Kolikšen bo regres v javnem sektorju?

Slovenija 06. Jun 202208:10 > 11:59 2 komentarja
Denar
Žiga Živulović jr./BOBO

Zaposleni v javnem sektorju bodo še ta mesec na svoje račune prejeli 1.074 evrov regresa. Sindikati javnega sektorja medtem predlagajo višji regres. Na ministrstvu za javno upravo pravijo, da se bodo pogajanja začela še ta mesec. Če bi se pogajalska skupina in sindikati dogovorili o višjem regresu, bi preostanek denarja zaposleni dobili s poračunom.

Le še slab mesec imajo delodajalci čas, da na račune zaposlenih nakažejo regres za letni dopust. Po zakonu mora zaposleni na svoj račun do 1. julija prejeti regres v višini minimalne plače, ki letos znaša 1074,43 evra bruto. Regres je lahko tudi višji: neobdavčen je do višine povprečne plače, ki za zadnje trimesečje znaša 1.971,72 evra bruto. Več o tem preberite v članku Kolikšen je minimalni regres letos in kdaj ga dobim.

Javni uslužbenci bodo regres na svoje račune prejeli skupaj z majsko plačo, torej junija. Za zdaj je predvideno, da bodo prejeli minimalni znesek, torej 1.074,43 evra. Prejšnji teden pa so v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), ki ji predseduje Branimir Štrukelj, na vladno pogajalsko skupino naslovili poziv k pogajanjem o višini regresa.

Kot so zapisali, minimalno višino regresa sicer res določa zakon o delovnih razmerjih, vendar gre za pravico, ki se ureja dvostransko, praviloma s kolektivnimi pogodbami. “Dvostransko urejanje višine regresa za letni dopust je tudi ustaljena praksa v javnem sektorju, kjer je bila višina regresa za letni dopust vedno predmet dogovarjanja in pogajanj,” so dodali.

Branimir Štrukelj
Žiga Živulović jr. /Bobo

Glede na to v KSJS, v katero so vključeni sindikati javnega sektorja s skupaj več kot 71 tisoč člani, pričakujejo pogajanja in dogovor o višini regresa za letni dopust za javne uslužbence. Predlagajo, da javni uslužbenci z osnovno plačo v višini 30. ali nižjega plačnega razreda dobijo 1.500 evrov regresa, preostali pa 1.300. Ob tem dodajajo, da se skrajni rok za izplačilo kmalu izteče, zato pričakujejo, da se bodo pogajanja začela takoj.

Razliko bi rešili s poračunom

Na ministrstvu za javno upravo so za N1 pojasnili, da je bila vladna pogajalska skupina imenovana na četrtkovi seji vlade. “Kot je napovedala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki je tudi vodja vladne pogajalske skupine, se bodo pogajanja s sindikati javnega sektorja začela še ta mesec, takoj ko uskladijo možne termine srečanja. Takrat bosta tudi znana dnevni red seje in vsebina pogajanj,” pravijo na ministrstvu. Če bi bila dogovorjena drugačna višina regresa, bi preostanek denarja zaposleni dobili s poračunom, še dodajajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje