Kaj je prvi znak, da je z odnosom nekaj narobe?

Navdih 03. Mar 202407:51 2 komentarja

Kaj so znaki, da je v odnosu nekaj narobe? Kaj so signali, da se je treba o tem pogovoriti, kje se pogovoriti, na kakšen način, kdo naj pogovor začne? In kako veste, da ste v napačnem odnosu?

Prvi znak, da je v odnosu nekaj narobe, je, če so naše temeljne potrebe na zelo različnih ali celo diametralno nasprotnih polih, je pojasnila dr. Andreja Pšeničny, psihologinja in psihoterapevtka.

Nekdo, ki potrebuje veliko bližine, se lahko izjemno oklepa svojega partnerja, tega pa lahko to spravlja v stisko, je doktorica psihologije ponazorila s primerom. Poleg tega poskušajo nekateri ljudje svoje partnerje spreminjati, če jim ni všeč, kakšni so in kaj potrebujejo. A včasih je treba razumeti, da obstajajo med nami tudi nepremostljive razlike.

Naj bi vohali, kaj drugi želi?

“Delo na sebi se prične, ko nehamo pričakovati, da se bo drugi spremenil,” dodaja Pšeničny. In slikovito doda: Ptič in riba se imata lahko še tako rada, ampak kje bosta pa živela?

Julija Kržišnik, zdravnica-specialistka psihiatrije in družinska terapevtka je razložila, da je treba pogledati vase, se zavedati, kakšne so naše potrebe in do katere mere jih lahko zadovoljimo sami. To je pri mnogih parih namreč težava: da eden od partnerjev pričakuje, da bo vse njegove strahove, ranjenosti in vse potrebe rešil partner. Ob tem pa naj bi moral drugi še “vohati”, kaj prvi hoče in kaj si želi.

Odgovor strokovnjakinj na vprašanje, kaj so znaki, da je v odnosu nekaj narobe oz. kaj so signali, da se je treba o tem pogovoriti, si lahko ogledate v zgornjem posnetku. Celoten, več kot uro dolg pogovor, pa vam je na voljo tu: Kako lahko popravita odnos, če imata težave v zvezi. “Nekateri se opravičijo, potem pa to spet delajo, med drugim povesta v pogovoru.

V njem smo govorili o tem, kakšne so najpogostejše težave parov, kako se jih lahko reši, kaj so nezdravi vzorci in kaj toksični odnosi, kaj je varna navezanost in kaj so ne-varni stili navezanosti, kaj je prava ljubezen. Pa tudi, zakaj ljubosumje, ustvarjanje drame, čustveno izsiljevanje in manipuliranje … to ni. Kako torej reševati težave, izveste v celotnem pogovoru o partnerskih odnosih.

dr. andreja pšeničny
Dr. Andreja Pšeničny, psihologinja in psihoterapevtka (Foto : Jan Gregorc/N1)
julija kržišnik
Psihiatrinja in družinska terapevtka Julija Kržišnik (Foto: Jan Gregorc/N1)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje