Slovenija poziva k popolni ukinitvi smrtne kazni

Slovenija 10. Okt 202122:01 1 komentar
zapor
PROFIMEDIA

Ob današnjem svetovnem in evropskem dnevu boja proti smrtni kazni Slovenija poziva države, ki jo še izvajajo, k njeni popolni ukinitvi. Smrtna kazen, ki ji Slovenija odločno nasprotuje, je nečloveška, okrutna, ponižujoča in dokončna oblika kaznovanja, so zapisali na zunanjem ministrstvu.

Letošnji dan boja proti smrtni kazni je posvečen ženskam, ki so bile obsojene na smrt ali usmrčene, in tistim, ki jim je bila smrtna kazen odpravljena ali so bile oproščene.

Kot spominjajo na MZZ, so v nekaterih državah ženske zaradi spola podvržene diskriminatorni obravnavi in so zato v ranljivejšem položaju v primerjavi z moškimi.

“Slovenija se zavzema za globalno odpravo smrtne kazni, saj je to oblika kaznovanja, ki nima dokazanega pozitivnega učinka na preprečevanje kaznivih dejanj in ne prinaša zadoščenja žrtvam oziroma svojcem žrtev,” so sporočili z ministrstva.

Belorusija edina evropska država s smrtno kaznijo

Kot so dodali, Slovenija pozdravlja krepitev prizadevanj proti smrtni kazni in poziva Belorusijo, kot edino evropsko državo, ki še vedno izvaja smrtno kazen, da uvede uradni moratorij na usmrtitve kot prvi korak k odpravi smrtne kazni.

Navajajo še, da Slovenija podpira vse dosedanje resolucije, sprejete tako v Generalni skupščini Združenih narodov kot v Svetu za človekove pravice, ki se zavzemajo za vzpostavitev moratorija na smrtno kazen ali njeno popolno ukinitev.

Slovenija tudi poziva vse države, ki še niso ratificirale drugega fakultativnega protokola k Mednarodnemu paktu o državljanskih in političnih pravicah, katerega cilj je odprava smrtne kazni, da to storijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje