Po več kot letu dni se je Čarli vrnil domov v okolico Ribnice

Slovenija 01. Mar 202412:48 1 komentar
pes pasme pomeranec
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Po spletu je zakrožila zgodba s srečnim koncem. Pred dobrim letom dni je namreč družina iz naselja blizu Ribnice prijavila izginotje psa pasme pomeranec. Tedaj še šestletnega Čarlija so iskali trije izšolani iskalni psi – Edo, Ula in Chilli, na pomoč pa so priskočili tudi ribniški gasilci in prostovoljci z dronom. Danes je družina prejela klic koprskih policistov, ki so Čarlija prevzeli ter ga začasno predali zavetišču Marjetica.

V nov mesec smo vstopili z zgodbo, ki se je po več kot letu dni razpletla s srečnim koncem. Med opravljanjem nalog na območju Dekanov se je namreč pri koprskih policistih zglasil moški, ki je trdil, da ima v avtu izgubljenega psa, ki je tekal po cesti.

“Policisti so s pomočjo dežurne veterinarke ugotovili in poklicali lastnika psa pasme pomeranec,” so sporočili s Policijske uprave (PU) Koper in dodali, da so policisti izgubljenčka odpeljali v koprsko Zavetišče Marjetica, kjer so zanj poskrbeli do prihoda lastnika.

Pomeranec Čarli, ki je aprila dopolnil sedem let, je iz naselja med Otavicami in Lipovcem blizu Ribnice izginil 4. januarja lani. V iskalno akcijo pa so se vključili tudi ribniški gasilci ter slovenska podružnica združenja K9, ki pomaga pri iskanju pobeglih in pogrešanih živali.

Kot so ob objavi vesti, da je Čarli zopet doma, zapisali v združenju, so bili domačini prepričani, da je Čarli bodisi ukraden bodisi mrtev, saj da je postal plen lisic. “Uboge lisice so krive vsega. Psi niso njihov naravni plen, poleg tega smrdijo po človeku in po hrani, ki jo domači psi jedo,” so zapisali in dodali, da so se na lov za Čarlijem podali s tremi psi, in sicer z Edom, Ulo in Chillijem, vsi trije pa so jih pripeljali do iste točke, kjer se je iskanje tudi zaključilo.

“Chilli je še imela idejo nazaj skozi gozd, proti neki osamljeni hiši, v nekem trenutku se mi je celo zdelo, da slišim osamljen lajež sredi gozda. Izkazalo se je, da lajež prihaja iz tiste odmaknjene hiše in da imajo tam več psov. Pa vsi so bili pomeranci,” so zapisali in dodali, da se je Chilli nato vseeno premislila ter se vrnila k izhodiščni točki iskanja. V društvu so nato lastnikom pojasnili, da so iskalni psi prepričani, da na omenjenem iskalnem območju ni umrl noben pes, kar torej kaže na to, da je bil pobran na točki, na kateri so se Edo, Ula in Chilli ustavili.

“Domači se niso vdali. Mi takrat še nismo imeli drona, zato so poiskali ljudi, ki ga imajo, pregledali ves gozd in železniško progo – Čarlija ni bilo nikjer,” nadaljujejo v društvu. Pregledali so tudi vsa naselja v bližini, domači so najditeljem ponudili bogato denarno nagrado, a vsi napori so bili zaman.  “S Chilli smo preverjali v bližini sumljivih naselij, če bi Chilli po zraku ujela kak atom Čarlijevega vonja. Nič …” so zapisali. Nato pa so danes, dobro leto dni kasneje, domačini dobili klic s koprske policije.

Lastniki so prepričani, da kuža ni odtaval sam, temveč ga je nekdo vzel. Kot so večkrat objavili na družbenem omrežju Facebook, so poštenemu najditelju obljubljani tudi nagrado, in sicer v višini 5.000 evrov. Zdaj so veseli, da je po več kot letu dni zopet doma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje