Tonin: Slovenski državljan, ki je ostal v Kabulu, je na varnem

Slovenija 17. Avg 202122:58 > 18. Avg 2021 14:27 0 komentarjev
Matej Tonin
Borut Živulovič/ BOBO

Med množico ljudi, ki te dni poskušajo zapustiti Afganistan, so bili tudi trije slovenski državljani, ki so državo zapustili z ameriškim letalom in so se že varno umaknili v Katar. V Kabulu za zdaj ostaja še en Slovenec, ki pa bo po napovedih obrambnega ministra Mateja Tonina območje zapustil s francoskim letalom. "Ni skrbi, ker je na varnem delu letališča in je transport zanj zagotovljen," je povedal.

“Naša prioriteta je bila, da iz Afganistana umaknemo vse slovenske državljane,” je v oddaji 24ur zvečer dejal obrambni minister Matej Tonin. Kot je pojasnil, so bili trem slovenskim državljanom zagotovljeni sedeži na enem izmed evropskih letal, a so se pozneje vkrcali na ameriško letalo in se tudi varno umaknili v Katar.

V Afganistanu tako ostaja še en Slovenec. Po Toninovih besedah gre za varnostnika pri enem izmed evropskih veleposlanikov. “Na svojo željo je ostal v Kabulu, ker ureja še določene stvari. Dejal je, da se bo umaknil s francoskim letalom,” je povedal Tonin. Dodal je še, da varnostnih skrbi zanj ni, saj je na varnem delu letališča in da je prevoz zanj zagotovljen.

Azil za Afganistance

Potem ko so talibani vkorakali v Kabul in zasedli predsedniško palačo, skušajo številni prebivalci zapustiti državo. Nevarnost grozi vsem, ki so sodelovali z ameriškimi in evropskimi vojaki. Med njimi so tudi prevajalci, tehnično osebje in drugi Afganistanci, ki so sodelovali s Slovensko vojsko. Zato si naša država prizadeva za njihov umik iz nevarnega Afganistana.

Kot je pojasnil obrambni minister, gre za 14 domačinov. Na vprašanje, ali jim bo Slovenija ponudila azil, je Tonin dejal, da bodo podali predlog vladi, da se uredi njihov pravni status. “Delamo vse, kar je v naši moči, da te ljudi iz Afganistana umaknemo. Z njimi smo v vsakodnevnem stiku. Vemo, kje so,” je izpostavil.

Ena družina je že v Kabulu in bi se lahko, če ne bo zapletov, v prihodnjih dneh premaknila na letališče. “Sami veste, da so razmere v Afganistanu nepredvidljive,” je poudaril Tonin. Večja skupina Afganistancev, ki so pomagali slovenskim vojakom, je po njegovih besedah še vedno zunaj Kabula in se poskuša prebiti v prestolnico.

“Z zavezniki sodelujemo, da bi jim zagotovili sedeže na letalih,” je dejal minister Tonin. Dodal je še, da je imel danes pogovor s turškim obrambnim ministrom o morebitni podpori pri prevozu.  “Za zdaj so odzivi zavezniških držav dobri. Če bo skupini uspelo priti v Kabul, pričakujem, da jo bomo lahko brez večjih težav evakuirali,” je še ocenil minister.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!