Rastlina, ki jo te dni nabira veliko Slovencev: napaka je lahko usodna

Slovenija 17. Mar 202405:15 0 komentarjev
Nabiranje čemaža
PROFIMEDIA

Zamenjava čemaža s strupenimi rastlinami, ki rastejo v istem času in v enakem obdobju, je lahko usodna. Ali poznate razlike med njimi?

Ponekod zaradi tople zime že poganja tudi zadnja leta pri nas vse bolj priljubljeni čemaž.

Rastlina je znana že iz davnin, prav tako njena uporaba v ljudskem zdravilstvu in kulinariki. Cenjen je tudi zato, ker je ena prvih užitnih rastlin, ki nas razveselijo po zimi. Iz podobnega razloga čemaž cenijo tudi divje živali, menda predvsem medvedje, zato mu pravijo tudi medvedji česen, pa tudi divji ali gozdni česen. Ta domača imena tudi povedo, da ima čemaž okus in vonj, ki spominja na česen.

Ne žanjite čemaža vsevprek, lahko je nevarno

Nabiranje čemaža se morda zdi enostavno, saj se rastlina lahko razraste po večjih površinah, vendar je to hkrati tudi past. V množici zelenja lahko hitro spregledamo čemažu podobne strupene rastline, ki rastejo na enakih območjih in so mu tudi podobne.

Zamenjava ali celo samo onesnaženje čemaževih listov z listi strupene rastline je lahko tudi usodna, zato je pri nabiranju potrebna izjemna previdnost.

Najpogosteje prihaja do zamenjave čemaža z jesenskim podleskom, lahko pa tudi s šmarnico in belo čmeriko, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Najbolj nevarni sta zastrupitvi s podleskom ali šmarnico. Že pri zaužitju enega ali dveh listov omenjenih rastlin se lahko zastrupitev konča s smrtjo. Zastrupitev z belo čmeriko je usodna v redkih primerih.

Zato nikoli ne trgajte ali žanjite rastlin vsevprek, ampak odtrgajte ali odrežite vsak list posebej.

primerjava čemaž, jesenski podlesek, bela čmerika, šmarnica
Foto: Zajem zaslona/NIJZ.SI

Razlike med čemažem, podleskom in šmarnico

Čemaž ima dobro vidno stebelce pri vsakem listu.

Pri mladih listih je stebelce krajše, pri starejši rastlini pa do deset centimetrov dolgo, vendar dobro razvito. Podlesek stebelca nima, saj listi izhajajo iz čebulice. List čemaža je srčasto oziroma eliptično-suličast, medtem ko je podleskov podolgovato-suličast in debelejši ter bolj robusten na otip. Tudi listne žile ima podlesek bolj izražene.

V primerjavi z listi šmarnice so listi čemaža mehki in voljni na otip in rastejo vsak posebej. Listi šmarnice so veliko trši in rastejo v parih.

Zamenjava je pogostejša pri mladih rastlinah, ko razlike med njimi še niso tako zelo opazne. Najbolj pa je razlika med njimi vidna v času cvetenja, ker imajo rastline izrazito drugačne cvetove, ti pa različen vonj.

Ob sumu zastrupitve takoj k zdravniku. Odnesite tudi rastlino ali jed.

Kakršnekoli prebavne motnje po zaužitju jedi s čemažem so razlogi za to, da pomislite na zastrupitev, piše na straneh Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

V tem primeru obiščite urgenco, s sabo pa odnesite rastlino, ostanke rastline ali jed, ki ste jo zaužili. Na ta način bodo lahko določili vrsto rastline, s katero ste se morebiti zastrupili in določili potek zdravljenja.

“Zdravila proti zastrupitvi s podleskom ali šmarnico ni, obstajajo samo metode zdravljenja, ki povečajo možnost preživetja. Ta je večja, če se k zdravniku odpravimo pravočasno,” je za N1 povedal dr. Samo Kreft, profesor s Fakultete za farmacijo.

Kakšni so simptomi zastrupitve s čemažu podobnimi strupenimi rastlinami, pa smo pisali v članku “Zastrupitve zaradi zamenjav: kako nabrati čemaž in preživeti?“.

Previdno tudi na lani poplavljenih območjih

V enem od naših prispevkov smo pisali, da je zdravnica in zeliščarka Tina Mele dejala, da letos čemaža ne bo nabirala na lansko leto poplavljenem območju ob Savi, ker so poplave tam nanesle veliko mulja.

Mulj, posebej na območjih, kjer poplavna voda ni hitro odtekla in je stala dlje časa, namreč lahko vsebuje tudi pesticide ali težke kovine. Iz uprave za varno hrano so nam sicer sporočili, da podatkov o vsebnosti težkih kovin v čemažu nimajo, saj ni zadostnih podatkov o tem, kako čemaž vpija oziroma odvzema težke kovine iz zemlje. Opozorili pa so, da uživanje čemaža pomeni veliko večje tveganje, če ga zamenjamo s strupeno rastlino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!