Superračunalniško omrežje ključna investicija v prihodnost slovenske znanosti

Digitalno 12. Apr 202415:09 0 komentarjev
Foto: IZUM Maribor/FACEBOOK

Eno izmed ključnih področij razvoja je umetna inteligenca (UI), ki je postala nepogrešljivo orodje na številnih področjih, vključno z znanostjo. Projekti, kjer se uporablja strojno učenje za razvoj UI, potrebujejo veliko računskih virov. Ti so dostopni v okviru nacionalnega superračunalniškega omrežja, katerega del je tudi superračunalnik Vega.

Slovenskim raziskovalcem so kapacitete s superračunalniškimi viri dostopne v okviru Slovenskega nacionalnega superračunalniškega omrežja (SLING), katerega del je tudi superračunalniška gruča visokozmogljivega računalnika Vega, so sporočili z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Eden izmed projektov, kjer znanstveniki uporabljajo strojno učenje, je projekt HIDRA-2, ki se uporablja za napovedovanje višine morske gladine. Program so razvili slovenski znanstveniki, ki lahko napovedi izboljšajo tudi za 25 odstotkov v primerjavi s klasičnimi numeričnimi metodami.

Kljub temu da je UI res postala nepogrešljivo orodje na številnih področjih, vključno z znanostjo, pa njena uporaba prinaša tudi določena tveganja. Eno izmed teh tveganj je ustvarjanje slik ali video vsebine z njeno pomočjo. Uporaba takih posnetkov odpira vrata tudi potencialnim nevarnostim ponarejanja, znanim kot globoko ponarejanje. Da bi se soočili s temi izzivi, so slovenski znanstveniki razvili ansambel modelov, ki temeljijo na konvolucijskih nevronskih mrežah. Model je na tekmovanju, povezanim z Mednarodno konferenco o biometriji, zasedel tretje mesto v prepoznavi posnetkov “deepfake”.

Nacionalne superračunalniške gruče so ključna investicija za prihodnost

Na HPC Vega se je v treh letih delovanja zvrstilo veliko projektov. Ti so vključevali metode strojnega, pa tudi globokega učenja, ki je v večini primerov nujen pogoj za procesiranje z UI. Samo s strani evropskih raziskovalcev so na deležu Evropskega skupnega podjetja EuroHPC JU sprejeli 25 večjih projektov na regularnih pozivih.

“Nacionalne superračunalniške gruče, povezane v SLING, niso le infrastruktura, so naša ključna investicija za prihodnost, naša varovalka pred neurji in naše orožje proti zlorabam umetne inteligence, zato so sistemi, kot je HPC Vega, nepogrešljivi za naš napredek v svetu UI,” so še zapisali na ministrstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!