Psihiatrična klinika preiskovala modrico. Nasilnega ravnanja niso ugotovili

Slovenija 04. Mar 202418:18 0 komentarjev
Psihiatrična klinika Ljubljana
Psihiatrična klinika Ljubljana (foto: Uroš Kokol/N1)

S Psihiatrične klinike Ljubljana so sporočili, da so zaključili postopke v zvezi s sumom grobega ravnanja enega od zaposlenih. Nasilja tudi tokrat niso potrdili. “Komisija je ugotovila, da modrica ni bila posledica nasilnega ravnanja, obstaja pa možnost neprimernega ravnanja zaposlenega," pravijo.

Potem ko so s Psihiatrične klinike Ljubljana pred nekaj več kot dvema tednoma sporočili, da obravnavajo sum neprimernega ravnanja zaposlenega v zdravstveni negi, so danes sporočili, da je izredni strokovni nadzor v zvezi s tem zaključen.

Kot so pojasnili, so na domnevno grobo ravnanje s pacientko opozorili svojci v začetku februarja. “Oddelčni tim je pri pregledu pacientke opazil modrico na levi nadlakti ter se v zvezi s poškodbo nemudoma posvetoval z Inštitutom za sodno medicino in izdal napotitev na pregled. V zvezi z incidentom je bil naslednji dan opravljen varnostni pogovor z zaposlenimi na oddelku,” so navedli v sporočilu za javnost.

“Modrica ni bila posledica nasilnega ravnanja, obstaja pa možnost neprimernega ravnanja”

Generalni direktor prof. dr. Bojan Zalar je odredil tudi izredni strokovni nadzor, so sporočili s klinike. Komisija za nadzor je zbrala izjave zaposlenih na oddelku ter pacientke in njenih svojcev, pregledali pa so tudi druga dokazila, so še navedli v sporočilu za javnost.

“Komisija je ugotovila, da modrica ni bila posledica nasilnega ravnanja, obstaja pa možnost neprimernega ravnanja zaposlenega. Generalni direktor je sprejel sklep, da se zoper zaposlenega nadaljuje postopek v skladu z zakonom. Zaposlenemu je že bilo vročeno vabilo na zagovor,” so zapisali in zagotovili, da imajo na kliniki “ničelno toleranco do nasilja”.

Psihiatrična klinika Ljubljana
Psihiatrična klinika Ljubljana. (foto: Denis Sadiković/N1)

Zagotovili so še, da bodo dokumentacijo posredovali “pristojnim organom v morebitno nadaljnjo uporabo”.

Po naših informacijah se je incident zgodil na Enoti za gerontopsihiatrijo, kjer so se pred meseci že ukvarjali s prijavami neustreznega in nasilnega vedenja nekaterih zdravstvenih tehnikov.

Serija člankov o nasilju

Spomnimo, da smo na N1 konec maja lani v obsežni preiskovalni zgodbi prvič razkrili pričevanja o nasilju nekaterih zaposlenih nad pacienti na sprejemnih oddelkih ljubljanske psihiatrične klinike. Več pacientov, svojcev ter zaposlenih in nekdanjih zaposlenih je izpovedalo, da so bili žrtve oziroma priče nasilja.

Po objavi članka je policija sprožila kriminalistično preiskavo. Konec novembra je podala ovadbo na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Po naših informacijah se kazenska ovadba, ki jo je policija v zvezi s tem vložila na tožilstvo, nanaša na primer takrat 14-letnega fanta, ki naj bi ga zdravstveni tehnik, potem ko je bil fant že zvezan na posteljo, udaril in ga dušil z blazino.

Ministrstvo za zdravje je uvedlo sistemski nadzor nad kliniko, ki pa še vedno ni zaključen.

Oktobra smo objavili še en obsežen članek, v katerem sta spregovorili še izredni študentki z dolgoletnimi izkušnjami v zdravstvu, ki sta konec lanskega leta prijavili nasilje nad starejšimi pacienti na tej kliniki. Pridobili pa smo tudi dokumentacijo, ki dokazuje, da so o neprimernem odnosu do starejših bolnikov poročali tudi zaposleni. Na kliniki, ki jo vodita generalni direktor prof. dr. Bojan Zalar in strokovna direktorica prof. dr. Blanka Kores Plesničar, so nasilje nad pacienti zanikali. Strokovni nadzori, ki so jih izvajali v zadnjih nekaj letih, niso pokazali nepravilnosti, so nam v preteklosti večkrat zatrdili.

Seja sveta zavoda UPKL
Generalni direktor klinike Bojan Zalar in strokovna direktorica Blanka Kores Plesničar (foto: N1)

Kot smo že poročali, je iz dokumentacije, ki smo jo pridobili, izhajalo, da je bil nadzor, v okviru katerega naj bi komisija lani poleti preverjala tudi navedbe študentk, izveden vprašljivo. S klinike pa so po objavi članka, v katerem smo poročali o tem nadzoru, celo sporočili, da za prijave študentk niso vedeli in da so zato uvedli nov nadzor.

Vse naše članke o tej temi, novinarske preiskave, preverjanja, izjave prič, odzive klinike, potek dogajanja, odločitve svet zavoda, odzive ministrstva … lahko preberete tu: N1 dosje: Pričevanja o nasilju na ljubljanski psihiatrični kliniki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!