Tudi kostanj pred Dramo bodo kmalu podrli

Slovenija 21. Jun 202311:07 12 komentarjev
Drama, drevo
Egon Parteli/N1

V okviru prenove ljubljanske Drame bodo porušili ogromen divji kostanj, ki je na tem mestu rasel več kot 70 let, poroča Dnevnik.

V stari ljubljanski Drami bo le še ena sezona, nato pa bo dotrajana stavba dočakala dolgo pričakovano obnovo.

Eden prvih korakov pri obnovi bo sečnja ogromnega divjega kostanja tik ob Drami, poroča Dnevnik, ki bi se lahko zgodila že prihodnji mesec. Razmišljali so tudi o morebitni presaditvi več kot 70 let starega drevesa, vendar bi bila ta rešitev cenovno zelo draga – presaditev bi stala od 80.000 do 100.000 evrov, ob tem pa ni zagotovila, da bi bila uspešna.

Kot je za Dnevnik dejala ravnateljica SNG Drama Vesna Jurca Tadel, so morali sprejeti težko odločitev, da bodo približno 20 metrov visoko drevo posekali. Ravno na mestu, kjer stoji drevo, in sicer ob stavbi Drame, naj bi bil vhod v novo podzemno avlo.

Sečnja dreves v prestolnici je v zadnjih mesecih oziroma letu poskrbela za burne odzive civilne družbe in številne kritike na račun občine, češ da pretirano seka mestna drevesa. Številne je razburila sečnja starih kostanjev ob prenovi trga Mladinskih delovnih brigad in ob Kmetijskem inštitutu, za še več kritik pa je poskrbel posek dreves ob Petkovškovem nabrežju ob Ljubljanici pri Rogu in na Rožniku.

Na Petkovškem nabrežju so odstranili stare lipe, ki so bile nestabilne, na Rožniku pa so v začetku leta začeli posek 389 dreves v okviru pomlajevanja gozda. Napovedanemu poseku so sledili številni odzivi in pozivi k ustavitvi, inšpekcija za naravo in vode pa je v začetku junija, ko so posekali 200 dreves, tega ustavila. Tako bo, dokler občina ne pridobi naravovarstvenih pogojev in mnenja Zavoda RS za varstvo narave.

Drama, drevo Drama, drevo
Egon Parteli/N1
Drama, drevo Drama, drevo
Egon Parteli/N1
Drama, drevo Drama, drevo
Egon Parteli/N1
Drama, drevo Drama, drevo
Egon Parteli/N1
Drama, drevo Drama, drevo
Egon Parteli/N1

Prenova Drame

Projekt prenove Drame bo stal 58,5 milijona evrov, je pred časom dejal državni sekretar na ministrstvu za kulturo Matevž Čelik Vidmar. Trenutno poteka pridobivanje gradbenega dovoljenja, poleti se bodo začela arheološka izkopavanja na območju gradnje Drame.

V začetku prihodnjega leta bo dokončan projekt za izvedbo in spomladi izbran izvajalec za izvedbo projekta. V sredini leta 2024 je predviden začetek gradbenih del, konec projekta je načrtovan do konca leta 2026.

Projekt celovite prenove Drame je bil v okviru rebalansa proračuna za leto 2023 uvrščen med vladne projekte, tako da so zanj v proračunu za leti 2023 in 2024 zagotovljena ustrezna sredstva.

Prva faza celovite prenove SNG Drama Ljubljana se je po dolgih prizadevanjih začela leta 2019, ko je bila podpisana pogodba za projektiranje in pripravo dokumentacije z birojem Bevk Perović arhitekti, ki je leta 2017 zmagal na javnem natečaju.

Po besedah ministrice za kulturo Aste Vrečko gre za enega najpomembnejših investicijskih projektov te vlade, prenova pa bo rešila tridesetletno problematiko in prostorsko stisko gledališča.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje