Planšarsko jezero: gladina vode je bila na kritični točki, zdaj je pomagal dež

Slovenija 03. Okt 202206:42 0 komentarjev
jezersko
Boštjan Meglič

Suša in vročina sta letos izsušili številne rečne struge po vsej Evropi, prizanesli nista niti simbolu Zgornjega Jezerskega – Planšarskemu jezeru, ki je znano po svoji srčasti obliki. Gladina vode se je znižala do kritične točke, ko je v jezeru ostalo ravno dovolj vode, da so živali in rastline še lahko preživele. A razmere bi bile lahko še slabše, pravijo v turističnoinformacijskem centru, saj "Planšarsko jezero vsakih nekaj let popolnoma presahne". Na srečo so mu te dni pomagale padavine, saj se jezero polni.

Kot smo že poročali, sta suša in vročina močno prizadeli gorenjski biser Zelence, ki so znani po svoji kristalno čisti, smaragdno zeleni vodi, zdaj pa je le še senca samega sebe. V naravnem rezervatu je še komaj kaj vode, kar jo je ostalo, so le motne luže. Območje izvira Save Dolinke je polno blata, mulja, pene in posušenih alg, namesto svežega zraka se čuti oster vonj po gnilobi.

zelenci suša
PROFIMEDIA in N1

“V taki obliki jih še nisem videl,” je priznal Metod Rogelj iz kranjske enote Zavoda za varstvo narave. “Enkrat so lahko Zelenci jezero, spet drugič – še posebej poleti – lahko gladina pade za meter ali celo meter in pol,” je razlagal. Sam si jih je nazadnje ogledal pred tremi tedni, ko je bila gladina vode precej nizka, ampak stanje, v kakršnem so zdaj, je tudi zanj res nenavadno. Kdaj bodo Zelenci znova v barvah smaragda, bo odvisno od padavin.

Podoba Zelencev je razočarala tudi mnoge turiste, saj so pričakovali neokrnjeno naravo in kristalno čiste izvire, ki vrejo iz plasti jezerske krede, vodi pa dajejo slikovito smaragdno zeleno barvo. Namesto tega so zagledali – kot so naravni rezervat opisali sami – degradirano območje.

Tudi Planšarsko jezero na Zgornjem Jezerskem letos na mnogih turistih, ki so v poletnih mesecih obiskali našo državo, ni pustilo najboljšega vtisa. “Jezero je skoraj presahnilo, realnost je popolnoma drugačna od fotografij na spletu. Zanemarjeno je,” je le nekaj komentarjev nenavdušenih obiskovalcev.

Posledice suše na Planšarskem jezeru si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji. 

jezersko jezersko
Boštjan Meglič
jezersko jezersko
Nina Rus
jezersko jezersko
Boštjan Meglič
jezersko jezersko
Nina Rus
jezersko jezersko
Nina Rus
jezersko jezersko
Nina Rus
jezersko jezersko
Boštjan Meglič

A v turističnoinformacijskem centru mirijo, da “Planšarsko jezero vsakih nekaj let popolnoma presahne, letos se to kljub veliki vročini in vsesplošni suši ni zgodilo. Res pa je, da se je gladina vode zelo znižala. V njem je ostalo ravno dovolj vode, da so živali in rastline preživele”.

Priznavajo, da so bili turisti presenečeni, a so razumeli, da je razlog huda suša, ki je pestila vso državo. “Zdaj smo končno dočakali zelo zaželen dež, jezero pa se počasi, a vztrajno polni.”

Planšarsko jezero ima obliko srca. V spomin na veliko ledeniško jezero, po katerem je kraj dobil ime, so ga zajezili domačini. Tako je denimo videti, ko so mu vremenske razmere bolj naklonjene:

Planšarsko jezero
Srdjan Živulović/BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!