapustijo območje centra Ljubljane in upoštevajo navodila in ukaze policistov, saj je le na ta način možno zagotoviti varno izvedbo nalog policije in s tem zagotoviti varnost,” so še dodali na PU Ljubljana.

7.50: Protestniki hodijo po Ciril Metodovem trgu proti mestni hiši, nekateri protestniki so si že začeli nadevati tudi plinske maske. Množica se je sicer zelo razpršila, del protestnikov hodi po ulicah v strogem centru prestolnice. Drugi, manjši del množice pa hodi po Poljanah, kjer jih je na Rozmanovi ulici pričakal policijski kordon.

17.42: Na Miklošičevi cesti je protestno množico pričakala policija, tudi policijska konjenica, ter jim zaprla prehod, zato se je del protestnikov usmeril proti mestni tržnici. Policisti so preverili identiteto starejše gospe, kar je precej razjezilo preostale protestnike, ki so se nabrali v krogu okoli samega dogajanja. Vzdušje postaja vse bolj napeto. Policija je legitimirala tudi dve osebi, med katerima se je vnel pretep.

17.42: Protestniki so že šesti teden na ljubljanskih ulicah.

17.35: Dve uri in pol po začetku današnjega shoda so protestniki na poziv govorca, ki je množico nagovoril po drugem govoru Stevanovića, krenili po ljubljanskih ulicah. Kot so dejali, so namenjeni proti Prešernovemu trgu. Slišati je zvoke bobna, ragelj, piščalk in navijaških siren ter vzklike “Lopovi! Lopovi!”

17.25: Pred mikrofon je zopet stopil Zoran Stevanović, ki je zbrano množico spodbudil k vzklikanju parole “Lopovi! Lopovi!”. Po bučnem aplavzu, ki ga je požel, je dejal, da se bo uradni del shoda kmalu zaključil.

17.00: Nad Ljubljano vnovič kroži tudi policijski helikopter. Ker šestega protestnega shoda nasprotnikov pogoja PCT organizatorji vnovič niso prijavili na policijski postaji ali upravni enoti, kot to določa zakon o javnih zbiranjih, posledično ni organizatorja, ki bi že vnaprej poskrbel za varnostne ukrepe, zato je to v skladu z zakonom naloga policije.

V primeru hujših in množičnih kršitev bodo policisti ukrepali, v skrajnem primeru z razpustitvijo shoda. V trenutku, ko policija shod razpusti, morajo udeleženci zapustiti prostor, opozarjajo na PU Ljubljana.

16.40: Pred mikrofonom, ki je postavljen pred stavbo Univerze v Ljubljani, se je zvrstilo že več govorcev. Govori nasprotnikov vladnih ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa trajajo že dobrih 40 minut, po skoraj vsakem izrečenem stavku pa se sliši navdušenje množice, vzkliki in aplavz. Slišijo se tudi zvoki bobna, ragelj, piščalk in navijaških siren ter vzkliki “Lopovi! Lopovi!” Nekateri protestniki so opremljeni tudi s plinskimi maskami.

Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021 Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021
Borut Živulović/BOBO
Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021 Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021
Borut Živulović/BOBO
Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021 Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021
Borut Živulović/BOBO
Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021 Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021
Borut Živulović/BOBO
Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021 Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021
Borut Živulović/BOBO
Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021 Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021
Borut Živulović/BOBO
Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021 Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021
Borut Živulović/BOBO
Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021 Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021
Borut Živulović/BOBO
Zoran Stevanović Zoran Stevanović
Borut Živulović/BOBO
Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021 Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021
Borut Živulović/BOBO
Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021 Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021
Borut Živulović/BOBO
Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021 Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021
Borut Živulović/BOBO

16.20: Po poročanju novinarja N1 na terenu Mihe Orešnika je na Kongresnem trgu že zbrana kar velika množica ljudi. Kljub temu, da je policija udeležencem protesta odsvetovala, da na shod hodijo s svojimi najmlajšimi, je med množico moč opaziti tudi kar nekaj otrok. Po ocenah Orešnika je zbranih že okoli tisoč protestnikov, vendar doslej še ni znano, ali se bo protestna množica tudi tokrat sprehodila po ljubljanskih ulicah. Po ulicah prestolnice je sicer močno okrepljena prisotnost policije, ki je v polni pripravljenosti, če bi se udeleženci shoda začeli premikati.

16.15: Kot prvi govornik šestega, vnovič neprijavljenega shoda je spregovoril kranjski mestni svetnik Zoran Stevanović, ki ves čas poudarja, da sam ni organizator t.i. sredinih protestov, temveč k njim zgolj poziva pred družbenih omrežij. Stevanović je v svojem govoru opozoril, da bodo ustavni sodniki na jutrišnji seji obravnavali tudi pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom (pogoj PCT). Kot je razvidno iz dnevnega reda, bodo jutri obravnavale štiri pobude na to temo.

stevanovic
N1

16.00: Policija je nekaj protestnikov že začela popisovati ter preverjati vsebine njihovih nahrbtnikov in torbic. S PU Ljubljana so sicer že včeraj sporočili, da bo območje shoda videonadzorovano, morebitne udeležence protesta pa so opozorili, da na shode in prireditve ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov. Prav tako so sporočili, da je močno odsvetovano, da bi udeleženci na shod prihajali z otroki.

15.45: Organizatorji so udeležence protesta tokrat pozvali tudi k prostovoljni raziskavi o kužnosti, s pomočjo katere poskušajo ugotoviti, koliko udeležencev protesta se je v zadnjem mesecu dni okužilo s covidom-19. Kot je dejala ena izmed udeleženk protesta, so zbrali že 500 podpisov, potrebujejo pa jih vsaj še enkrat toliko.

15.37: Po poročanju novinarja N1 na terenu Marka Rabuze se je iz zvočnikov na začetku shoda razlegala tudi himna ene od slovenskih strank.

15.30: V parku Zvezda, kjer se zbirajo protestniki, nekateri tudi s slovenskimi zastavami, smo opazili  vodjo stranke Resni.ca Zorana Stevanovića. Spomnimo, Stevanovića, ki ves čas zanika, da je organizator sredinih protestnih shodov, saj da je organizacija v rokah ljudstva, je policija po četrtem protestu, ki je ušel izpod nadzora in se je prelevil v nasilen izgred, pridržala, vendar tožilstvu in policiji ni uspelo dokazati, da je hujskal k upiranju in da obstaja nevarnost, da bo, če ostane na prostosti, s tem nadaljeval.

15.20: Kongresni trg se počasi polni, prisotnih je več manjših skupin. Za razliko od prejšnjega tedna so organizatorji vnovič neprijavljenega shoda že postavili tudi ozvočenje.

15.00: Nasprotniki vladnih ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 so se začeli ponovno zbirati v središču Ljubljane. Na začetku shoda nasprotnikov pogojev PCT je Kongresni trg še precej prazen. Opaziti pa je povečano prisotnost policije po številnih ulicah v prestolnici. Po poročanju novinarja N1 na terenu Marka Rabuze je vzdušje za zdaj zelo mirno.

Zaradi maratona Trg republike popolnoma ograjen

Današnji protest, že šesti zapored, tako kot vsi minuli ni prijavljen na policijski postaji ali upravni enoti.

Na ljubljanski policijski postaji, kot že več tednov pred tem tudi tokrat vse morebitne udeležence protesta pozivajo, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem pa naj upoštevajo navodila in ukaze policistov. Vsem voznikom pa svetujejo, naj ne opravljajo nenujnih voženj proti centru ter naj raje uporabijo obvoze prek avtocestnega obroča.

Celoten Trg republike so pristojni zaradi organizacije ljubljanskega maratona ogradili že v minulih dneh ogradili. Ker je gibanje in zbiranje na tem mestu tako oteženo, so v eni od skupin, ki poziva k protestom, sledilcem poslali sporočilo, da se tokrat dobijo na Kongresnem trgu.

protesti Ljubljana protesti Ljubljana
N1
protesti Ljubljana protesti Ljubljana
N1
protesti Ljubljana protesti Ljubljana
N1
protesti Ljubljana protesti Ljubljana
N1
protesti Ljubljana protesti Ljubljana
N1
protesti Ljubljana protesti Ljubljana
N1
protest protest
N1
N1
protesti, Ljubljana protesti, Ljubljana
N1
Protesti v Ljubljani Protesti v Ljubljani
N1
Protesti v Ljubljani Protesti v Ljubljani
N1
stevanovic stevanovic
N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje