Sporni posel: premier pričakuje poročilo ministrice o odgovornosti še danes

Slovenija 18. Jan 202411:04 6 komentarjev
Foto: Borut Živulović/Bobo

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan mora po informacijah N1 še danes predsedniku vlade Robertu Golobu prinesti poročilo o odgovornosti vseh zaposlenih na ministrstvu za pravosodje, ki so operativno sodelovali pri sklepanju skoraj 8-milijonske pogodbe za nakup nove sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani.

Po informacijah N1 sta bila danes zjutraj na sestanku pri premierju Robertu Golobu ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Igor Šoltes. Premier je od njiju zahteval, da še tekom današnjega dne za predsednika vlade pripravita poročilo o odgovornosti vseh, ki sodelovali pri pripravi pogodbe s podjetjem primorskega podjetnika Sebastjana Vežnaverja, ki mu je ministrstvo za pravosodje konec decembra že plačalo slabih osem milijonov evrov za nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, v katero je ministrstvo nameravalo preseliti večino ljubljanskih sodišč.

Ali to pomeni, da je politična usoda pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan negotova? Po neuradnih informacijah N1 v kabinetu predsednika vlade za zdaj pričakujejo ugotavljanje odgovornosti zaposlenih na ministrstvu za pravosodje, ki so operativno vodili in izpeljali posel nakupa nove sodne stavbe.

Kot je znano, je posel nakupa sodne stavbe vodil generalni sekretar ministrstva za pravosodje Uroš Gojkovič, prav tako je pri tem kot vodja službe za nepremičnine in investicije sodeloval Simon Starček, nekdanji podpredsednik odbora SDS za izobraževanje, ki je bil v času tretje Janševe vlade namestnik generalnega direktorja Fursa Ivana Simiča, in ki je tudi sopodpisan pod sporno kazensko ovadbo v aferi slovenski Watergate, ki jo je tožilstvo, kot je znano, zavrglo.

Kot je znano, je v začetku tedna pojasnila ministrstva za pravosodje zahtevalo tudi ministrstvo za finance, ki je, kot smo poročali na N1, prispevalo pomemben del denarja za nakup stavbe na Litijski.

Foto: Igor Kupljenik/Bobo

V največji opozicijski stranki SDS so v sredo že napovedali, da bodo v kratkem zoper pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan vložili interpelacijo. Ministrici očitajo, da njen resor pri nakupu stavbe ni ravnal kot dober gospodar, Švarc Pipan pa mora zaradi podpisa pogodbe o nakupu nositi tudi politično odgovornost.

Spomnimo, da je ministrstvo za pravosodje konec decembra za 7,7 milijona evrov kupilo stavbo na Litijski cesti v Ljubljani od primorskega poslovneža Sebastjana Vežnaverja. Ta je stavbo pred štirimi leti na dražbi kupil za pičlih 1,7 milijona evrov in je pri prodaji stavbe zaslužil okoli 6 milijonov evrov. A srž problema tiči v tem, da ministrstvo pred nakupom stavbe ni najelo lastnega cenilca, ki bi izmeril površino stavbe in podal cenitev objekta, temveč je zaupala izmeri sodnega cenilca Antona Riglerja, ki ga je najel Vežnaver.

Kot je poročala Tarča, Rigler cenitve naj ne bi pripravil, čeprav se je pod njo podpisal. Opravila jo je pooblaščena cenilka Breda Zorko, sicer Riglerjeva sokrajanka, ki je omenjeno stavbo cenila že pred šestimi leti. Prav tako se med obema cenitvama razlikuje površina stavbe. Leta 2017 je po izmerah Zorko znašala 4.600 kvadratnih metrov površine, od tega je nekaj več kot 2.700 kvadratnih metrov uporabnih površin za pisarne, vrednost stavbe pa je ocenila na 2,9 milijona evrov.

V drugi cenitvi pa sta se tako kvadratura zgradbe kot njena vrednost močno povečali; navedena je okoli 2.000 kvadratnih metrov večja (uporabna) površina, vrednost stavbe pa je poskočila na skoraj osem milijonov evrov.

Pravosodno ministrstvo z Vežnaverjem podpisalo aneks k pogodbi

Po izbruhu afere “sodna stavba” je pravosodna ministrica Švarc Pipan sprva dejala, da je bilo ministrstvo pri poslu “prevarano” s strani enega ali obeh sodnih cenilcev, ki sta cenila in izmerila objekt. Konec prejšnjega tedna je zato napovedala, da je pravosodno ministrstvo za pomoč prosilo državno odvetništvo, ki naj preuči možnosti za ugotovitev ničnosti pogodbe oziroma za njeno razveljavitev.

Ministrstvo za pravosodje in Sebastjan Vežnaver sta se v torek dogovorila o aneksu k prodajni pogodbi. V dokumentu, v katerega smo vpogledali na N1, je zapisano, da bosta pogodbeni stranki pred prevzemom nepremičnine s strani kupca preverili pravilnost izmere objekta iz leta 2021 z izmero drugega geodetskega podjetja, ki ga bo izbralo ministrstvo za pravosodje. Nova izmera objekta bo stekla v najkrajšem možnem času po podpisu aneksa, stroške izmere pa bo nosil Vežnaver.

Prav tako bo ministrstvo za pravosodje pridobilo oceno vrednosti pri zapriseženem sodnem cenilcu v najkrajšem možnem času.

“V primeru, da bi izmera nepremičnine odstopala od pogodbeno dogovorjene navzdol, se pogodbeni strani zavežeta, da bosta za manjkajočo površino zmanjšali kupnino ob upoštevanju pogodbeno dogovorjene cene za kvadratni meter,” piše v aneksu.

Dominika Švarc Pipan
Luka Dakskobler/BOBO

Z aneksom sta se pravosodno ministrstvo in Vežnaver dogovorila, da bo ministrstvo stavbo prevzelo v roku petih dni po prejemu novih izmer in cenitve.

V aneksu še piše, da Vežnaver in pravosodno ministrstvo s podpisom aneksa soglašata, da vse druge določbe pogodbe ostajajo v veljavi. Aneks sta podpisali pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in odvetniška družba Zidar Klemenčič po pooblastilu Sebastjana Vežnaverja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje