Tanja Fajon interpelacijo jemlje resno, razpravljal naj bi tudi Janez Janša

Slovenija 09. Nov 202219:09 > 10. Nov 2022 04:06 1 komentar

Ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon danes čaka obravnava interpelacije v državnem zboru, v ponedeljek pa se bo pred poslanci zagovarjala še ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Premier Robert Golob ter oba podpredsednika vlade Fajon in Luka Mesec so bili po koalicijskem vrhu enotni: dvoma, da bosta ministrici uspešno prestali interpelacijo, ni.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je po koalicijskem vrhu poudarila, da interpelacijo, ki jo bodo poslanci obravnavali danes, jemlje “zelo resno in z vso odgovornostjo”. Po njenih besedah pa so očitki v interpelaciji “neutemeljeni” in jih bo zavrnila “z argumenti in z vso samozavestjo”.

Interpelacijo zoper Fajon je septembra vložila poslanska skupina SDS. Glavni razlog zanjo je bil odpoklic veleposlanika Toneta Kajzerja iz ZDA. Kot je znano, se je vlada za takšno potezo odločila, ker je Kajzer depešo ministrstva za zunanje zadeve nepooblaščeno posredoval prvaku SDS Janezu Janši.

Obravnava interpelacije zoper Fajon naj bi sicer trajala več kot 13 ur. Večino časa, tri ure, si je rezervirala SDS, pri čemer pa je zanimivo, da je kot razpravljalce prijavila le osem svojih poslancev. Med njimi je tudi prvak stranke Janša, ki se v tem mandatu v državnem zboru, če izvzamemo njegovo daljšo razpravo na odboru za zunanjo politiko, takorekoč ni oglasil.

Tudi drugo interpelacijo, interpelacijo zoper notranjo ministrico Tatjano Bobnar, so spisali v največji koalicijski stranki SDS. Predvsem jih je zmotilo odstranjevanje ograje na meji.

“Koalicija je popolnoma enotna, jasna in odločna”

Premier Robert Golob ne dvomi v to, da bosta ministrici uspešno prestali interpelacijo. “Koalicija je popolnoma enotna, jasna in odločna,” je komentiral predsednik vlade. Meni, da so vse navedbe v obeh interpelacijah “iz trte izvite”.

Kot je dodal, “koalicija v celoti stoji za ministricama”. Golob ne dvomi, da bo glasovanje v državnem zboru “hitro, učinkovito in jasno ter da bosta interpelaciji v celoti zavrnjeni”. Špekulacije, da morda vsi poslanci koalicijskih strank ne bodo glasovali proti interpelacijama, so po njegovih navedbah “nepotrebne in “neosnovane”. Popolne podpore koalicije bo po premierjevih besedah deležna tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, če bo NSi uresničila grožnjo in zoper njo vložila interpelacijo. To so krščanski demokrati napovedali v primeru, če bo ministrica vztrajala pri združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja za novejšo zgodovino.

Da je koalicija enotna, je poudaril tudi minister za delo, družino in socialne zadeve ter enake možnosti Luka Mesec. “Koalicija je v dobri kondiciji,” je dejal in ocenil, da so po pol leta v vladi povezani bistveno bolj kot kadarkoli prej. “Nobena interpelacija ne more ustaviti te koalicije,” je bil odločen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje