Protestno pismo Golobu: “Nič o občinah brez občin”

Slovenija 21. Dec 202316:37 2 komentarja
Premier Robert Golob na posvetu slovenske diplomacije
Foto: Borut Živulović/BOBO

Skupnost občin Slovenije je na premierja Roberta Goloba, ministra za javno upravo Franca Propsa in finančnega ministra Klemna Boštjančiča naslovila protestno pismo, v katerem opozarjajo, da od maja niso bili vključeni v pogajanja, prav tako pa niso prejemali gradiv.

Skupnost občin Slovenije je ob današnjem parafiranju dogovora s sindikati javnega sektorja na premierja Roberta Goloba, ministra za javno upravo Franca Propsa in ministra za finance Klemna Boštjančiča naslovila protestno pismo, v katerem opozarja, da kot reprezentativna organizacija občin od maja ni bila vključena v pogajanja.

Kot so zapisali v Skupnosti občin Slovenije (SOS), tudi niso prejemali gradiv, razen ko so bila ta objavljena in v javni razpravi. Informacije o poteku krovnih pogajanj so izvedeli le iz medijev.

Ob današnji novici, da so vlada in sindikati parafirali dogovor, v skladu s katerim se bodo plače v javnem sektorju z junijem 2024 uskladile v višini 80 odstotkov inflacije v letu 2023, v skupnosti občin poudarjajo, da je popolnoma nesprejemljivo, da se občin oz. njihovih zastopniških organizacij ne vključuje in tudi ne obvešča o poteku (in rezultatih) pogajanj.

Realna vrednost višje povprečnine bo manjša

Navsezadnje bodo občine kot delodajalci v javnem sektorju morale iz občinskih proračunov kriti povišanje plač za del zaposlenih v občinskih upravah in občinskih javnih zavodih, so opozorili.

Pri tem so dodali, da je za naslednji dve leti res bila dogovorjena višja povprečnina, a bo “realna vrednost” povprečnine manjša od dogovorjene, saj bodo občine morale kriti (ponoven) dvig plač v javnem sektorju.

“V proces pogajanj z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja smo vključeni le na papirju, v praksi pa smo popolnoma izključeni. Temu strogo nasprotujemo in na to ne moremo pristati. Nič o občinah, brez občin,” so v sporočilu za javnost navedli komentar predsednika Skupnosti občin Slovenije Vladimirja Prebiliča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje