“Vodenje države vladi polzi iz rok, pogajanja pa izvaja samo še s figo v žepu”

Slovenija 24. Okt 202315:02 > 16:03 1 komentar
Nadaljevanje stavke v visokem šolstvu
Predsednik Visokošolskega sindikata Gorazd Kovačič. (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Konfederacija sindikatov javnega sektorja izraža solidarnost in polno podporo sredinemu protestnemu shodu Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Kot so sporočili, si tako v Svizu kot ostalih sindikatih, članih konfederacije, prizadevajo za boljši in bolj pravičen plačni sistem v javnem sektorju. Protestni shod pa so danes podprli tudi Glosa - Sindikat kulture in narave Slovenije, Svobodni sindikat Slovenije (SSS) in Visokošolski sindikat (VSS).

“Zavzemamo se, da se ustrezno odpravijo nakopičena plačna nesorazmerja, da se za zaposlene v javnem sektorju zagotovi stimulativno, varno in dostojno delovno okolje ter da pravo mesto dobijo strokovnost, kompetentnost in izkušnje, strokovne nazive pa naj se, namesto poskusa njihovega razvrednotenja, prizna kot pomembne karierne in strokovne mejnike,” so sporočili iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS).

Ob tem so izpostavili, da je v času velikega pomanjkanja ustreznih in kompetentnih kadrov ter visoke inflacije nesprejemljivo, “da skuša vlada varčevati ravno na javnih uslužbencih na način, da ne želi uskladitve vrednosti plač in da zamika začetek prehoda na nov plačni sistem”. To bo namreč, kot so dodali, najbolj prizadelo tiste v spodnji tretjini plačne lestvice.

V KSJS so napovedali, da bo na protestnem shodu sindikalnih zaupnic in zaupnikov Sviza v znak solidarnosti in podpore stališčem in zahtevam Sviza ter vsem zaposlenim v dejavnosti vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture vihrala tudi zastava KSJS.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj (Foto: Saša Despot/BOBO)

Protestni shod sta danes podprla tudi Glosa – Sindikat kulture in narave Slovenije ter Svobodni sindikat Slovenije (SSS). Ob tem so pozvali k vzpostavitvi pravičnejšega, enovitejšega in skupnega plačnega sistema za vse, ne zgolj za javni sektor, šolnike, znanstvenike, kulturnike in za skupino J, temveč za celotno delovno ljudstvo. “Proti tovrstnemu stremljenju lahko nastopijo le ozki, slabonamerni in sebični ljudje, ne glede na strokovno, kulturno in politično ozadje,” so še zapisali in neomajno podprli jutrišnji protest.

“Vlada kaže prezir do pomena visokega šolstva in znanosti”

Protestni shod so podprli tudi v Visokošolskem sindikatu Slovenije (VSS), kjer so poudarili, da se Golobova vlada s sindikati javnega sektorja pogaja neresno. “Žal celo delimo skrb vseh, ki z grozo ugotavljajo, da ji vodenje države polzi iz rok, pogajanja pa izvaja samo še s figo v žepu, brez pametnega cilja in predvsem brez prave volje, da bi zaposlenim v javnem sektorju pomagala v meri in obsegu, kot si to zaslužijo,” so zapisali. Dodali so, da vlada ne kaže iskrene namere po odpravi plačnih nesorazmerij in preverbi delovnih mest na novo plačno lestvico, saj da je njen sedanji predlog ponižujoč.

“Za VSS je nedopustno in nezaslišano, da se plače ne usklajujejo z inflacijo in realno zaostajajo za cenami življenjskih potrebščin. Na podoben način opažamo, da ni nobene pripravljenosti reševati situacijo z zaposlenimi v plačni skupini J in za odpravo starih plačnih krivic pri pedagoških delovnih mestih v visokem šolstvu, kar lahko pomeni, da večino najbolj akutnih težav ne želi odpraviti in jih zgolj prelaga v oddaljeno prihodnost. Celo zavez iz stavkovnega sporazuma, ki ga je podpisala vlada meseca julija z Visokošolskim sindikatom, še vedno ni uresničila, vključno s podpisom aneksa h kolektivni pogodbi z normativnimi vsebinami,” so zapisali.

Kot še ugotavljajo v visokošolskem sindikatu, vlada z zanemarjanjem zaposlenih v visokem šolstvu kaže “prezir do pomena visokega šolstva in znanosti, čeprav dobro ve, da se položaj zaposlenih na področju visokega šolstva poslabšuje iz leta v leto”. Ob tem so poudarili, da ne razumejo, kako predsednik vlade, ki je doktor znanosti, ne kaže ustrezne dovzetnosti za podporo tistim, ki v državi poskrbijo za napredek v znanosti in tehnologiji, njihova spoznanja pa prinašajo dolgoročne koristi za družbo in pomagajo izboljšati kakovost našega življenja.

Sviz bo v sredo na protestnem shodu pred poslopjem vlade izrazil nestrinjanje z vladnim predlogom za odpravo plačnih nesorazmerij. Opozarjajo, da predlog, ki je bil sindikatom posredovan 18. septembra, ne odpravlja plačnih nesorazmerij, ampak jih ohranja in prenaša v nov plačni sistem, na delovnih mestih s strokovnimi nazivi v vzgoji in izobraževanju ter kulturi pa nesorazmerja celo povečuje. Ne strinjajo se tudi s predlagano zamrznitvijo usklajevanja vrednosti plačnih razredov do 1. januarja 2028.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje