Slovenija si želi sodelovati pri raziskovanju Lune ter Marsa in drugih planetov

Slovenija 11. Apr 202419:21 1 komentar
Polna luna
Foto: PROFIMEDIA

Slovenija bo podpisala sporazum Artemis. Gre za multilateralni mednarodni akt, ki vzpostavlja okvir za sodelovanje pri civilnem raziskovanju in miroljubni uporabi Lune, Marsa in drugih planetov. Sodelovanje po navedbah vlade prinaša veliko novih priložnosti za industrijo in znanstvene raziskave v Sloveniji.

Kot so po seji vlade, na kateri se je ta seznanila z namero o podpisu sporazuma, sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, sporazum Artemis vključuje vrsto priporočil za varno in pregledno ukrepanje pri izmenjavi informacij, vzpostavitvi varnostnih območij in črpanju virov v okviru misij astronavtov in robotov na Luno in druga nebesna telesa.

“Vzpostavlja okvir za sodelovanje pri civilnem raziskovanju in miroljubni uporabi Lune, Marsa in drugih planetov, kot izhaja iz pogodbe o načelih, ki urejajo dejavnosti držav pri raziskovanju in uporabi vesolja, vključno z Luno in drugimi nebesnimi telesi, iz leta 1967, ki so jo podpisnice dolžne spoštovati,” so zapisali.

Načela iz tega sporazuma so namenjena za uporabo v civilnih vesoljskih dejavnostih, ki jih izvajajo civilne vesoljske agencije vsake podpisnice. Te dejavnosti lahko potekajo na Luni, Marsu, kometih in asteroidih, vključno z njihovimi površinami in podpovršinami, pa tudi v orbiti Lune ali Marsa, v Lagrangejevih točkah za sistem Zemlja-Luna ter pri tranzitu med temi nebesnimi telesi in lokacijami, so pojasnili.

“Podpisnice nameravajo načela iz sporazuma upoštevati pri izvajanju svojih dejavnostih, tako da po potrebi sprejmejo ukrepe, kot so načrtovanje misij in pogodbeni mehanizmi s subjekti, ki delujejo v njihovem imenu. Sporazum navaja večino glavnih konvencij, ki so sklenjene v okviru Združenih narodov in predstavljajo ključen del vesoljskega prava,” so navedli.

Sporazum je po navedbah vlade nastal leta 2020 na pobudo ZDA in ostaja odprt za podpis za nedoločen čas. Do 28. januarja letos je sporazum podpisalo 35 držav in eno ozemlje, med njimi več držav EU, in sicer Francija, Nemčija, Nizozemska, Italija, Luksemburg, Španija, Poljska, Romunija, Bolgarija, Belgija, Češka in Grčija.

Sporazum predstavlja pomemben sestavni del tako imenovanega programa Artemis ameriške vesoljske agencije Nasa, ki vključuje tudi sodelovanje z evropsko, japonsko in kanadsko vesoljsko agencijo ter drugimi mednarodnimi partnerji. Cilj programa je v naslednjih nekaj letih pristati z astronavti na Luni in jim omogočiti, da tam delajo in živijo dlje časa. Dolgoročno naj bi pripravili astronavtske misije na Mars.

“Program Artemis ponuja veliko novih priložnosti za industrijo in znanstvene raziskave v Sloveniji, pri čemer sta nujna sodelovanje vseh ministrstev in aktivna podpora veleposlaništva Slovenije v Washingtonu,” so izpostavili na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport. Sporazum nima finančnih posledic. V imenu Slovenije ga bo podpisal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Matevž Frangež.

Gre za nov korak v prizadevanjih Slovenije za krepitev svoje prisotnosti na področju vesoljskih tehnologij. Kot je že večkrat poudaril gospodarski minister Matjaž Han, gre za visokotehnološki sektor, v katerem lahko Slovenija kot inovativna in prebojna država odigra pomembno vlogo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje