Prvi povolilni N1 STUDIO: kakšna bo nova koalicija?

N1 video 25. Apr 202216:39 > 26. Apr 2022 10:31 4 komentarji

Slovenija je odločila. Velika zmagovalka parlamentarnih volitev je stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba, ki je osvojila rekordnih 41 poslanskih mandatov. Močno poražene pa so opozicijske stranke KUL – v parlament so se uvrstili zgolj Socialni demokrati s sedmimi poslanci in Levica s petimi, LMŠ in SAB sta izpadli. Kako naprej, kdaj bo sestavljena nova koalicija in kaj bo delala? V N1 STUDIO smo gostili podpredsednico Gibanja Svoboda Urško Klakočar Zupančič in glavnega tajnika Socialnih demokratov Dejana Levaniča.

Zmagovalka nedeljskih državnozborskih volitev je stranka Gibanje Svoboda, saj je prepričala 34,57 odstotka vseh volilcev in osvojila 41 poslanskih mandatov. Iz KUL sta se v parlament uvrstili še stranka Socialnih demokratov (SD), ki je osvojila sedem poslanskih mandatov, in Levica, ki jih je dobila pet. LMŠ in SAB sta ostali zunaj parlamentarnega praga.

V oddaji N1 STUDIO smo tokrat gostili podpredsednico Gibanja Svoboda Urško Klakočar Zupančič in glavnega tajnika SD Dejana Levaniča, ki sta podrobneje spregovorila o izidu nedeljskih volitev, pa tudi o načrtih za prihodnost in sestavi nove vladne koalicije.

”Rezultati volitev so pokazali, da si državljani želijo močne vlade”

Sta Gibanje Svoboda in SD stranki nove koalicije? “Upala bi si trditi, da delimo skupne vrednote in se najdemo v številnih programskih točkah, tako da bi si želela, da bi sestavljali naslednjo koalicijo,” je dejala Klakočar Zupančič. Levanič se je s podpredsednico Gibanja Svoboda strinjal.

“Mislim, da je naša odgovornost, da vložimo napor in se čim prej tudi vsebinsko uskladimo ter skušamo narediti spremembo, za katero smo vsi stali,” je povedal. Levanič je ob tem ocenil, da se je z visoko volilno udeležbo, ki je bila tokrat skoraj 70-odstotna, zgodil preobrat. ”Mislim, da so ljudje tokrat res pokazali, da si želijo drugačne politike, in na nas je odgovornost, da pridemo do nove vlade,” je dodal.

Če je stranka Gibanje Svoboda na volitvah prejela rekordno število poslanskih mandatov, je stranka SD na drugi strani dosegla slabši rezultat kot pred štirimi leti, zato slabe volje po izidu glasovanja niso skrivali. Da so pričakovali boljši rezultat, je za N1 potrdil tudi glavni tajnik SD Levanič. Kot je povedal, je bila stranka zadnje leto na terenu zelo aktivna, delali so z ljudmi. Volilke in volilce pa so po njegovih besedah poskušali prepričati z energijo, programom in ekipo.

“Ljudje imajo na koncu vedno prav in odločili so se za močnega zmagovalca v primerjavi s trenutno oblastjo, zato niso želeli špekulirati. Na ta račun je SD izgubil nekaj glasov,” je pojasnil Levanič, ki je hkrati dodal, da se mu zdi izjemno pomembno “ohraniti mirne glave”. Kot je povedal, se bodo o končnih izidih parlamentarnih volitev v stranki še pogovorili in videli, kako naprej, a je v tem trenutku najbolj smiselno, da državljanom pošljejo jasen signal, da so pripravljeni narediti korak, torej sesti skupaj ter čim prej sestaviti novo vlado.

Velik cilj se ni uresničil

O tem, ali je bilo glede na izide volitev KUL napaka in sodelovanje v njej, je Levanič odvrnil, da je KUL združila moči zato, da dokaže, da je lahko tudi opozicija enotna, da lahko pokaže skupne vsebinske napore za zamenjavo vlade tudi med mandatom. “A na žalost za to na koncu nismo bili nagrajeni,” je povedal. Sicer pa je bil pred začetkom predvolilne kampanje velik cilj Socialnih demokratov osvojitev prestolnice, pa jim to na koncu ni uspelo.

Predsednica stranke Tanja Fajon je tako v svojem okraju dobila 8,65 odstotka oziroma 1.133 glasov, tudi v Mariboru, nekoč trdnjavi SD, so rezultati podpovprečni. Levanič je znova poudaril, da bo treba narediti podrobno analizo volitev. Meni pa, da so imeli Socialni demokrati v večjih mestih tokrat veliko konkurenco. “Tako z novonastalo stranko Gibanje Svoboda kot tudi z Levico. Še naprej bo treba delati, da si bomo ponovno izborili primat v urbanih središčih,” je izrazil.

Poleg Socialnih demokratov je parlamentarni prag iz KUL prestopila le še Levica, ki je sicer dobila pet poslanskih mandatov, a močno pod njenimi pričakovanji. Koordinator stranke Luka Mesec pa je po zaprtju volišč napovedal, da bosta tako on kot celotni izvršni odbor svetu stranke ponudila odstop. Mesec in prvak stranke Gibanje Svoboda Robert Golob sta se danes že slišala in se pogovorila o dogajanjih v stranki Levica.

Golob naj ne bi imel večjih zadržkov, da s koalicijskimi pogajanji počaka do odločitve sveta stranke Levica. Podpredsednica Gibanja Svoboda pa je v oddaji poudarila, da si vsekakor želijo široko podporo oziroma veliko koalicijo, zato da bi bilo sprejemanje odločitev čim lažje in usklajeno. Zato je tudi sama potrdila, da so v Gibanju Svoboda pripravljeni počakati, da se stranka Levica konsolidira. ”Prišli smo do zaključka, da si tudi z njimi delimo podobne vrednote,” je dodala. Če bi novo vladno koalicijo sestavljale stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica, bi imeli v državnem zboru 53 poslanskih glasov od potrebnih 46.

Urška Klakočar Zupančič. Urška Klakočar Zupančič.
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Jutri se začnejo koalicijski pogovori, kaj lahko pričakujemo?

Golob je po nedeljski zmagi za N1 napovedal, da se bodo koalicijski pogovori začeli že jutri. Kaj torej pričakovati? Kaj bodo prioritete koalicijske pogodbe? Klakočar Zupančič je v N1 STUDIO pojasnila, da bodo vsekakor izluščili tiste prioritete, na katerih temeljijo programske točke njene stranke. To so tako kratkoročna kot dolgoročna reforma zdravstvenega sistema, zelene politike oziroma prestrukturiranje na tem področju, medgeneracijski dialog za vzpostavitev države, ki bo omogočala dobro življenje tako starim kot mladim.

“Da pa bomo to lahko naredili, je najprej treba vzpostaviti pravno državo. Se pravi vladavino prava, na kateri lahko potem gradimo naprej. Trenutna koalicija bo za seboj pustila ruševine, čaka nas trdo delo, veliko odgovornosti je pred nami, in tega se zavedamo. Gradili bomo kamen za kamnom, zato da bomo zgradili trdno, stabilno, dobro državo,” je zagotovila.

Da bi morale biti spremembe v zdravstvu ključna prioriteta prihodnje vlade, se je strinjal tudi Levanič, zraven pa je dodal še stanovanjsko politiko, na področju katere po njegovih besedah vlada kaos. “Sesuvajo se nam pravna država, dogajajo se posegi v gospodarske kot tudi pravne institucije. Izjemno pomembno je, da prihodnja vlada prevzame to odgovornost in se postavi za spremembe in normalizira državo,” je še dejal.

Gibanje Svoboda
Srdjan Živulović/Bobo

Klakočar Zupančič nova ministrica za pravosodje?

V nadaljevanju oddaje so spregovorili tudi o ministrstvih. Klakočar Zupančič je potrdila, da so že potekali pogovori na temo, ali bi morebiti združili kakšna ministrstva oziroma ali bi ustanovili kakšno novo. “Ampak je prezgodaj, da bi o tem govorili. To je stvar, o kateri se je treba pogovoriti s koalicijskimi partnerji,” je pojasnila. Na vprašanje, ali bo podpredsednica Gibanja Svoboda Klakočar Zupančič postala nova ministrica za pravosodje, je ta odvrnila, da gre za nehvaležno vprašanje.

“Zato ker sem že nekajkrat povedala, da sem se na to pot podala izključno zaradi želje, da se naredi nekaj, kar je prav. Ker stvari v naši državi niso bile več prav in so me kot pravnico izjemno motile. Motile so me kot nekoga, ki spoštuje ustavnost, zakonitost oziroma za katerega je vladavina prava eden temeljnih postulatov današnje družbe, demokratičnih držav. Bom pa rekla tako — prevzem kateregakoli resorja je velika odgovornost. Prevzela bom odgovornost in vem, da je to trdo delo. Na vsakem ministrstvu so stvari, ki jih je treba izboljšati, spremeniti, predrugačiti,” je odgovorila.

Golob je napovedal, da bodo kandidati za ministre znani takoj po volitvah. Klakočar Zupančič se je na te napovedi odzvala z besedami, da se v javnosti o tem veliko ugiba, da pa je to stvar, ki jo je treba prepustiti predsedniku Golobu. “Edino za enega se je izvedelo, ki pa se je izpostavil sam, in to je bil Danijel Bešič Loredan kot kandidat za ministra za zdravje,” je poudarila.

O tem, ali bodo v SD vztrajali pri tem, da ministrica za zunanje zadeve postane Fajon, sicer trenutno slovenska poslanka v Evropskem parlamentu, pa je Levanič ocenil, da je v ”tej fazi najbolj korektno, da se stranke najprej iskreno pogovorijo, zaključijo kadrovski razrez in potem enotno to sporočijo tudi javnosti”. Ker pa funkciji slovenskega in evropskega poslanca nista združljivi, bo morala stranka SD v Bruselj poslati novega kandidata. Glede na izide evropskih volitev leta 2019 je to Matjaž Nemec, ki tokrat ni bil izvoljen za poslanca v državnem zboru. “To odločitev mora sprejeti sam. Ampak po vrstnem redu je on,” je bil o tem redkobeseden glavni tajnik SD.

Tanja Fajon
Srdjan Živulović/Bobo

O liberalnem bloku LMŠ in SAB, sodelovanju z NSi …

Osmoljenki nedeljskih volitev iz vrst opozicije sta bili stranki LMŠ in SAB, ki se nista uvrstili v parlament. O tem, ali bi stranki združili v liberalni blok, saj so kadri teh dveh strank, pa tudi Vesne in Dobre države, dobrodošli novi vladi, je Klakočar Zupančič povedala naslednje: “Osebno mi je izjemno žal, da se LMŠ in SAB nista uvrstili v parlament. V bistvu smo včeraj čakali do konca in upali. Ti stranki imata nekaj zelo kompetentnih kadrov in absolutno so jim vrata pri nas odprta,” je zagotovila, a podrobnejšega pojasnila, ali to pomeni tudi na način, da bi zasedli določene funkcije, Klakočar Zupančič ni podala. “Pustimo čas, da se začnejo koalicijska pogajanja,” je odvrnila, ob tem pa še dodala, da si vsekakor želijo sodelovanja tudi s civilno družbo.

Je pa iz vrst aktualne vlade na volitvah dober rezultat dosegla NSi, ki je dobila osem poslanskih mandatov, torej enega več kot na volitvah 2018. Zadovoljstva ob tem v štabu Nove Slovenije niso skrivali, saj gre pravzaprav za zgodovinski dosežek stranke. Predsednik stranke Matej Tonin je v nedeljski izjavi dejal, da če bodo v opoziciji, ne bodo radikalni in razdiralni. “Računajte na konstruktivnost Nove Slovenije. Tukaj smo na razpolago za to, da bo Sloveniji jutri boljše,” je dejal prvak NSi.

Ali bi bili v Gibanju Svoboda pripravljeni z njimi skleniti kakšen sporazum o sodelovanju, je podpredsednica Klakočar Zupančič najprej poudarila, da je vedno treba delati v korist ljudi. “Če je v korist ljudi, da se sprejme določen zakon, ki potrebuje ustavno večino, takrat je mogoče tudi razmišljati o kakšnem kompromisu. Ampak načeloma pa v koalicijo s strankami, ki so vladale pretekli dve leti in ustvarile razdor, sejale sovraštvo — pa najsi gre za glavno stranko, ki je to počela, ali pa za njene satelite — enostavno ne vidimo možnosti tesnejšega sodelovanja. To je bila tudi ena od stvari, ki smo jo jasno povedali svojim volilcem, in ne bomo jih razočarali.” je povedala.

Na vprašanje, ali bi bili pripravljeni z NSi projektno sodelovati, pa je Klakočar Zupančič odvrnila, da je to odvisno od tega, kakšni projekti se bodo odpirali. “Treba je biti pameten. Treba je delati v korist ljudstva. Tam, kjer je v korist ljudi, bomo pristopili tako, da bo za ljudi najboljše,” je poudarila. Levanič pa je na drugi strani dejal, da si želi, da koalicija, ki bo vodila naslednjo vlado, ni sestavljena iz strank prejšnje koalicije. “Ker smo dali jasno zavezo, da se želimo razmejiti in pokazati, da se da drugače,” je med drugim povedal.

Celotno oddajo si lahko pogledate v posnetku na vrhu članka.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje