Državni zbor razglasil rezultate novembrskih referendumov

Slovenija 23. Dec 202210:38 > 11:09 0 komentarjev
državni zbor
Matija Sušnik/DZ

Državni zbor je na današnji izredni seji razglasil rezultate novembrskih referendumov o zakonih o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), o vladi in o dolgotrajni oskrbi. Vse tri zakone so volivci na referendumih potrdili. Po današnji razglasitvi izidov bodo objavljeni v uradnem listu, nato bodo lahko zakoni stopili v veljavo.

Na trojnem referendumu 27. novembra so namreč volivci odločali o uveljavitvi novele zakona o RTVS, spremembah zakona o vladi ter spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi. Vsi trije zakoni so na referendumih dobili večinsko podporo volivcev. Za zakon o vladi jih je glasovalo 56,7 odstotka, za zakon o dolgotrajni oskrbi 62,3 odstotka, za zakon o RTVS pa 62,8 odstotka.

Poslanci SDS so današnjo sejo obstruirali, kot je vodja njihove poslanske skupine Jelka Godec napovedala že na jutranji seji kolegija predsednice DZ. Tudi na seji državnega zbora je pojasnila, da v SDS referendumskim izidom ne nasprotujejo, saj da je bila volja ljudstva jasno izražena, ugovarjajo pa nadaljnjim postopkom.

Kot je navedla, je Državna volilna komisija (DVK) skrajšala roke za določitev rezultatov, in sicer na podlagi predloga članov DVK iz strank koalicije, ki so predlagali skrajšanje rokov in hitrejše ugotavljanje rezultatov referendumov. Prav tako pa po njenih besedah menijo, da niso izpolnjeni vsi pogoji za razglasitev izidov, saj da odločitev vrhovnega sodišča glede prijete pritožbe zoper izid ni bila vročena vsem strankam. Obvestilo vrhovnega sodišča, da je prejelo pritožbo in jo zavrglo, ne predstavlja pravnomočnosti odločitve, je prepričana.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa je pojasnila, da pravnomočnost v tej zadevi nastopi s sprejemom odločitve sodišča, torej z dnem izdaje sodne odločbe, ker zoper to odločitev ni več možno redno pravno sredstvo. Tako po njenih navedbah ni pomembno, kdaj bo pritožnik dvignil pošto in se se seznanil z vsebino. Opozorila je tudi, da mora DZ v osmih dneh po pravnomočnosti razglasiti rezultate referenduma, če bi čakali dvig pošiljke, pa bi lahko kršili zakon.

državni zbor
Matija Sušnik/DZ

Državna volilna komisija (DVK) je minuli teden sprejela poročilo o izidih referendumov in ga objavila v uradnem listu, zoper poročilo pa je bila možna pritožba na vrhovno sodišče. To možnost so izkoristili v gibanju Osveščeni prebivalci Slovenije, vrhovno sodišče pa je o pritožbi že odločilo. Pritožbo je zavrglo, ker je bila prepozna.

Državni zbor se je na današnji izredni seji seznanil tudi s sklepom občinskega sveta Občine Lendava o potrditvi mandata Janeza Magyarja za lendavskega župana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!