Svet NIJZ bi lahko odločal tudi o imenovanju v. d. strokovnega direktorja

Slovenija 15. Jun 202206:46 > 06:52 0 komentarjev
NIJZ
Žiga Živulovič jr./BOBO

Svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bo na prvi izredni seji med drugim obravnaval čistopis akta o ustanovitvi zavoda in čistopis statuta NIJZ, so sporočili z NIJZ. Prav tako bodo svetniki morda razpravljali o imenovanju vršilca dolžnosti strokovnega direktorja, je v ponedeljek za STA pojasnil predsednik sveta Mitja Blaganje.

Vlada Roberta Goloba je med drugim namreč določila, da bo naloge strokovnega direktorja do njegovega imenovanja opravljal vršilec dolžnosti, in ne več generalni direktor. Strokovnega direktorja pa ne bo imenoval generalni direktor, kot je predvidela vlada Janeza Janše, pač pa svet zavoda.

Prejšnja vlada je maja 2021 sprejela spremembo sklepa o ustanovitvi NIJZ, s katero je predvidela uvedbo položaja strokovnega direktorja. Naziv direktor pa se po takratni spremembi spreminja v generalnega direktorja.

Usoda zdajšnjega direktorja Milana Kreka še ni znana. Krek zadnja dva tedna poudarja, da zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan nanj pritiska, naj odstopi. Bešič Loredan je večkrat pojasnil, da Krek njegovega zaupanja ne uživa, morebitna razrešitev pa je po njegovih besedah v pristojnosti sveta NIJZ. Po neuradnih informacijah STA odločitve glede Krekove razrešitve danes še ni pričakovati.

Iz NIJZ so sicer sporočili še, da bodo svetniki na seji med drugim obravnavali predlog na poziv Računskega sodišča RS za ukrepanje glede odprave nepravilnosti v NIJZ, spremembe pravilnika o notranji organizaciji NIJZ, čistopis akta o ustanovitvi NIJZ, čistopis statuta NIJZ in pravno mnenje ministrstva za javno upravo.

Vlada pa bi lahko že na današnji seji zamenjala svoje predstavnike v svetih Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, UKC Maribor, Splošne bolnišnice Celje, Onkološkega inštituta Ljubljana in Klinike Golnik. Predlogi imenovanj so namreč že bili na dnevnem redu seje komisije vlade za administrativne zadeve in imenovanja.

Skupščina ZZZS o dolgotrajni oskrbi

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo danes na seji med drugim obravnavala poročilo o napredovanju dela pri projektu dolgotrajne oskrbe. Na ZZZS so sicer v drugi polovici maja opozorili na težave pri izvajanju zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je po njihovi oceni na več mestih notranje neskladen.

Zaradi neskladnosti zakona o dolgotrajni oskrbi je zakon z začetkom leta 2023 v velikem delu neizvršljiv, poleg tega pa s strani države še niso izpolnjeni osnovni pogoj za njegovo izvajanje. Po več kot štirih mesecih od uveljavitve zakona s pristojnima ministrstvoma za zdravje in za delo namreč še vedno ni sklenjena pogodba za črpanje finančnih sredstev, kadrovski načrt za komaj polovico kadra, ki ga ZZZS potrebuje za izvajanje nove oblike zavarovanja, pa je bil sprejet šele pred kratkim.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!