Raziskava: Jankoviću v nedeljo že v prvem krogu nov mandat

Slovenija 18. Nov 202212:00 > 12:45 14 komentarjev
Zoran Janković
Borut Živulović/BOBO

Aktualnega župana glavnega mesta Zorana Jankovića bi na lokalnih volitvah obkrožilo 68 odstotkov ljudi, kaže zadnja javnomnenjska anketa, ki jo je pred nedeljskimi lokalnimi volitvami za Dnevnik in Večer opravila agencija Ninamedia. Janković bi si tako obstanek na županskem stolčku lahko zagotovil že po prvem krogu volitev, karte pa lahko premeša le izrazito nizka volilna udeležba. Medtem pa se še vedno bije boj za mestni svet. Podpora Jankovićevi listi se je v zadnjem mesecu močno okrepila in se giblje pri 35 odstotkih, vendar se je za dve odstotni točki povečala tudi podpora Levici, ki bi prepričala 15,5 odstotka volilcev. Podoben delež volilcev ima še Gibanje Svoboda, ki v zadnjih dveh tednih podporo izgublja.

Po pisanju Dnevnika je Zoran Janković “premočan za Levico in desnico” na županskih volitvah v Ljubljani. Aktualni župan ima namreč dobre možnosti, da že v prvem krogu ostane župan glavnega mesta. Zanj bi se izreklo 56,2 odstotka vseh volilcev, takšen izid pa obenem pomeni 68-odstotno volilno podporo v strukturi že opredeljenih, kaže raziskava.

Po anketi, ki jo je Ninamedia izvedla na prehodu iz prejšnjega v ta teden, Janković izrazito vodi pred Natašo Sukič iz Levice, ki je prepričala 12 odstotkov občanov. Sledi ji predsednik stranke Glas za otroke gre Aleš Primc, za katerega so se opredelili štirje odstotki volilcev, ostalih šest kandidatov pa po podatkih javnomnenjske raziskave ne bi doseglo rezultata štirih odstotkov glasov. Temu mejniku bi se še najbolj približala Tina Bergant iz Slovenske ljudske stranke in kandidat SDS Igor Horvat.

Aktualnemu ljubljanskemu županu se je sicer od konca oktobra podpora znižala z 71 odstotkov na trenutnih 68 odstotkov, spominja časnik, kljub temu pa Ninamedia ugotavlja, da presenečenj ne bi smelo biti, če volilna udeležba ne bo izrazito nizka.

Med razlogi za pričakovani volilni rezultat kandidata Zorana Jankovića po navedbah Dnevnika odločilno prispeva ocena kakovosti življenja Ljubljančanov. Ta je na lestvici od ena do pet znašala 3,77. Kot še pojasnjuje naročnik javnomnenjske ankete, večina meščanov “ocenjuje, da so življenjski pogoji v mestu več kot dobri”. Podobna je bila tudi povprečna ocena dela trenutnega župana, ki so jo izmerili v prejšnji anketi; ocena je znašala 3,61.

Ninamedia je izmerila tudi zadovoljstvo z življenjskimi pogoji v Ljubljani, pri čemer ugotavlja, da je zadovoljnih in zelo zadovoljnih okoli 70 odstotkov meščanov, nezadovoljnih je osem odstotkov. Kot dobro kakovost življenja v mestu ocenjuje preostala petina vprašanih.

Jankoviću podporo izkazujejo v večini četrtnih skupnosti Ljubljane, manj kot 50-odstotno podporo je opaziti le v četrtni skupnosti Center, Posavje, Sostro, Šmarna gora in Trnovo.

Janković krepi podporo za mestni svet

Odprta pa ostaja bitka za mestni svet, kjer je Lista Zorana Jankovića okrepila podporo, kar bi lahko bila posledica aktivnejše kampanje, tudi tukaj pa je končen rezultat odvisen od volilne udeležbe.

Jankovićevo listo bi na volitvah za mestni svet obkrožilo 34,8 odstotka volilcev, kar je dobrih deset odstotnih točk več kot oktobra. Za dve odstotni točki se je povečala tudi podpora Levici, ki je prepričala 15,5 odstotka volilcev, medtem ko je podpora padla Gibanju Svoboda. Tega bi v mestni svet volilo 15,7 odstotka volilcev, medtem ko se je podpora še ob koncu oktobra gibala okoli 21 odstotkov.

Vsaj deset odstotkov volilcev bi na volitvah za mestni svet prepričala še stranka SDS, tej se napoveduje 10,7 odstotka glasov. Sledijo SD s 5,2-odstotno podporo, krščanski demokrati s 3,7-odstotno podporo, ostale liste pa ne bi presegle meje treh odstotkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje