RTV Slovenija dobila dodatnih 5 milijonov evrov za programe za manjšine

Slovenija 13. Dec 202312:13 > 15:19 6 komentarjev
Podpis aneksov o dodatnem financiranju programov za narodne skupnosti
Foto: Vlada RS/X

Predsednik uprave RTVS in v. d. direktorja urada za narodnosti sta podpisala aneks k pogodbam o sofinanciranju programov za narodne skupnosti. S tem je vlada javnemu zavodu tudi uradno namenila pet milijonov evrov, ki so jih obljubili že konec novembra.

Predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić in vršilec dolžnosti direktorja urada za narodnosti Janez Doltar sta popisala anekse k pogodbam o sofinanciranju radijskih in televizijskih programov za italijansko in madžarsko narodno skupnost za letošnje leto. S tem je Radiotelevizija Slovenija pridobila dodatnih 5 milijonov evrov sredstev.

Urad za narodnosti je za radijske programe za italijansko narodno skupnost v letu 2023 sklenil aneks v višini 1.379.360 evrov, za televizijske programe pa 2.348.640 evrov. Aneks za radijske programe madžarske narodne skupnosti je težak 681.827 evrov, za televizijske programe pa 590.173,00 evrov.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je namreč vlada po več sestankih uprave javnega zavoda in vladnih predstavnikov preučila finančni položaj RTVS ter sklenila, da bo zagotovila dodatna sredstva za financiranje programov za narodnosti. Današnji podpis aneksa predstavlja le prvi del omenjenih sredstev.

“Informacija o dodatnih finančnih sredstvih za delovanje RTV Slovenija je dobra novica za javni zavod. Pred nami je izredno težko leto in ta sredstva pomenijo pomemben korak k ohranjanju pomena javnega medija v Sloveniji,” je ob podpisu aneksa dejal predsednik uprave RTVS Zvezdan Martić. Kot je še dodal, bo programsko-produkcijski načrt (PPN), ki je še v pripravi, še vedno jasno odražal finančno stanje, v kakršnem je javni medijski servis. “Kljub vsem izzivom pa bo RTV Slovenija še naprej sledila svojemu poslanstvu in zagotavljala vsebine za vse skupine, katerih vključevanje je ključno za vsako demokratično družbo,” je Martić še povedal ob podpisu.

Predsednik uprave RTVS Zvezdan Martić
Predsednik uprave RTVS Zvezdan Martić (Foto: Žiga Živulović /BOBO)

“Vlada izkazala razumevanje”

RTV Slovenija je imela sicer z uradom za narodnosti že sklenjene pogodbe za sofinanciranje produkcije, a so sredstva pokrivala le okoli 18 odstotkov vseh odhodkov. Gre za programe za italijansko in madžarsko narodno skupnost, ki jih ustvarjajo v regionalnem centru Koper/Capodistria in Maribor.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, je vlada izkazala razumevanje za finančno situacijo, v kateri se je znašla RTVS, predvsem zaradi nespremenjene višine RTV-prispevka. “V tem času je stopnja inflacije presegla 30 odstotkov, stroški dela pa so se povečevali tudi zaradi sporazumov med vlado in sindikati javnega sektorja, za kar pa RTV Slovenija ni dobila dodatnih sredstev,” so še zapisali v sporočilu po podpisu aneksa.

Kot so še sporočili iz javnega zavoda, s pomočjo radijskih in televizijskih programov za italijansko in madžarsko skupnost skrbijo za ohranjanje in razvijanje njihove jezikovne in kulturne samobitnosti, tradicije in kulturne dediščine. Hkrati zagotavljajo objektiven vir regionalnega in čezmejnega obveščanja. Urad za narodnosti pa spremlja uresničevanje ustavnih in zakonskih določil, ki se nanašajo na posebne pravice avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti ter položaj in posebne pravice romske skupnosti v Sloveniji, so še zapisali v sporočilu.

V. d. direktorja urada za narodnosti Doltar je medtem ocenil, da je denar, namenjen za manjšine, investiranje v razvoj kulturnega programa manjšin, ki so most med državami, kar posledično krepi tudi gospodarske povezave. “To pomeni, da gre za dobro naložen denar, zato bomo v uradu še naprej konstruktivno sodelovali z največjo medijsko ustanovo, ki je posebnega kulturnega in nacionalnega pomena,” je navedeno v vladnem sporočilu za javnost.

Doltar je ob tem še obljubil, da se bodo v uradu še naprej trudili zagotavljati ustrezna sredstva za delovanje manjšinskih programov in za sistemsko ureditev.

Vlada je proti koncu novembra zavodu zagotovila dodatna sredstva za financiranje programov za narodnosti, in sicer pet milijonov evrov za letošnje leto in deset milijonov evrov za prihodnje. Po besedah predsednika sveta RTVS Gorana Forbicija bo pet milijonov evrov za letos porabljenih za program, ki je večinoma že bil ustvarjen, deset milijonov evrov za prihodnje leto pa še vedno ne bo zadostovalo za primerljiv program, kot je bil letošnji. RTVS je imela po poročanju STA do oktobra 7,2 milijona evrov izgube, letošnje leto pa naj bi po ocenah končali z 10,5 milijona evrov izgube.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje