Matjaž Han v pogovoru za N1: “En kongres ne sme razbiti enotnosti stranke”

Intervjuji 15. Apr 202412:44 12 komentarjev
Matjaž Han, SD, gospodarski minister
N1/Egon Parteli

Po sobotnem maratonskem kongresu Socialnih demokratov novi predsednik druge največje koalicijske stranke Matjaž Han koraka v svoj prvi delovni teden na novi poziciji. V pogovoru za N1 Han pove, da so na seznamu njegovih prednostnih nalog pogovori v stranki, saj se je na sobotnem sobotnem kongresu jasno pokazalo, da je močno razdeljena. Poleg tega kongres še ni zaključen, ker je, kot smo razkrili na N1, treba opraviti še dve glasovanji. Kako bodo to storili? V pogovoru za N1 Han prvič odgovarja na vprašanje, ali pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami vidi združitev Socialnih demokratov in Levice. Pove pa tudi, da kljub ogromnim dolgovom stranke vile na Levstikovi ne bi prodal, če to ne bo res nujno.

Stranka Socialnih demokratov po sobotnem maratonskem volilnem kongresu, na katerem je bil za novega predsednika stranke izvoljen dolgoletni član SD in aktualni minister za gospodarstvo Matjaž Han, obrača nov list. Han je po izvolitvi dejal, da je “resnično pripravljen, da po velikih ljudeh, ki so v preteklosti že vodili SD, pelje stranko naprej”.

V pogovoru za N1 je Matjaž Han dejal, da bo ena prvih njegovih potez pogovor z vsemi tremi njegovimi protikandidati – Milanom Brglezom, Janijem Prednikom in Tadejem Beočaninom – da se po kongresu, ki je nesporno pokazal, da je stranka notranje razdeljena, dogovorijo, kako naprej.

V najkrajšem času se bo sestal tudi z izvoljenimi podpredsedniki stranke in strankinim predsedstvom, ki mu želi Han predstaviti organizacijo delovanja SD pred evropskimi volitvami, pa tudi delovne skupine, ki se bodo ukvarjale tako s političnimi, torej vsebinskimi, kot tudi s finančnimi izzivi Socialnih demokratov. Kmalu pa gre tudi na teren, je povedal Han.

Kongres SD
Tadej Beočanin, Jani Prednik, Milan Brglez in Matjaž Han na sobotnem kongresu SD v Ljubljani (Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo)

A preden bo Han lahko stopil pred predsedstvo SD, je treba ugotoviti, ali ta pomembni strankin organ sploh že obstaja. Kot smo na N1 razkrili v nedeljo, je na sobotnem kongresu nastala napaka pri prepisu glasov in štetju glasov za moške člane predsedstva SD.

Ker se je to dogajalo že v poznih večernih urah sobote, so mnogi delegati prizorišče kongresa že zapustili, ponovnega glasovanja pa ni bilo več mogoče izvesti, saj kongres ni bil več sklepčen. Socialni demokrati bodo morali torej drugi krog glasovanja o moških članih predsedstva ponoviti, prav tako pa bodo morali še tretjič glasovati tudi o članih nadzornega odbora stranke. Ker teh dveh glasovanj v soboto ponoči ni bilo, se kongres SD uradno sploh še ni končal, pač je samo prekinjen.

“Mislim, da delegatom ne bo treba še enkrat priti v Ljubljano”

Kaj to pomeni v praksi? Da se bo moralo okoli 400 delegatov SD z vseh koncev Slovenije še enkrat pripeljati v Ljubljano in glasovati? To bi se mnogim članom SD po besedah naših virov zdelo težko izvedljivo.

Han je sicer sprva dejal, da je prepričan, da delegatom ne bo treba ponovno hoditi v Ljubljano na kongres, v ponedeljek popoldne pa je na novinarski konferenci rekel, da obstajata dve možnosti, da izvedejo glasovanji: digitalno ali v živo. Kot je pojasnil, bi priprava digitalnega glasovanja lahko trajala dva dni in bi ga lahko izvedli že to soboto, v primeru glasovanja v živo, pa bi bilo volišče odprto dva dni in bi delegati prišli glasovat v Ljubljano. Če bi se odločili za način glasovanja v živo, bi bilo volišče na sedežu stranke, kjer bi bila tudi volilna komisija.

“Prepričan sem, da delegatom ne bo treba ponovno hoditi v Ljubljano na kongres. V nedeljo sem že govoril z novo glavno tajnico stranke Živo Živkovič in tudi z ekipo, ki je pripravljala zadnji kongres. Mislim, da bi lahko ti glasovanji izvedli v digitalni obliki. Moramo pa o tem govoriti še z vodstvom delovnega predsedstva kongresa, torej z Borisom Sovičem, da glasovanji izvedemo še v tem tednu,” pa je za N1 v ponedeljek zjutraj povedal Han.

SD Kongres, glasovanje, skrinjice
Volilne skrinjice na kongresu SD (Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo)

Če bi se formiranje predsedstva SD zavleklo, bo to lahko težava tudi pred bližajočimi se evropskimi volitvami, saj mora predsedstvo SD kandidatno listo stranke potrditi. “Upam, da bomo v najkrajšem času zapolnili manjkajoča mesta,” pravi Han, ki sicer dopušča tudi možnost, da je predsedstvo sklepčno že sedaj. A o podrobnostih tega zapleta se mora, poudarja, pogovoriti tudi z drugimi v vodstvu stranke.

A če se je lahko zgodila ena napaka pri preštevanju glasov, ali je mogoče, da se je zgodila še kakšna? Ne nazadnje denimo pri štetju glasov za predsednika SD, ko je o zmagi odločilo zgolj deset glasov razlike? V zaprti skupini Socialnih demokratov na Facebooku so se namreč dan po volilnem kongresu zaradi napak pri štetju glasov za člane predsedstva pojavili že namigi o neverodostojnosti rezultatov za preostale vodstvene funkcije v stranki.

Han odgovarja, da je imel vsak kandidat za predsednika stranke v volilni komisiji svojega zaupnika in da ne verjame namigovanjem o neverodostojnih izidih glasovanja o predsedniku SD. Da o tem ni niti kančka dvoma, je v nedeljo za N1 dejal tudi predsednik volilne komisije SD Tadej Cmerekar Komar.

“Ne razumem, zakaj se vedno v naši stranki pojavljajo takšna namigovanja, saj se gremo res široko demokracijo. Javnosti smo pokazali, da lahko leva in desna stran normalno funkcionirata skupaj. Če pa obstajajo kakšni indici o neverodostojnosti, pa imamo statut, ki omogoča pritožbe. Ne delam si prevelikih utvar, da so vsi z izidom glasovanja zadovoljni, sem pa prejel tudi zelo dobre odzive na izvolitev tako v strankarski javnosti kot tudi zunaj nje. Stranka je tista, ki odloča, jaz sem samo član SD,” za N1 pravi novi predsednik stranke.

“Vsak predsednik je močan toliko, kolikor je močna poslanska skupina stranke”

Na kongresu je Han slišal precej očitkov, da je njegova pozna kandidatura za predsednika stranke netovariška. Še zlasti ostri so bili v poslanski skupini SD, ki jo vodi Hanov protikandidat na kongresu Jani Prednik. Del poslancev je celo trdil, da Han z načinom kandidature razbija stranko.

“Vsak predsednik stranke je močan le toliko, kolikor je močna strankina poslanska skupina. S poslanci se bom srečal v torek, ko so redna srečanja s poslansko skupino. Ne vidim težav pri sodelovanju s poslanci SD. Vsi smo modri, smo Socialni demokrati, in verjamem, da se bomo dogovorili. En kongres ne sme razbiti enotnosti stranke,” poudarja Han.

Kongres SD
Kongres SD (Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo)

A deloma se ta razbitost SD že kaže. V nedeljo je iz stranke izstopil nekdanji glavni tajnik Uroš Jauševec. Na Facebooku je zapisal, da so stranko s Hanovo izvolitvijo dokončno prevzeli “primitivizem, ‘kšeftarstvo’, popolna nesposobnost in nenačelnost”.

Han izstop Jauševca obžaluje, a dodaja, da so “nekateri v zadnjem času zelo negativno nastrojeni proti stranki, kar stranki nikakor ne pomaga”. Dodal je: “Ko sam ne bom več politik in ko ne bom več na funkciji, stranke ne bom kritiziral. Nikoli ne bom negativen do njenega delovanja, kot to po mojem mnenju delajo nekateri.”

Ali bi Matjaž Han SD združil z Levico?

Del Socialnih demokratov je, še zlasti, če bi na kongresu zmagal Brglez, razmišljal, da bi bilo treba pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami združiti Socialne demokrate in Levico, saj da bi tako v levem delu političnega prostora edino lahko oblikovali močno levo politično silo.

Kongres Levice v Celju
Kongres Levice (Foto: BOBO)

Matjaž Han se o tem do zdaj še ni izrekal, v pogovoru za N1 pa na vprašanje, ali se tudi on zavzema za združitev SD in Levice pred volitvami, odgovoril: “Na levi sredini sem se vsekakor pripravljen pogovarjati, ni pa v tem delu političnega prostora le Levica, tukaj je tudi DeSUS in še kakšna stranka. To je stvar pogovorov. Veste, da me imajo ljudje za pragmatičnega človeka, za dobro Slovenije pa sem pripravljen narediti marsikaj,” je povedal novi predsednik SD.

Koalicijski partnerici, Gibanje Svoboda in Levica, novemu predsedniku SD Matjažu Hanu ob izvolitvi na čelo stranke čestitata in mu želita uspešno delo. V Levici se ob tem nadejajo nadaljnjega tvornega sodelovanja v vladi in koaliciji. Premier Robert Golob se bo s Hanom sestal v torek. Uspešno vodenje stranke so prvaku SD zaželeli tudi v SDS in NSi. (STA)

Ker Han kot svojo odliko šteje to, da se lahko pogovarja na vse strani, ga nenehno spremlja tudi vprašanje, ali bi koalicijsko sodeloval s stranko SDS Janeza Janše. Jasnega ne od Hana na tej točki ni, poudarja pa, da si po naslednjih parlamentarnih volitvah želi levosredinsko vlado, ki bi jo vodila SD.

“Če ne bo treba, Levstikove ne bi prodal”

Gotovo pa je, da bo ena ključnih nalog novega vodstva SD finančna sanacija stranke, ki je v zadnjem obdobju še bolj zabredla v rdeče številke. Dolg Socialnih demokratov je zdaj že okoli 1,8 milijona evrov, na kongresu pa se je izkazalo celo to, da ima stranka tudi za več kot 800 tisoč evrov neplačanih računov.

Zapadle ob obveznosti so iz naslova najema novih prostorov stranke stranke in iz naslova prenove starih v vili na Levstikovi, kamor je bivši glavni tajnih stranke “naselil” Inštitut 1. maj.

Tanja Fajon in Klemen Žibert
Tanja Fajon in Klemen Žibert na otvoritvi novih prostorov SD (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Resna možnost na mizi je sanacija dolgov s prodajo vile Socialnih demokratov na Levstikovi v Ljubljani. Toda Han pravi, da če bo mogoče dolgove sanirati brez prodaje vile, prodaje dolgoletnega sedeža SD ne bo podprl.

“Če pa stvari ne bodo šle dobro, bomo morali sprejeti težko odločitev skupaj in na transparenten način, torej v dogovoru s predsedstvom in članstvom stranke,” pravi Han.

Vila SD, Levstikova, ljubljana, sedež SD, Socialni demokrati
Vila SD na Levstikovi v Ljubljani (foto: Žiga Živulović jr./Bobo)

“Dolgovi SD niso stvar posameznika, so pa posamezniki stranko do te točke pripeljali,” za N1 še pravi Han in pri tem verjetno misli tudi na nekdanjega glavnega tajnika stranke Klemna Žiberta.

Prav v času njegovega opravljanja poslov glavnega tajnika je stranka zadolženost povečala in se z Levstikove tudi preselila v nove najemniške prostore na Nazorjevi, Levstikovo pa je stranka oddala Inštitutu 1. maj, ki je stranki SD plačeval najemnino.

Kaj pa evropske volitve? Kot kaže, se tudi Han strinja, da na prvem mestu na listi ostane Matjaž Nemec, Milan Brglez pa na devetem. H kandidaturi za evropsko poslanko Han nagovarja tudi Tanjo Fajon, a ta za zdaj pravi, da bi rada zaključila mandat zunanje ministrice.

“Ne glede na to, kdo bo na kandidatni listi, bomo vsi morali delati za listo in verjamem, da bo dobra. Vsa ostala mesta, torej od drugega do osmega, pa so še odprta in so stvar dogovora,” je povedal Han. Želi pa si tudi, da bi na položaju podpredsednice vlade, ki se mu sam kot novi predsednik koalicijske stranke odreka, bodisi ostala Tanja Fajon bodisi bi to postala Andreja Katič. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje