Smrt otrok s srčno napako: v komisiji za nadzor dva tuja in en domači zdravnik

Slovenija 26. Sep 202310:56 0 komentarjev
pediatrična klinika
Denis Sadiković/N1

Potem ko smo pred tednom dni objavili članek o smrti dveh otrok, ki sta se zdravila na programu otroške srčne kirurgije na UKC Ljubljana in bila nato napotena v Izrael, je vodstvo UKC napovedalo strokovni nadzor nad njunim zdravljenjem. Danes so nam sporočili, da je komisija že imenovana, poročilo pa bo pripravljeno v 90 dneh.

V komisijo, ki bo opravljala strokovni nadzor nad zdravljenjem umrlih otrok, so imenovani en domači in dva tuja strokovnjaka s področja kardiovaskularne kirurgije, otroške kardiologije in otroške srčne kirurgije, so nam pojasnili v UKC Ljubljana. Nadzor naj bi bil opravljen in poročilo s predlaganimi ukrepi pripravljeno v roku 90 dni, so še dodali. Predmet nadzora so “strokovnost, kakovost in varnost dela v UKC pri zdravljenju dveh otrok, ki sta bila poslana na zdravljenje v Izrael in sta tam preminula”. Na vprašanje, ali se je nadzor že začel, niso odgovorili. Prav tako niso odgovorili, kdo od navedenih strokovnjakov vodi komisijo.

Kdo so strokovnjaki, ki opravljajo nadzor, bo znano, ko bo nadzor zaključen in poročilo objavljeno, so še pojasnili v UKC. Prejšnji teden so zagotovili, da v nadzor ne bo vključen nihče, ki je sodeloval pri zdravljenju omenjenih otrok.

Na N1 smo prejšnji teden poročali o smrti dveh otrok, Aishe Nur in Luke, s prirojenima srčnima napakama, ki sta se zdravila v Centru za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami v UKC Ljubljana in bila nato napotena v Izrael. Tam sta bila julija operirana, po operaciji pa sta oba umrla. Starši, ki so nam zaupali svojo zgodbo, se sprašujejo, ali bi bila otroka danes še živa, če se ne bi prav takrat (ponovno) zapletalo na programu otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana. V tistem času sta namreč program zapustila dva kirurga, najprej češki kirurg Roman Gebauer, nato pa še slovenski kirurg Miha Weiss.

Več v članku v rubriki Poglobljeno: Smrt dveh otrok s srčno napako: “Sprašujemo se, ali so zanju res naredili vse”

Na UKC nam zadeve sprva niso želeli komentirati, nato pa so po objavi našega prispevka napovedali izredni strokovni nadzor. Na vprašanje, zakaj so se za nadzor odločili tako pozno – otroka sta namreč umrla julija – vodstvo UKC prejšnji teden ni odgovorilo. Strokovni direktor Pediatrične klinike Marko Pokorn je dejal le: “Strokovni nadzor je bil sprožen, da se zavrže kakršnakoli senca dvoma, da je bilo pri zdravljenju navedenih dveh otrok storjeno karkoli narobe.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!