Reševanje hrasta pod Šišenskim hribom: tla so preveč zbita

Slovenija 20. Sep 202310:03
Hrast pod Šišenskim hribom
Foto: Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib/FACEBOOK

Na poti pod Šišenskim hribom v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib v Ljubljani so delavci začeli sanacijo rastišča hrasta. Kot so poudarili na Facebooku, je sanacija potrebna zaradi zbitih tal, ki onemogočajo dostop vodi in kisiku do koreninskega sistema.

Na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib se je začel nov sklop sanacijskih del. Ta bo obsegal sanacijo rastišča hrasta, naravne drevesne vrednote, ki raste na križišču poti pod Šišenskim hribom.

Sanacija rastišča je potrebna zaradi zbitih tal, ki onemogočajo dostop vodi in kisiku do koreninskega sistema, zaradi spranih tal je drevesu onemogočen tudi dostop do hranil. Kot poudarjajo v krajinskem parku, se spremembe talnih razmer na drevesu začnejo odražati šele čez leta, in sicer s počasnim odmiranjem krošnje, kar pa bi z izboljšanjem talnih razmer lahko preprečili.

“V sklopu del načrtujemo rahljanje tal okrog drevesa ter dodajanje organske snovi za povečanje biološke aktivnosti tal. Namestili bomo leseno zaščitno ograjo, da bi preprečili spiranje tal in hojo po rastnem prostoru drevesa,” so zapisali v objavi na Facebooku.

Ob tem v krajinskem parku še pojasnjujejo, da so drevesne naravne vrednote ali skupine dreves, ki so razglašena kot taka zaradi izjemnih dimenzij, habitusa, starosti ali izkazanega izjemnega ekosistemskega, pričevalnega oziroma znanstveno-raziskovalnega pomena.

Sanacijska dela bo financirala ljubljanska mestna občina.

Sečnja dreves v Tivoliju in Rožniku pred meseci razburila občane

Gre že za drugo večjo sanacijo na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib v zadnjem letu dni. Kot smo poročali, je ljubljanska mestna občina konec lanskega leta odredila sečnjo večjega števila dreves. Skupaj je zavod za gozdove za posek označil 380 dreves, v javnosti, predvsem na družbenih omrežjih, pa je kmalu pa začetku sečnje sledil oster odziv posameznikov in očitki o preobsežnem posegu.

Ljubljanski župan Zoran Janković je tedaj poudaril, da je pri sečnji dreves treba zaupati zavodu za gozdove. “Nisem gozdar, sem pa iz kmetov. Gozdarski stroki moram verjeti. Ne vem, kaj bi lahko bil razlog, če ne to, da skrbijo za pomlajevanje in urejen gozd,” je rekel. Zavrnil je špekulacije, da bo les namenjen prodaji. “To absolutno ne drži. Tudi tisti, ki mislijo, da se bo tukaj gradilo, se motijo,” je dodal.