Študentke prijavile Pereniča. Obtožujejo ga spolnega nadlegovanja in šeškanja

Slovenija 17. Feb 202306:00
Gorazd Perenič
GORAZD PERENIČ

Nekdanji državni sekretar na ministrstvu za javno upravo, sedaj pa lastnik Studia R Gorazd Perenič je ponovno deležen obtožb o spolnem nadlegovanju. Tri študentke, ki so krajši čas delale v njegovem podjetju, so namreč policiji prijavile, da se jih je Perenič dotikal po različnih delih telesa in jih šeškal oziroma jim s šeškanjem grozil. Perenič obtožbe zanika.

Lastnika Studia R Gorazda Pereniča so tri študentke, ki so kratek čas delale v njegovem podjetju, junija lani prijavile policiji.

Kot je razvidno iz vabila, v katerem je policija Pereniča povabila na pogovor, mu očitajo kršenje spolne nedotakljivosti in zlorabo položaja. Navedle so, da jih je kljub njihovemu nasprotovanju božal po različnih delih telesa in jih šeškal oziroma jim s šeškanjem grozil. Policija naj bi Pereniča zaslišala prihodnji teden.

Preberite še: Janez Janša utrjuje položaj SDS na desnici

Pred slabim desetletjem že obsojen zaradi šeškanja

Podobnih obtožb je bil Perenič že deležen in tudi obsojen. Julija 2012 je ljubljansko višje sodišče pritrdilo okrožnemu sodišču, ki ga je zaradi dveh kaznivih dejanj spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja pogojno obsodilo na štirinajst mesecev zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Sestri, ki sta delali v njegovem podjetju Perenič svetovanje, sta ga prijavili zaradi spolnega nadlegovanja in šeškanja. Perenič je očitke zavračal. Po njegovih besedah je bil z obema sestrama v romantičnem razmerju. Trdil je, da dejstva, da je bil njun nadrejeni, ni zlorabljal, saj da sta obe ženski v spolne igrice privolili.

Kmalu po ovadbi leta 2005 je sicer Perenič, ki je bil tedaj državni sekretar na ministrstvu za javno upravo, s te funkcije odstopil.

Preberite še: V ekipo Pirc Musar Igor Mervič, vrata naj bi bila odprta še Tatjani Bobnar

Perenič: Gre za povsem izmišljene obtožbe

Perenič poudarja, da so tokratne obtožbe na njegov račun povsem izmišljene, saj da so ga prijaviteljice le bežno poznale. Ustvaril je spletno stran, na kateri je popisal staro in aktualno “seks afero” – objavil je tudi vabilo policije na zaslišanje.

Gorazd Perenič
Gorazd Perenič

“Policija je tekom preiskave kontaktirala več deset sedanjih in nekdanjih zaposlenih,  ki pa kljub precejšnjemu ‘preiskovalnemu trudu’ policije tovrstnih izkušenj z njim (Pereničem, op. p.) niso potrdile,” je zapisal. Kot svoje videnje, zakaj so ga študentke prijavile policiji, je navedel njihove “neustrezno naslovljene psihične probleme” oziroma “nezadovoljstvo s prihodnostjo”.

Prav tako je Perenič na spletni strani izpostavil druge afere, v katerih se je pojavljalo njegovo ime. Med drugim se je odzval na očitke, ki jih je na račun Studia R (to podjetje je koncesionar na področju družinske medicine) pred dnevi navedla civilna iniciativa Glas ljudstva. Ta je izpostavila, da Perenič z zaposlovanjem zdravnikov iz javnih zdravstvenih domov v zasebnih zdravstvenih ordinacijah s koncesijo uničuje javni zdravstveni sistem.

Lastnik Studia R je na svoji spletni strani ostro obračunal s predstavnikoma omenjene civilne iniciative Dušanom Kebrom in Jašo Jenullom. Če se mu za svoje izjave ne bosta opravičila, ju bo tožil, je napovedal. Kot razlog, da je ustvaril spletno stran “o aferah Perenič”, pa je navedel svoje vztrajno prizadevanje za “zagotovitev popolne transparentnosti in odprtosti do medijev”.

Preberite še: Keber: Korupcija sedi levo in desno ob vladi

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.