Šestan za N1: Dostop prostovoljcev na nevarna poplavljena območja bo omejen

Slovenija 10. Avg 202321:35 1 komentar
Saniranje po poplavi v Črni na Koroškem
Borut Živulović/BOBO

Ob množičnem odzivu prostovoljcev, ki so v prihajajočih dneh pripravljeni priskočiti na pomoč prizadetim območjem, je vse več tudi pozivov pristojnih k upoštevanju navodil. Poskrbeti je treba tudi za varnost prostovoljcev, številna območja so nevarna, tam pa je tudi veliko mehanizacije, ki pomaga pri sanaciji. Zato bodo v petek vzpostavili posebna območja, kjer bo dostop omejen, je za N1 pojasnil poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Tik pred podaljšanim, prazničnim koncem tedna, ko številni želijo pomagati pri odstranjevanju posledic poplav na območjih, ki so najhuje prizadeta, se je po družbenih omrežjih razširil zapis, da bodo prostovoljci, ki se ne bodo prijavili prek aplikacije Poplave 2023, na terenu zavrnjeni.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je za N1 pojasnil, da ne gre za napotnice, temveč bodo v petek vzpostavili posebna območja, kjer je nevarnost velika in bo dostop omejeno. Pred vstopom na ta nevarna območja bodo vzpostavljene kontrole. “Tam si ne moremo privoščiti večjega števila ljudi,” je rekel Šestan in dodal, da bodo lahko vstopili tisti, ki bodo imeli ustrezen razlog, drugi pa bodo šli kam drugam.

“Želimo si zgolj, da vse skupaj poteka varno, da ne bomo imeli poškodb med prostovoljci. Ta območja niso varna, tam je voda, blato, stroji, bagri, kamioni … Ne želimo si, da bi se komu kaj zgodilo.”

Na katerih območjih bo dostop omejen, bodo objavili v petek. Omejitev vstopa na območja bo veljala od petka do preklica oziroma takrat, ko bo nevarnost minila, je še pojasnil Šestan.

Meža odnesla hišo družine Fužir
Borut Živulovič/BOBO

Vendar naj se tudi na drugih območjih, ki ne bodo opredeljena posebej, prostovoljci vnaprej dogovorijo. “Če niso najavljeni, se zgodi, da nanje ni pripravljena ne občina ne kdo drug. Lahko jih pride veliko več, kot jih območje prenese. Želimo si, da bi bila pomoč organizirana, koordinirana in v dogovoru z občinami. To je najbolje urediti prek aplikacije, a vem, da se je vsi ne bodo poslužili,” je dejal Šestan. Opozoril je še, da lahko preveliko število avtomobilov – to pa lahko povzroči tudi prometni kolaps.

Ob pojavljanju trebušnih težav na Koroškem pa je pomembno tudi, da prostovoljci s seboj prinesejo ustrezno zaščitno opremo, predvsem gumijaste škornje in rokavice. Prostovoljce je pozval, naj na prizadeta območja ne vozijo otrok. “Tudi če so počiščena, so delovišča nevarna,” je dodal. “Lahko pa tudi še počakajo, pomoč bomo še potrebovali. Lahko pridejo pomagat kak drug dan, ko bodo razmere bistveno bolj sprejemljive in varne.”

Vprašanja in odgovori o tem, kje in kako pomagati so zbrani v prispevku Navodila za ponedeljkov dan solidarnosti: kako lahko najbolje pomagam?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje