TV Slovenija: uravnoteženje po meri vladajočih?

Slovenija 07. Jan 202215:54 > 17:29 6 komentarjev
RTV Slovenija
Srdjan Živulović/BOBO

Kako pojasniti zeleno luč za iskanje novih sodelavcev Televizije Slovenija na eni strani in vsega 130 evrov na teden "težko" varčevanje pri kolumnah v Studiu City na drugi strani? Kako pojasniti spremembe, ki še pred volitvami prihajajo v program nacionalne televizije? In kaj pomeni vladno merjenje dela na radiu in televiziji, ki ga večina novinarjev razume kot politični pritisk.

Tretje nadstropje Televizije Slovenija so zavzeli delavci. V hiši preurejajo prostore za novo, še eno novinarsko redakcijo, tako imenovani desk, kamor nameravajo posesti ekipo, ki bo še pred aprilskimi državnozborskimi volitvami od ponedeljka do petka na drugem programu Televizije Slovenija začela ustvarjati dvourni informativni blok med osmo in deseto uro zvečer.

V tem informativnem bloku bodo med drugim poročila, pogovorna oddaja, iz prvega programa preseljene Točka preloma, Koda in ukinjeni Globus v novi dnevni preobleki, poročila s področja zdravja, znanosti, pop kulture, črne kronike, precej razburjenja pa je povzročilo dejstvo, da bodo na dvojki tudi predvolilna soočenja.

Ko je v.d. direktorja TVS Valentin Areh pred časom prvič predstavil koncept informativnega bloka na dvojki, je v informativnem programu Televizije Slovenija zavrelo. Novinarji in uredniki so skoraj soglasno opozarjali, da je načrt predvidenih programskih sprememb nedorečen in posebej poudarili, da ob teh vprašanjih ne gre ne za posameznike, ne za politiko in ne za težavo v komunikaciji, temveč za “nepremišljen, v delu nestrokoven” ter kadrovsko “neusklajen načrt”.

Toda bolj kot se te programske spremembe približujejo, več kot novo vodstvo Televizije Slovenije in informativnega programa sprejema odločitev, več je dvoma v to, da so spremembe res namenjene dvigu gledanosti, ki je v zadnjih letih z izjemo nekaterih vsebin, denimo športnih prenosov in oddaj, padla. Vse bolj je prisoten občutek, da gre v resnici za prilaganje vsebin željam aktualne vlade, ki bo po letih prevlade strank politične levice od konca januarja zdaj obvladovala tudi programski in nadzorni svet RTV Slovenija.

Kadre bo prerazporejal odgovorni urednik

Sodeč po skici novega deska, ki smo jo neuradno dobili na vpogled, bodo v tretjem nadstropju televizije Slovenija za novinarje in urednike pripravili 25 delovnih mest.

Kdo jih bo zasedel, je na nacionalni televiziji eno najbolj vročih vprašanj ta hip, ki pa bo prineslo tudi odgovor na vprašanje, ali na televiziji res delajo “drugi program po meri aktualne vlade,” o čemer zdaj že špekulirajo mnogi novinarji in uredniki.

Prav danes se je Areh po informacijah N1 sestal z ekipo informativnega programa in po neuradnih informacijah naj bi novinarjem in urednikom povedal, da je prerazporejanje kadrov pristojnost odgovornega urednika. Naloge odgovorne urednice kot vršilka dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa trenutno opravlja Jadranka Rebernik.

Preden bo Rebernik odločila, ali in koga bo premestila iz prvega na drugi program, so zaposlenim novinarjem z internimi razpisi dali možnost, da se za delo na dvojki prijavijo sami. Da je lahko v primeru premeščanja zaposlenih dokaj nenavaden tudi način, kaže primer Elen Batista Štader, ki so jo v nedeljo po elektronski pošti obvestili, da TV Dnevnika ne vodi več in da jo premeščajo oziroma vračajo v regionalni center v Kopru.

Poleg tega pa je TV Slovenija na silvestrovo objavila poziv, da z avdicijo išče nove sodelavce. To objavo je na Twitterju delil tudi premier Janez Janša, ki je skupaj s svojimi somišljeniki v preteklosti velikokrat zapisal, da je po njegovi oceni zaposlenih na RTV Slovenija preveč.

Janša
N1

Skupaj je v celotnem sistemu RTV Slovenija zaposlenih več kot 2000 ljudi. V zadnjih letih so število zaposlenih zmanjševali tudi s programom presežnih delavcev, zaradi odpravljanja prekarnih delovnih razmerij, ki so jih imeli veliko, so morali na drugi strani zaposliti več kot 500 ljudi, zdaj pa iščejo nove sodelavce, menda spet tudi honorarce.

Predstavniki zaposlenih so generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha že spraševali, koliko ljudi misli na novo zaposliti. Predvsem pa, ali res namerava pripeljati tudi nove honorarne sodelavce, ki so za hišo, ki mora prav po besedah generalnega direktorja paziti na stroške, obenem tudi tveganje zaradi elementov delovnega razmerja in potencialnih tožb zoper RTV Slovenija iz tega naslova.

Jasnega odgovora predstavniki zaposlenih, kot pravijo, niso dobili. Prav tako ni znano, ali namerava generalni direktor stroške obvladati s kakšnimi novimi ukrepi.

Da imajo odločitve “druga ozadja”, podobno kot novinarji TV Slovenija opozarjajo tudi v Društvu novinarjev Slovenije. RTV namreč izvaja program upokojevanja na podlagi tega, da delavcev ne potrebuje, in hkrati razpisuje delovna mesta. “In to brez navedbe kriterijev, ki naj bi jih kandidati izpolnjevali. To je za javni medij škandalozno,” opozarja društvo.

Kljukica za nove sodelavce, za 130 evrov na teden pa ne

Iskanje dodatnih novinarjev z avdicijo je zlasti z vidika obvladovanja stroškov še  težje razumljivo po Arehovi odločitvi, da ne podaljša pogodb šestim kolumnistom oddaje Studio City. Za to odločitev je Areh navedel dva razloga. Prvi je varčevanje, je dejal.

TVS bo s tem rezom po informacijah N1 privarčevala vsega 130 evrov na teden. Toliko je namreč Studio City plačal za eno kolumno. Ali drugače: privarčevali bodo 520 evrov na mesec in to je iz naslova plačanih kolumn tudi edini prihranek v informativnem programu na Televiziji Slovenija, saj je Studio City edina informativna oddaja, ki kolumne sploh ima.

Drugi razlog za to odločitev pa je načelne narave, je pojasnil Areh. In sicer, da naj bi honorarje želeli tudi drugi komentatorji; za komentiranje v oddajah, kot so Odmevi, Dnevnik, Prvi Dnevnik ali Tarča. Areh je še pojasnil, da ne ukinjajo komentarjev, ukinjajo pa njihovo plačevanje.

Kaj je kolumna in kaj gostovanje oziroma komentiranje v studiu?

Takoj po tem so se začela vrstiti opozorila, da kolumna in gostovanje v oddaji, komentiranje, ni eno in isto. “Odločitev kaže nerazumevanje žanra kolumne ter nerazlikovanje med kolumnami, gosti v studiu in komentarji,” so opozorili zaposleni na Televiziji Slovenija. Kolumna je novinarska zvrst, je naročena, pripravljena vnaprej in zato tudi plačana, je pojasnila tudi dosedanja kolumnistka Studio City Anja Zag Golob. Gre za novinarsko delo, je dodala. “Zavrnitev podaljšanja pogodb o sodelovanju kolumnistkam in kolumnistom občutim kot jasen napad na svobodo govora, kot poskus uniformiranja in kot cenzuro. To ni (zgolj) napad na nas – to je napad na samosvojo, kritično misel,” je zapisala.

“Kolumna (stolpec) je poseben žanr, ki ga pri nas na TVS žal goji samo še Studio City. In seveda se kolumne po pravilu tudi plačajo, tudi v drugih medijih,” pa je na Twitterju pojasnil voditelj Odmevov Igor E. Bergant. 

Gostje, tako komentatorji v Studio City kot tudi v drugih informativnih oddajah, že doslej za svoje nastope niso bili plačani, so še pojasnili v novinarskem kolektivu Informativnega programa TV Slovenija: “Poseg v. d. direktorja TV Slovenija v uredniško avtonomijo urednice oddaje Studio City kolektiv najostreje obsoja. Njegova utemeljitev zavrnitve podpisa avtorskih pogodb rednih kolumnistov oddaje pomeni prekoračitev pristojnosti direktorja,” so še sporočili. Generalnega direktorja RTV Andreja Graha Whatmougha so pozvali k ukrepanju ter k preprečitvi tega in morebitnih podobnih posegov v uredniško in novinarsko delo.

Informativni program je medtem doletel še en varčevalni ukrep; zmanjšanje obsega naročenih časopisov. Ali vseh ali samo tistih, ki jih aktualna oblast označuje za leve, uradno ni znano.

Ukom redno analizira delo RTV

Delo novinarjev in urednikov RTV Slovenija je tudi pod drobnogledom vladnega urada za komuniciranje (Ukom), ki objavlja mesečne analize poročanja in dodaja komentarje. V tabeli navaja primere poročanj, ki jim doda datum predvajanja, opis prispevka in komentar.

Gre tako za televizijske oddaje Dnevnik, Odmevi, Studio City, … kot tudi za radijska poročila Dogodki in odmevi ter jutranjo kroniko. Večinoma prispevkom očitajo, da naj bi bili pripravljeni enostransko in da ne vključujejo odziva vlade.

Decembrsko analizo sta povzela vladajoči naklonjena Demokracija in Nova24TV, na Twitterju jo je delil tudi premier Janša.

Ukom pojasnjuje: “Kot je znano, Ukom izvaja najrazličnejše medijske analize. Pri tem pa ne sodelujemo niti z zunanjimi izvajalci niti z vodstvi medijskih hiš.”

To vladno analiziranje njihovega dela večina novinarjev in urednikov na RTV Slovenija razume kot jasen politični pritisk na njihovo delo. In tudi zato niso več tako prepričani, da so spremembe, ki prihajajo na TV Slovenija, namenjene zgolj izboljšanju gledanosti nacionalne televizije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje