Črnogorsko ustavno sodišče razveljavilo spremembe zakona o predsedniku države

Svet 28. Jun 202312:34 0 komentarjev
Dritan Abazović.
Dritan Abazović. (Foto: PROFIMEDIA)

Ustavno sodišče Črne gore je v torek soglasno razveljavilo spremembe zakona o predsedniku države, ki ga je parlamentarna večina vlade Dritana Abazovića sprejela decembra lani. Z njim je predsedniku države odvzela v ustavi določena pooblastila za imenovanje mandatarja za sestavo nove vlade, potem ko za mandatarja ni imenoval njenega kandidata.

Obrazložitve sodišče ni objavilo, je pa po seji sporočilo, da bo odločitev objavilo v uradnem listu, poroča črnogorska tiskovna agencija Mina.

Andrija Nikolić, poslanec do leta 2020 vladajoče Demokratske stranke socialistov (DPS), je v odzivu dejal, da je ustavno sodišče z odločitvijo uradno potrdilo, da je vladna večina uzurpirala oblast, da bi se ohranila na oblasti. Dodal je, da mora za to odgovarjati. Prav tako opozicijski Socialdemokrati pa so pozvali pristojne k ukrepanju proti odgovornim, odločitev sodišča pa označili za pričakovano.

Parlament je po potrditvi sprememb zakona za mandatarja konec lanskega decembra imenoval Miodraga Lekića, in to kljub protestom v Črni gori, nasprotovanju dela mednarodne skupnosti in Beneške komisije ter takratnega črnogorskega predsednika Mila Đukanovića, ki je do nedavnega vodil DPS.

Čeprav je spremembam nasprotoval, ker so v nasprotju z ustavo, je Đukanović kasneje zakon podpisal. Njegov svetovalec pa je na ustavno sodišče vložil zahtevo za ustavno presojo. Vložila jo je tudi nevladna organizacija Center za demokratično tranzicijo. Ustavni odbor črnogorskega parlamenta pa je sodišču predlagal, naj pobude ne sprejme.

Milo Đukanović
Milo Đukanović. (Foto: PROFIMEDIA)

Spremembe so določale, da bo mandatar, če ga ne bi predlagal predsednik države, postal kandidat, ki ima podporo večine poslancev. S tem so odprli pot, da je mandatar postal prosrbsko usmerjeni Lekić iz stranke Demos, ki ga je predlagala vladna koalicija, Đukanović pa ga ni želel imenovati.

Ker Lekiću do izteka 90-dnevnega roka ni uspelo sestaviti nove vlade, je Đukanović marca letos razpustil parlament in razpisal predčasne parlamentarne volitve. Na njih je 11. junija po delnih izidih prepričljivo zmagala neparlamentarna stranka Gibanje Evropa zdaj (PES) maja izvoljenega predsednika države Jakova Milatovića.

Končnih uradnih izidov volilna komisija zaradi pritožb še ni objavila, PES pa je sporočil, da bo pogovore o oblikovanju nove vlade začel šele po njihovi objavi. Tako na oblasti ostaja vlada Dritana Abazovića, ki je v tehničnem mandatu od lanskega avgusta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!