Han zadovoljen z izplenom sestanka pri Golobu, Fajon ostaja podpredsednica vlade

Slovenija 16. Apr 202414:00 > 15:22 8 komentarjev

V prostorih državnega zbora se je novi predsednik Socialnih demokratov Matjaž Han na rednem sestanku srečal s poslansko skupino stranke. Na sestanku so manjkali vodja poslancev Jani Prednik, Meira Hot in Damijan Zrim, ki so bili najbolj kritični do Hanove pozne odločitve o kandidaturi za predsednika stranke. Prednik je sicer v ponedeljek ponudil odstop z mesta vodje poslancev, a ga Han ni sprejel. Po sestanku je predsednik SD dejal, da sodelovanje s poslansko skupino ni pod vprašajem in da Prednik uživa njegovo polno podporo. Han se je popoldne srečal še s predsednikom vlade Robertom Golobom in sporočil, da Tanja Fajon ostaja podpredsednica vlade.

Novi predsednik Socialnih demokratov Matjaž Han se je prvič po sobotni izvolitvi na kongresu stranke srečal s poslansko skupino na rednem torkovem sestanku. Na njem ni bilo vodje poslanske skupine Janija Prednika, ki je bil sicer Hanov protikandidat za mesto predsednika stranke, prav tako je manjkala poslanka Meira Hot, ki je bila v soboto ponovno izvoljena na mesto podpredsednice SD, manjkal pa je tudi poslanec Damijan Zrim.

Prednik, ki je trenutno na dopustu, je v ponedeljek ponudil svoj odstop z mesta vodje poslanske skupine SD, a ga Matjaž Han ni sprejel. Dejal je namreč, da ima Prednik vso njegovo podporo. Podporo so Predniku izrekli tudi vsi ostali poslanci SD. Spomnimo, da je bil Prednik zelo kritičen do Hanove pozne odločitve o kandidaturi za predsednika stranke, nekateri poslanci SD pa menili, da Han s to potezo razbija stranko.

Po besedah Matjaža Hana po sestanku s poslanci delo poslanske skupne poteka normalno. Intenzivno potekajo priprave na aprilsko redno sejo državnega zbora, s poslanci pa se pogovarjajo tako o prihajajočih referendumih kot tudi o nekaterih zakonih, ki si jih želijo sprejeti še pred začetkom poletja.

“Vse je v redu. Če so danes nekateri poslanci manjkali, bodo jutri spet tukaj. Delamo naprej, nič nas ne more presenetiti,” je dejal predsednik SD. Ponovil je stališče, ki ga je v ponedeljkovem intervjuju za N1 že poudaril, in sicer, da je vsak predsednik stranke močan le toliko, kolikor poslancev ima in kolikor je močna poslanska skupina stranke. Le na tak način lahko po Hanovih besedah predsednik stranke postavlja določene pogoje tudi koalicijskim partnerjem.

“Vsi poslanci smo člani socialne demokracije. Če pa bi slučajno ugotovil, da nimam njihove podpore, se jaz lahko umaknem prej kot kdorkoli drug. Mislim, da imam podporo poslancev, saj smo tovariši in prijatelji. Odnos med nami se ni spremenil,” je poudaril Matjaž Han.

O ponujenem odstopu Janija Prednika je dejal, da to potezo razume kot “demokratično in higienično”, mu je pa takoj, ko ga je o tej nameri obvestil, dejal, da ima vso njegovo podporo in da ni nikakršne potrebe po odstopu s položaja. Je pa dejal, da gre pri vodenju poslanske skupine za dogovor med poslanci, ki ga po kongresu potrdi tudi predsedstvo stranke, sam pa na zgodbo s ponujenim odstopom skuša gledati čim bolj pozitivno.

Jani Prednik, SD
Jani Prednik na kongresu SD (Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo)

Poslanec iz vrst SD Predrag Bakovič je dejal, da na današnjem sestanku poslanske skupine niso govorili o tam, ali ima Han zaupanje poslancev ali ne, saj so z njim sodelovali že v preteklosti in bodo tudi v prihodnje.

“Sobota je za nami, imamo novega predsednika. Za nas je zgodba končana, SD gremo naprej in situacija je popolnoma jasna. Podpiramo tako predsednika stranke kot tudi vodjo poslanske skupine,” je poudaril Bakovič.

Han: S predsednikom vlade sva se lepo pogovorila

Matjaž Han se je popoldne prvič po izvolitvi za predsednika stranke srečal tudi s premierjem Robertom Golobom. Kot je dejal ob odhodu iz vladnih prostorov, je z izplenom sestanka zadovoljen. Med drugim sta se z Golobom pogovorila tudi o tem, ali naj Tanja Fajon, ki je bila doslej na čelu SD, ostane podpredsednica vlade. Po Hanovih besedah Fajon ostaja podpredsednica vlade.

Han je sicer že v preteklih dneh večkrat poudaril, da ga mesto podpredsednika vlade ne zanima in ga bo v primeru, če mu bo ponujeno, zavrnil.

“Mesto podpredsednika vlade me sploh ne zanima, zanima me zgolj mesto predsednika SD. S tem vprašanjem se sploh nisem ukvarjal, dokler me o tem niso povprašali mediji. Želim stati za vrednotami SD in se predstaviti kot enakopraven predsednik med koalicijskimi partnerji. Če ne bom zagovarjal pravih vrednot, mi nobeno podpredsedniško mesto ne bo koristilo. Prav je, da ostane podpredsednica vlade ženska, res ne potrebujemo štirih moških na teh položajih,” je v torek dopoldne poudaril predsednik SD.

Prvak SD je ob odhodu iz vladnega poslopja še dejal, da sta se s predsednikom vlade Golobom “lepo” pogovorila glede nadaljnjega sodelovanja, zato ostaja optimističen glede prihodnjega delovanja v koaliciji.

Matjaž Han, Robert Golob
Robert Golob in Matjaž Han (Foto: Borut Živulović /Bobo)

Je pa premier Golob Hana seznanil tudi s svojim pogledom na kandidata za evropskega komisarja. V največji vladni stranki Gibanje Svoboda so kot kandidata za evropskega komisarja namreč nedavno predstavili nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela. Tedaj so bili koalicijski partnerji z odzivi previdni. Hanova predhodnica na čelu SD Fajon je tedaj spomnila, da evropskega komisarja imenuje vlada, v kateri ima sicer Gibanje Svoboda nesporno večino, a da ne glede na to pričakujejo, da se bodo o tem pogovorili in odločitev v koaliciji sprejeli skupaj.

Tudi Han je danes dejal, da bodo o stališču, s katerim ga je predsednik vlade seznanil danes, razpravljali v stranki, nato pa se bodo med seboj pogovarjali kot koalicijski partnerji.

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da je premier Golob Hanu čestital za izvolitev na mesto predsednika SD in mu ob tem zaželel uspešno delo in da bosta še naprej tvorno sodelovala tudi v vladi.

Kongres SD se bo zaključil v soboto

Kot smo v nedeljo razkrili na N1, se 15. volilni kongres SD uradno sploh še ni zaključil, saj dve glasovanji zaradi nesklepčnosti ob koncu kongresa nista bili izvedeni. Zapletlo se je namreč pri prepisu rezultatov in preštevanju glasov za moške člane predsedstva stranke, zato je treba ponoviti drugi krog glasovanja. Delegati stranke morajo izvoliti še sedem moških članov predsedstva. Za izvolitev vseh članov v nadzorni odbor stranke bo potreben tretji krog glasovanja, ki ga prav tako zaradi nesklepčnosti niso mogli izvesti v soboto.

Predsednik SD Matjaž Han je v ponedeljek dejal, da obstajata dve možnosti za izvedbo omenjenih glasovanj, in sicer jih lahko izvedejo digitalno na daljavo ali pa v živo v Ljubljani. V tem primeru bi bilo volišče za oddajo glasov delegatov odprto dva dni v prostorih stranke. A kot je pojasnil danes, so skupaj z delovnim predsedstvom kongresa in vodstvom stranke že sprejeli odločitev, da bodo glasovanji izvedli digitalno to soboto, tako da delegatom ne bo treba ponovno v Ljubljano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje