Slovenski gasilci imajo novega poveljnika, na ulicah Žalca parada (VIDEO)

Slovenija 07. Okt 202317:52 > 18:25 0 komentarjev
Kongres Gasilske zveze Slovenije v Žalcu - 2023
Foto: Ministrstvo za obrambo/X

Na dvodnevnem kongresu Gasilske zveze Slovenije v Žalcu so danes izvolili novo vodstvo za naslednje petletno obdobje.

Funkcijo predsednika bo še naprej opravljal Janko Cerkvenik, poveljnik zveze pa je postal Zvonko Glažar, ki je na tem mestu nasledil Francija Petka.

Cerkvenik je med prednostne naloge uvrstil medgeneracijski dialog in posodobitev opreme z novimi tehnologijami, kar naj bi v gasilske vrste pritegnilo več mladih. Glažar je medtem poudaril predvsem pomen ohranitve prostovoljnega gasilstva v državi.

Kot je Cerkvenik povedal za Radio Slovenija, pa ga skrbijo podnebne razmere. “Poleg okoli 20.000 intervencij na leto smo vpeti še v velike nesreče in upam, da bo država znala porazdeliti našo obremenitev tudi na druge službe v sistemu zaščite in reševanja,” je dejal.

Na ulicah Žalca se je odvila gasilska parada več kot 5.000 gasilcev. Navzoče bi morala nagovoriti predsednica republike Nataša Pirc Musar, a se s službene poti v Portu na Portugalskem, kjer je sodelovala v razpravi 13 predsednikov držav skupine Arraiolos, ni vrnila pravočasno. Tako je govor v njenem imenu prebrala njena svetovalka za nacionalno varnost Nataša Dolenc.

Kot je povedala, ima 154 let organiziranega gasilstva ter več kot 170.000 članic in članov v prostovoljnih gasilskih društvih neprecenljiv družbeni pomen, saj je osnovno poslanstvo gasilstva – reševanje življenj in premoženja – plemenito in nesebično.

“Imamo nekaj posebnega, navdihujočega. Imamo gasilstvo”

“Vsak narod rabi vezivo, običajno so to kultura, jezik, umetnost in pomembni posamezniki ter zgodovinski dogodki. Vendar pa imamo poleg tega še nekaj posebnega, navdihujočega. Imamo gasilstvo, ki mu je uspelo povezati posameznike, starejše in mlade, aktivnosti različnih lokalnih okolij ter udejanjati vrednote, kot so socialni čut, humanitarnost, nesebična pomoč, solidarnost in požrtvovalnost,” je poudarila in dodala, da smo zato lahko na tradicijo gasilstva zelo ponosni.

Kot so pojasnili v uradu predsednice republike, se je Pirc Musar – ker je vladno letalo še vedno v okvari, možnost pravočasnega povratka v Slovenijo z redno letalsko linijo pa ni več obstajala – v Slovenijo na povabilo hrvaškega predsednika Zorana Milanovića vrnila skupaj z njegovo delegacijo. Zaradi tehničnih težav pa je hrvaško letalo poletelo z večurno zamudo.

Zbrane je nagovoril tudi obrambni minister Marjan Šarec, ki je med drugim opozoril, da je na stadionu v Žalcu tudi veliko mladine. “Zato se za prihodnost slovenskega gasilstva ni bati”, je dejal.

Na kongresu, ki se je začel v petek, so danes podelili tudi priznanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!