Nov pospešek inflaciji: rastejo cene hrane, elektrike, nafte …

Gospodarstvo 29. Sep 202306:42 > 11:05 13 komentarjev
Inflacija
PROFIMEDIA

V zadnjem mesecu so cene zrasle za 0,3 odstotka, predvsem zaradi podražitev elektrike, dražja so tudi oblačila in obutev. Letna inflacija pa se je septembra okrepila z avgustovskih 6,2 odstotka na 7,5 odstotka. K letni rasti so največ prispevale cene hrane. Slovenija se tako pomika navzgor po lestvici držav evrskega območja z največjo rastjo cen.

Cene storitev so se ta mesec medletno v povprečju zvišale za 8,4 odstotka, cene blaga pa za 7,0 odstotka. Blago dnevne porabe je bilo dražje za 8,8 odstotka, poltrajno blago za 5,5 odstotka in trajno blago za 1,0 odstotka.

Kaj se je dražilo v zadnjih tednih?

V zadnjem mesecu dni se je košarica življenjskih potrebščin podražila za 0,3 odstotka, pri  čemer pa so se nekatere skupine podražile bolj, nekatere pa so se pocenile.

Statistični urad navaja, da so k rasti največ (0,4 odstotka) prispevale višje cene elektrike, ki so se zvišale za deset odstotkov. Kot smo pisali, je nehal veljati ukrep polovičnega znižanja prispevka za OVE + SPTE, kar mesečno pomeni za okoli sedem evrov višji znesek na položnici.

Oblačila in obutev so se podražila za 5,5 odstotka in k mesečni inflaciji prispevala 0,3 odstotka. Podražitve gre verjetno pripisati menjavi kolekcije.

Dražje pa so bile tudi gostinske storitve (tu so se cene dvignile za 3,7 odstotka, kar je mesečno inflacijo dvignilo za 0,2 odstotne točke) in nafta (tekoča goriva so se podražila za pet odstotkov in inflacijo dvignila za 0,1 odstotne točke).

Na drugi strani so se ob koncu turistične sezone pocenili počitniški paketi in nastanitvene storitve, kar je inflacijo ublažilo za 0,7 oziroma 0,1 odstotka.

Pri elektriki tudi učinek osnove

Na letno inflacijo so najbolj vplivale za 9,2 odstotka višje cene hrane in brezalkoholnih pijač – skupaj so k inflaciji prispevale 1,6 odstotne točke. Kot kaže, pa se rast cen hrane umirja, saj je bila prejšnji mesec inflacija še 10,4-odstotna.

Za primerjavo, v Nemčiji je bila rast cen hrane septembra 7,5-odstotna.

Cene električne energije, ki so bile avgusta na letni ravni 13 odstotkov nižje, so bile septembra 26,5 odstotka višje kot leto prej. Razloga sta dva. Prvi je, kot že zgoraj omenjeno, v tem, da trgovci znova zaračunavajo polni prispevek za OVE+SPTE. Drugi razlog za nenadno pospešitev rasti cen pa je učinek osnove: lani septembra je namreč začela veljati regulacija cen elektrike. Takrat so se cene pri nekaterih trgovcih znižale, kar se zdaj odraža v večji rasti cen na letni ravni. Rast cen elektrike je k inflaciji prispevala 0,9 odstotne točke.

“Res gre za učinek osnove, septembra 2022 smo kot posledico vladne regulacije cen namreč zabeležili 24,5-odstotno pocenitev električne energije. Na mesečni ravni smo v septembru 2023 zabeležili 10,0-odstotno rast, kar pa lahko pripišemo ponovnemu plačilu prispevkov,” so nam povedali na Sursu.

Za 7,8 odstotka višje cene v skupini rekreacija in kultura so prispevale 0,8 odstotne točke, za 10,7 odstotka dražji izdelki in storitve iz skupine zdravstvo 0,6 odstotne točke, za 9,2 odstotka dražje podražitve v restavracijah in hotelih pa prav tako 0,6 odstotka.

Letno inflacijo so za 0,3 odstotne točke ublažile za 18,6 odstotka nižje cene tekočih goriv. Cenejše kot pred letom dni, za 8,2 odstotka, je bilo tudi dizelsko gorivo, inflacijo je znižalo še za 0,2 odstotne točke.

Letne stopnje rasti cen življenjskih potrebščin, Slovenija
SURS

Naša inflacija med najvišjimi

Slovenija se septembra pomika navzgor na lestvici držav evrskega območja z največjo rastjo cen.

Območje evra je po prvih ocenah evropskega statističnega urada Eurostat septembra zabeležilo 4,3-odstotno inflacijo, potem ko je bila ta mesec prej pri 5,2 odstotka. Stopnja inflacije v evrskem območju je tako dosegla najnižjo raven po oktobru 2021.

Slovenska letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo z drugimi državami, pa je bila septembra 7,1-odstotna. To je eno odstotno točko več kot prejšnji mesec.

Višjo inflacijo sta imeli le Slovaška (8,9 odstotka) in Hrvaška (7,3 odstotka). Prejšnji mesec je imelo pet držav višjo stopnjo inflacije kot Slovenija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje